• Informacje na temat:

    labedzie ciasto

Przepisy na temat: labedzie ciasto
Artykuły na temat: labedzie ciasto
  • łabędzi

    ...1.1/2 l wody gotujemy,dodajemy margarynę,a gdy się rozpuści,mieszając ,wsypujemy mąkę.Nie przerywając mieszania,podgrzewamy,aż ciasto będzie szkliste.Studzimy.Mieszamy z jajkami. 2.Na blachę  wyciskamy szprycą porcje ciasta,nadając kształt pytajników (szyje) i jajek (tułowie).Pieczemy w temperaturze 200 stopni C do zrumienienia.Studzimy. 3.Tułowie przecinamy.Napełniamy bitą...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Najsłodsza strona wesela

    Tradycyjne podanie tortu od zawsze było punktem kulminacyjnym przyjęcia weselnego – wszakże tort jest symbolem szczęścia i dostatku Młodej Pary. Na jaki się zdecydować, by nie tylko pięknie wyglądał, ale i bajecznie smakował? W jaki nietuzinkowy sposób podać gościom inne słodkości?

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Dekoracje od A do Z - wybrane propozycje

    Jedną z ważniejszych decyzji podczas przygotowań ślubno-weselnych jest wybór dekoracji, które będą nam towarzyszyć przez cały ten niezwykły dzień. Propozycji jest wiele, a czas nieubłaganie się kurczy. Co wybrać? Czym zaskoczyć zaproszonych gości? Jakie elementy sprawią, że nasze wesele będzie bajkowe lub wręcz przeciwnie - eleganckie i wytworne? Poniższy alfabet jest dla tych wszystkich, dla których czas wyboru dekoracji właśnie nadszedł.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Iza Miko: myślę o polityce

    ..., domowe ciasto. Mogę zrobić sobie nawet polskie śniadanie. Gdybym jeszcze mogła zjeść je z mamą, tatą, rodzeństwem. Jesteś zaprawiona w wirtualnych związkach. Randki z ukochanym, śniadanie z rodziną...

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Raz dwa trzy Baba Jaga patrzy

    Dla nich dzieciństwo nie było krainą beztroski. Znają smak gorzkiego mleka - rozbite rodziny, choroby bliskich, molestowanie, przemoc. Jednak tym, którzy przed laty wydali na nich wyrok, mogą teraz wykrzyczeć: "Widzicie, udało się nam! Nie mieliście racji!".

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...