• Informacje na temat:

    labedzie ciasto

Przepisy na temat: labedzie ciasto
Artykuły na temat: labedzie ciasto
  • łabędzi

    ...1.1/2 l wody gotujemy,dodajemy margarynę,a gdy się rozpuści,mieszając ,wsypujemy mąkę.Nie przerywając mieszania,podgrzewamy,aż ciasto będzie szkliste.Studzimy.Mieszamy z jajkami. 2.Na blachę  wyciskamy szprycą porcje ciasta,nadając kształt pytajników (szyje) i jajek (tułowie).Pieczemy w temperaturze 200 stopni C do zrumienienia.Studzimy. 3.Tułowie przecinamy.Napełniamy bitą...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Najsłodsza strona wesela

    Tradycyjne podanie tortu od zawsze było punktem kulminacyjnym przyjęcia weselnego – wszakże tort jest symbolem szczęścia i dostatku Młodej Pary. Na jaki się zdecydować, by nie tylko pięknie wyglądał, ale i bajecznie smakował? W jaki nietuzinkowy sposób podać gościom inne słodkości?

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Paryski pchli targ: Rady dla poszukiwaczy skarbów

    St. Ouen. Ta nazwa sprawiała, że po plecach przechodziły mi ciarki. Ilekroć goście chcieli, by zabrać ich do tego zagłębia pchlich targów na północnych przedmieściach Paryża, starałam się zrobić wszystko, by zmienili zdanie.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Dekoracje od A do Z - wybrane propozycje

    Jedną z ważniejszych decyzji podczas przygotowań ślubno-weselnych jest wybór dekoracji, które będą nam towarzyszyć przez cały ten niezwykły dzień. Propozycji jest wiele, a czas nieubłaganie się kurczy. Co wybrać? Czym zaskoczyć zaproszonych gości? Jakie elementy sprawią, że nasze wesele będzie bajkowe lub wręcz przeciwnie - eleganckie i wytworne? Poniższy alfabet jest dla tych wszystkich, dla których czas wyboru dekoracji właśnie nadszedł.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Naksos: Odczarowane greckie Cyklady

    Zmierzchało, gdy szliśmy ścieżką wzdłuż strumienia łączącego Pano Potamia i Kato Potamia - dwie wioski położone na najżyźniejszej części greckiej wyspy Naksos. Większość pozostałych wysp archipelagu Cyklady jest wyschnięta na pieprz, ale Naksos cieszy oko zielonymi dolinami, górskimi wioskami i grupami białych domostw w brueglowskim krajobrazie.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...