• Informacje na temat:

    kuskus z miętą i ryba

Artykuły na temat: kuskus z miętą i ryba
  • Kuchnia Maroka

    Przepisy z ojczyzny kuskusu.

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Pięć sprawdzonych sposobów na zdrowe jelita

    ...z kaszą jaglaną, marchew z groszkiem, kuskusem czy ryżem. A na obiad inne warzywa z chudym mięsem czy rybą (odstaw świeżą cebulę, kapustę, kalafior i czosnek). Dieta ta dostarczy ci błonnika i tych...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Okoń morski na sposób orientalny

    ..., z przyprawami i podać z kuksusem z szafranem i rodzynkami. Cała rodzinka zachwycona.   Przyrządzanie 10 minut Marynata 1 h Pieczenie 35 minut   1 okoń morski na 3 osoby to ryba około 750 g , bez(...) tego : kasza kuskus garść rodzynek szafran badz curcuma czy curry sol 30 g masla W rybie nacinamy kieszonki ostrym nozem. Oliwe mieszamy z przyprawami i polewamy nią rybę...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Co jeść w pracy?

    ...g, białko 24 g, tłuszcze 16 g, błonnik 4 g Kuskus z fetą Jest kaloryczny, więc nadaje się na lunch. Syci na długo ze względu na wysoką zawartość błonnika. A przy okazji to źródło wapnia niezbędnego dla kości. 525 KCAL Składniki: pół szklanki razowej kaszy kuskus, garść rukoli, pół małej cukinii, plaster (30 g) odtłuszczonego sera feta, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz Jak przyrządzić...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Na zdrowie - dieta bezcukrowa

    ...składnikiem żywności przetworzonej, czyli mąki, pieczywa, makaronów. Jest w owocach, niektórych warzywach. Natomiast nie ma go w mięsie, rybach i tłuszczach. Jednak to nie koniec. Smak słodki to nasz(...) produkty zbożowe z białej mąki, drobne kasze, np.: jaglana, manna, kuskus, biały ryż, płatki z melasą lub cukrem - warzywa: kabaczek, dynia, ziemniaki, gotowana marchew, rośliny strączkowe - owoce...

  • Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową... I dać się zaskoczyć -...