• Informacje na temat:

    kwitnacy tulipan z kremem

Przepisy na temat: kwitnacy tulipan z kremem
  • Zapraszam na pięknie prezentujące się ciasto tulipan. I bynajmniej nie chodzi tutaj o ciasto w takim kształcie, a w takich kolorach. Jest pracochłonne, ale zaręczam, że wysiłek się opłaci :)

  • Zawsze wychodzi i super dekoruje stół.

  • Smaczny pomysł na "Tulipan śmietankowy"

  • Smaczne, dobrze prezentujące się ciasto, nie ukrywam, że jest dość pracochłonne (sporo misek do mycia pod koniec). Jednak, pomimo wszystko(!) będzie idealnym smakołykiem na rodzinne spotkanie lub na przykład na dziecięcą imprezkę. Ciasto najlepsze na drugi, trzeci dzień.

  • Ładnie wygląda

  • Babeczka efektowna z wyglądu i łatwa do zrobienia

  • ciekawy smak,super do mleka albo kakao jak kto lubi.

  • Każdy w niej znajdzie smak dla siebie

  • Pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam. I chyba dlatego mam do tej babki taki sentyment. :)

  • Wypróbowany przepis na "Babka "tulipan""

Artykuły na temat: kwitnacy tulipan z kremem
  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Latte art to sztuka malowania mlekiem na kawie. Polega ona na tym, że barista odpowiednio wlewając mleko z dzbanka do filiżanki tworzy na powierzchni napoju różne artystyczne wzory. Jest to sztuka, którą opanowali tylko nieliczni. Najlepszych z najlepszych zobaczysz w Krakowie na Targach Horeca. Jak mówią bariści na powierzchni kawy można namalować wszystko jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia baristy. Wzory, które bariści będą musieli wykonać na kawie to m.in. serce, rosetta, twarz, smok,...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na miodownik udekorowany kwiatami. Biszkopty 12 jaj 4 łyżki cukru 1 szklanka płynnego miodu niecałe 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 łyżki przyprawy do piernika 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Marmolada 3 puszki moreli w zalewie mąka ziemniaczana do zagęszczenia opcjonalnie żelatyna   Krem miodowy 3 jaja 150 g drobnego cukru 300 g masła 2 łyżki miodu...

  • W ósmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentował swój autorski przepis na tort bezowy. Składniki 12 białekszczypta soli himalajskiej550 g drobnego cukru białego500 ml śmietanki 36%75 g cukru pudru500 ml serka mascarpone500 g malin400 g jeżyn400 g czerwonej porzeczki6 marakuj5 pnączy groszku cukrowego do dekoracji10 kwiatów kocimiętki do dekoracji Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli himalajskiej, następnie dodać po jednej łyżce cukru. Masa musi być błyszcząca. Gdy będzie gotowa,...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Basia zaprezentowała jurorom przepis na sernik z miodem. Spód (placek miodowy z orzechami) 4 łyżki mąki pszennej 30 g masła 3 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki miodu rzepakowego 100 g orzechów (laskowe, włoskie) 3 łyżki roztopionego masła   Masa miodowo-serowa 500 g tłustego twarogu 250 g serka mascarpone 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki miodu rzepakowego 100 g rozpuszczonej białej czekolady 3 jajka 1 łyżka miodu...

  • Gwarantujemy, że fani Harrego Pottera będą zachwyceni takim tortem. Jak go zrobić? Zobaczcie przepis Marysi! Tort dyniowy Biszkopt500 g dyni hokkaido600 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki cynamonu6 jajek400 g drobnego cukru do wypiekówskórka starta z 2 pomarańczy460 ml oleju rzepakowego400 g posiekanego ananasa z puszki200 g orzechów włoskich Krem360 g masła w temperaturze pokojowej3 szklanki cukru pudru3 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,08 kg...

  • Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, warto więc zastanowić się nad tym, w jaki sposób możemy je wykorzystać. Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Polskie, sezonowe truskawki są na tyle pyszne, że doskonale smakują solo lub po prostu posypane niewielką ilością cukru. Czasem warto jednak pokusić się o nieco bardziej skomplikowane, kuchenne eksperymenty. Jeśli nie macie pomysłu, co zrobić z truskawek, jak zwykle możecie liczyć na naszych użytkowników. Oto kilka...

  • Oto przepis na tort czekoladowy, który uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. BISZKOPT BEZGLUTENOWY 1blacha 140g gorzka czekolada 50-60% 40g masło 75g marcepan 40g żółtko 175g białko 75g Cukier kryształ   Rozpuścić czekoladę i masło. Uplastycznić marcepan w kuchence mikrofalowej i połączyć z żółtkiem. Połączyć oba miksy. Ubić bezę francuską i dodać. Rozsmarować na całej blasze i upiec w 180C. Natychmiast zdjąć papier po...