• Informacje na temat:

    ladnie podane jajko

Przepisy na temat: ladnie podane jajko
  • Chrupiące zielone szparagi otulone wędzoną surową szynką i ciastem francuskim wspaniale komponują się z płynnym żółtkiem jajka ugotowanego na miękko.

  • Szparagi - warzywny wachlarz możliwości, również na słodko...

    PAP Life: Sezon na szparagi w pełni. Jakie są pana propozycje na podanie tego warzywa? Łukasz Dziemianowicz: Najpopularniejsze są te w prostej wersji, czyli zielone szparagi z ziemniakami gotowanymi i z jajem sadzonym albo jajem poche, czyli w koszulce, podane z sosem holenderskim - cały "myk" polega na zrobieniu sosu, czyli dobre żółtka, masło, odrobina białego wina, biały pieprz i trochę...

  • Zdrowy i smaczny obiad.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...: Składniki: ●2 puszki tuńczyka w sosie własnym ●4 jajka na twardo ●jajko surowe ●żółtko ●dymka ●natka ●10 dag ugot. ryżu ●4 łyżki ketchupu ●10 dag masła ●50 dag mroż. ciasta francuskiego ●sól, pieprz(...) i natkę, ryż, surowe jajko. Wymieszaj. Natłuszczoną formę wyłóż płatami ciasta tak, aby wystawało poza jej brzegi. Nałóż masę, przykryj ciastem, zlep brzegi (jeśli zostało trochę ciasta, można...

  • Danie zgodne z Dietą Dukana (Faza I i II), pyszne w smaku, nietłuste i szybkie do zrobienia :)

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...pomarańczowej, - 1,2 kg marchewki, - łyżka masła, - 5 listków szałwii, - 500g ziemniaków, - jajko, - łyżka mąki, - 2-3 łyżki oleju, - pomarańcza, - 1-2 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2-3 łyżki...

  • Przepis wart wypróbowania: "Placki ziemniaczane podane na słodko"

  • Quiche lorraine

    To klasyczne danie kuchni francuskiej: quiche lorraine, placek lotaryński, czyli słona zapiekanka na kruchym cieście. Dołączmy ten przepis do tych chętnie wykonywanych, a żaden gość nas nigdy nie zaskoczy...

  • Sprawdzony przepis na "Tiramisu podane w pucharkach"

Artykuły na temat: ladnie podane jajko
  • Jajko bez niespodzianki

    Jajka królują na wielkanocnym stole. Mogą być podane na wiele sposobów - często faszerowane, ale też w sosie, w galarecie, w sałatce. Są źródłem pełnowartościowego białka, więc na co dzień mogą(...) wypłynie na powierzchnię wody. Jeśli "przegotujemy" jajko, trzymając je w garnku powyżej 10 min, białko będzie gumowate, a wokół żółtka powstanie szara obwódka. Gdy nie wiemy, czy jajo jest ugotowane...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy przyjaciół lub...

  • 3 ważne powody, by polubić jajka

    .... Gotując jajko dla dziecka, sprawdź, jak zachowuje się po włożeniu do wody. Jeśli jest świeże, powinno opaść na dno. Gdy unosi się, wyraźnie wystając ponad powierzchnię to znak, że jest częściowo(...), rozpuszczamy na nim łyżeczkę masła, a potem wlewamy jajko. Powoli mieszamy, dopóki białko i żółtko całkowicie się nie zetną. Na koniec danie można posypać drobniutko posiekanym szczypiorkiem. •

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. Fotolia/materiały prasowe Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które...

  • Wykwintne sałatki

    Idealne na przyjęcie! Zdrowe, ładnie wyglądają i każdemu smakują.

  • Zobaczcie, jak rozbić jajko w profesjonalny sposób! Piotr Ogiński, autor vloga „Kocham Gotować", pokazał jak rozbić jajko jedną ręką. Radzi, by naukę rozpocząć od plastikowego pojemniczka od zabawki, dzięki któremu wyrobimy sobie nawyk otwierania. Zobaczcie film:

  • Quiche lotaryński z boczkiem

    Francuska klasyka najlepiej smakuje na ciepło, podana z sałatą skropioną sokiem z cytryny i oliwą.

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Dodajemy go wówczas do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych oraz sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Jeśli chcemy mieć pewność, że świąteczne rarytasy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością...

  • Dobry ruch

    Wiemy, że zależy ci na ładnym wyglądzie w bikini. A nam zależy, żebyś osiągnęła cel i nie straciła zdrowia ani dobrego samopoczucia. Dlatego mówimy "nie" głodówkom przed urlopem! Masz osiem tygodni - właśnie tyle zostało do wakacji. A w tym czasie? Obiecujemy: będziesz jadła z apetytem. Dajemy słowo: zaczniesz ćwiczyć z ochotą. Spokojnie zdążysz zrealizować plan, twoje ciało nabierze smukłości i lepszych proporcji. Jak tu się nie cieszyć?

  • Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez potraw i przystawek przygotowanych na bazie jaj. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, które przydadzą się podczas świątecznych przygotowań i na pewno zrobią wrażenie na gościach. Jajka w towarzystwie sosów Dobrym pomysłem będzie przygotowanie przystawek z jajami w roli głównej. W najprostszej wersji wystarczy przekroić ugotowane na twardo jajka i udekorować żółtka majonezem. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś bardziej oryginalnego,...