• Informacje na temat:

    laczenie kremu do ciast z galaretka

Przepisy na temat: laczenie kremu do ciast z galaretka
Artykuły na temat: laczenie kremu do ciast z galaretka
  • Marcepanowy tort.. dla meza

    ...rozpuszczenia zelatyny. Ostudzic krem. Ubic kremowke. Dodac do ostudzonego kremu. Laczenie: ulozyc ciasto na talerzu na ktorym bedziemy podawac calosc. Nasaczyc pozostalym likierem. Zalozyc(...) 1 h pracy 5 h minimum chlodzenia jedna porcja 350 kcal Ciasto czyli spod 60 g zmielonych migdalow 2 jajka 1/3 szklanki cukru plus cukier waniliowy 1/2 szk maki...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...

  • W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań. Biszkopt: 150 g białko 130 g cukier drobny 75 g żółtko 38 g mąka migdałowa 90 g mąka pszenna 23 g skrobia kukurydziana   Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru. Galaretka: 310 g sok...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...