• Informacje na temat:

    laczenie spirytusu z sokiem z jezyn

Przepisy na temat: laczenie spirytusu z sokiem z jezyn
  • Dla jednych jeżyny, dla innych dziady lub czarna malina, a to owoce, z których można zrobić wspaniały sok na zimę

  • Dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym

  • Nie lubię coca-coli, ale w tej wersji jest bardzo dobra i nieco zdrowsza :-)

  • Pomysł na kakao z sokiem malinowym przyszedł w momencie, gdy pewnego dnia przyszłam cała zmoczona po ulewie. Chciałam się szybko rozgrzać. Nie miałam jednak ochoty na herbatę. Postanowiłam połączyć słodki smak malin(bogatych w witaminę C) z aromatycznym kakao. Efekt wyszedł nieco zaskakujący w smaku. Kakao z sokiem malinowym rozgrzewa i dodaje energii. Może stanowić zdrową i szybką alternatywę dla różnego rodzaju napojów stosowanych również w chorobach.

  • Super przepis do spiżarni na zimę.

  • Puszysty biszkopt, odrobina masy budyniowej, owoce i galaretka. Oto mój sposób na wykorzystanie porzeczek, z których przygotowywałam sok. Proste, nawet banalnie proste, smaczne i orzeźwiające ciasto. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

  • Propozycja na smaczne i aromatyczne śniadanie w postaci delikatnego i puszystego omletu z dodatkiem wyraźnej nuty paprykowej oraz słodkości soku z marchwi.

  • Nektar idealny na przeziębienia i nie tylko.Powinniśmy z jeżyn przyrządzać przetwory na zimowe wieczory, aby delektować się ich wspaniałym, niepowtarzalnym smakiem i czerpać jak najwięcej korzyści dla własnego zdrowia.

Artykuły na temat: laczenie spirytusu z sokiem z jezyn
  • Co wybierasz o poranku - kawę czy sok? Weź udział w konkursie, a być może to własnie do ciebie trafią nasze nagrody: wyciskarka do soków, ekspres ciśnieniowy lub blender. Kawa daje nam zastrzyk energii z kolei sok to prawdziwa bomba witamin, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Co wybieracie o poranku? Wspólnie z siecią sklepów Lidl zapraszamy was do udziału w naszym najnowszym konkursie. Wystarczy, że odpowiesz na pytanie konkursowe, a swój wybór uzasadnisz....

  • Soki kojarzą nam się z bogactwem smaków i zapachów, zamkniętym w kartonie. Dziś możemy cieszyć się również świeżymi sokami, stanowiącymi koncentrat zdrowia. Obecnie możemy wybierać do woli w różnego rodzaju sokach, nektarach i napojach, których pełno jest na sklepowych półkach. Soki to napoje wytwarzane z owoców - jeśli chcemy kupić prawdziwy sok, musimy na kartonie szukać informacji, iż jest on w 100% wytwarzany z owoców. Soki takie zabezpieczone są przed zepsuciem przez pasteryzację, czyli...

  • Wszyscy kochamy zdrowe koktajle. W końcu to najlepszy sposób, aby przemycić do naszej diety naprawdę potężną porcję witamin. Oczywiście do ich przygotowania niezbędna jest wyciskarka do owoców i warzyw. Chciałbyś mieć taką w swojej kuchni? Zobacz, co musisz zrobić. Z pewnością wielu z Was przegląda Smakera na telefonie - w końcu dzięki jego mobilnej wersji macie łatwy dostęp do ulubionych przepisów i kulinarnych inspiracji w każdym miejscu i czasie. Teraz, korzystając ze Smakera w telefonie...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego...

  • Naturalne soki z owoców zaczynają być uznawane przez badaczy za równie szkodliwe, jak napoje gazowane. Jak jest naprawdę? W jednej z angielskich szkół pojawił się nawet zakaz picia soków.      Fot. 123rf.com Według zaleceń, powinniśmy jeść dziennie około 400 g (albo 5 porcji po 80 g) owoców i warzyw dziennie, dla zdrowia. Często zamiast owoców w formie stałej, wybieramy soki. Czy słusznie? Czy dają nam tyle dobrego, co surowe owoce? Soki a odchudzanie Pojawia się coraz więcej diet...

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część upraw przykryto...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Na straganach obok cukinii i kabaczków leżą dynie. Co łączy te warzywa? Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznymi mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta.   Trop polski i włoski Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone,...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Włosi potrafią podawać espresso na różne sposoby. Na przykład espresso coretto pije się z odrobiną alkoholu. Według legend kawę wynaleźli etiopscy mnisi. Napój miał im pomóc przetrwać, długie, nocne modlitwy. Jednak historyczne przekazy mówią, że początki wykorzystywania kawy znajdujemy na Bliskim Wschodzie. Niemiecki podróżnik Leonard Rauwolf, podróżując po tamtejszych krajach zebrał ziarna kawy i sprowadził je do Europy. Smak kawy, tak go zachwycił, że dokładnie opisał związane z nią...