• Informacje na temat:

    lagodna pasteryzacja

Przepisy na temat: lagodna pasteryzacja
  • Co kryje łosoś?

    ...objętości) i pasteryzacja zabijają listerię. Jednak w niektórych gotowych produktach bakteria może się pojawiać już po ich obróbce cieplnej, a przed zapakowaniem. Kto jest zagrożony? Czy zjedzenie...

  • Pyszny sos paprykowy,który nadaje się do różnego rodzaju wędlin. Nie wymaga pasteryzacji i można go bardzo długo przechowywać.

  • Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam. Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.

  • Smaczny gulasz przy niedużym nakładzie sił i kosztów.

  • łagodna wersja :)

  • Przepis wart wypróbowania: "Łagodny gulasz"

  • Łagodny,wspaniały smak,najlepiej wypróbować,polecam.

  • Rewelacyjne buraczki bardzo łagodne a za razem aromatyczne

  • Sprawdzony przepis na "Łagodna pasta curry"

  • Bardzo smaczna, warzywna sałatka na zimę, idealna jako dodatek do dań.

Artykuły na temat: lagodna pasteryzacja
  • Na zielonej trawce bez strachu przed kleszczami

    Choć maleńkie, budzą w nas postrach. Słusznie się ich obawiamy, bo potrafią wyrządzić niemałą szkodę. Kleszczy się nie pozbędziemy, ale możemy na różne sposoby zniechęcić je do ataku i osłabić ich siłę rażenia!

  • Podstawowym warunkiem, gwarantującym świeżość naszych misternie przygotowywanych dżemów, konfitur, musów, marmolad i galaretek jest utrwalenie ich zawartości, czyli całkowite wyniszczenie wszystkich bakterii i drobnoustrojów, które mogły przeniknąć do wnętrza na etapie przelewania owoców lub przygotowywania naczyń. Fot. 123RF/PICSEL Proces oczyszczania żywności z mikroorganizmów jest ważny z prostego powodu - gdy już zamkniemy słoik i odstawimy go na spiżarnianą półkę, po kilku miesiącach...

  • Za oknem coraz cieplej, a w sklepach oprócz nowalijek pojawiły się pierwsze letnie owoce. Chcąc zachować smak i aromat pierwszych gorących dni od razu przychodzi nam na myśl zrobienie domowych przetworów i weków. Niestety, każdemu z nas zdarzyło się otworzyć słoik, który zamiast pysznego dżemu zawierał pleśń – jak temu zaradzić? Przeczytajcie nasze porady! Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na...

  • Na sklepowych półkach, o każdej porze roku znaleźć możemy całą gamę słodkich przetworów. Kuszą nas dżemy, powidła, marmolady czy syropy z egzotycznych owoców. Jednak gwarantujemy, że nic w zimie nie będzie smakować, tak dobrze, jak własnoręcznie przygotowane przetwory. Pewnie zastanawiacie się po co samemu przygotowywać przetwory skoro możemy iść do sklepu i wybrać to, na co akurat mamy ochotę? Otóż, przygotowywanie dżemów lub soków w domu jest przede wszystkim ekonomiczne. W sezonie owoce są...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże owoce i warzywa są...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Dlaczego sok powinien znaleźć się w codziennej diecie? Czy soki tuczą? Jak opakowanie wpływa na jakość produktu i na czym polega proces pasteryzacji? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym tekście. Soki są tak samo zdrowe jak owoce lub warzywa Fakt. Soki są produkowane wyłącznie ze świeżych owoców i warzyw najwyższej jakości, zatem wypicie jednej szklanki soku jabłkowego jest tak samo korzystne dla zdrowia, jak zjedzenie dojrzałego jabłka. Soki są również doskonałym źródłem...

  • Dzięki kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” wiemy już, że codziennie powinniśmy sięgać po owoce, warzywa i soki. Niestety, wiedza nie zawsze idzie w parze z praktyką. Na tym polu jest jeszcze sporo do zrobienia, dlatego, dzięki kontynuacji edukacji i przypominaniu o ideach akcji, poznajemy nowe fakty na temat zdrowej, zbilansowanej diety. Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo wkomponować w nasze codzienne życie dbałość o to, by owocowo-warzywne porcje zagościły na stałe w...

  • Za oknami piękna i słoneczna pogoda, aż trudno sobie wyobrazić, że za niecałe pół roku będzie zimno, wietrznie i śnieżnie. Aby zatrzymać trochę lata, możemy zrobić przetwory, które będziemy pałaszować w zimne wieczory. Jakie przetwory najlepiej robić w czerwcu?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Czerwiec jest początkiem lata oraz gorącej i słonecznej aury, dzięki której możemy cieszyć się świeżymi, słodkimi truskawkami, poziomkami, rabarbarem, czereśniami, smacznym szpinakiem, młodymi buraczkami z...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....