• Informacje na temat:

    kuskus ugotowany na parze

Przepisy na temat: kuskus ugotowany na parze
  • Delikatne mięso ugotowane na parze. Smaczne danie na obiad.

  • Klopsiki z mielonej łopatki wieprzowej, przyrządzone na parze, w towarzystwie ziemniaków i mieszanki warzyw

  • Dorsz przyrządzony w parowarze w towarzystwie ziemniaków i cukinii :)

  • Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy itd.co region to inna nazwa. U mnie w domu mówiło się buchetki i podawało z czarnymi jagodami.

  • Dzisiaj bardzo prosty dodatek do dań głównych, nieraz takie są najlepsze, a nawet zbawienne. Mój młodszy Synek, gdy robię zakupy w warzywniaku zawsze wybiera brokuł, więc chcąc nie chcąc muszę go kupić, a potem coś z niego przygotować. Najlepszą opcją jest gotowanie na parze i tak właśnie robię. A ostatnio pod ręką wpadły mi orzechy włoskie, więc stały się one fajnym chrupiącym dodatkiem. Zapraszam :)

  • Przepis mojej mamy na smaczne pierogi na obiad.

  • Sycące i zdrowe danie na obiad.

  • Szybkie, proste i zdrowe.

  • Przepis jak przygotować jajecznice na parze.

  • Pyszny łosoś gotowany na parze z opiekanymi ziemniaczkami oraz sałatką z awokado. Pysznie i zdrowo :)

Artykuły na temat: kuskus ugotowany na parze
  • Księga smaków: Kuskus

    Jest lekkostrawny i łatwy w przygotowaniu. Serwuj go w daniach obiadowych zamiast ziemniaków czy ryżu lub też jako przekąskę, z różnymi dodatkami. Wystarczy zalać kuskus wrzątkiem lub ugotować na parze. Tak przygotowany możesz jeść z owocami i białym serem z jogurtem lub na słono z mięsem, rybami i warzywami. Kuskus dobrze komponuje się też w sałatkach, nadaje się do nadziewania mięs i warzyw...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Szybki kurs jedzenia kuskusu

    ..., wykorzystaj to i przyrządź sałatkę z liści botwiny, szpinaku, orzechów i suszonej żurawiny. Do porwanych rękami liści dodaj ugotowany na parze kuskus. Polej sałatkę kilkoma kroplami oleju z orzechów(...) oliwy. Kuskus podaj z pokrojoną cebulą, natką pietruszki i łyżką oliwy z oliwek. Do tego dania pasują duszone bakłażany, cukinia, cebula i pomidory cherry. Zapiekany z cukinią Ugotowany kuskus połącz...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Odmładzający program na każdą kieszeń

    ..., kilka truskawek lub kiwi, garść pestek słonecznika; - serek wiejski chudy (100 g), kilka małych oliwek, kilka liści cykorii; - ugotowany drób (80 g) z pokrojonym ogórkiem konserwowanym i 4 orzechami(...), z ulubionymi warzywami na patelnię (100 g). Lub możesz zjeść: - gotowaną na parze solę (200 g), 8 różyczek ugotowanej brukselki, kilka liści sałaty zielonej skropionej oliwą i sokiem z cytryny; - pieczoną...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Szybkość przygotowania to jej ogromna zaleta, ale oprócz tego kuskus kryje w sobie jeszcze więcej walorów. W wywiadzie przekonuje o tym ekspert – Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Skąd właściwie wziął się kuskus? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: Kuskus znany był już ok. 3 tysiące lat...

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    ...oryginalnych przepisów na wyjątkowe potrawy z kaszą w roli głównej pomoże marka WINIARY! Na początek zaproponujmy bliskim kuskus, który przygotowuje się bardzo szybko, zalewając wrzątkiem lub gotując na parze, dzięki czemu pokochają go nawet Ci, którzy są zabiegani i nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni. Doskonałym pomysłem będzie, więc przygotowanie wyjątkowej sałatki owocowo-warzywnej...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...i jabłka, zupa cebulowa na wywarze z warzyw, gotowany kalafior posypany koperkiem i pietruszką - kolacja: pomidor, surówka z białej rzodkwi, jabłka i marchewki, surówka z brokułów ugotowanych na parze(...) z kuskusu (30 g) i warzyw, np. pomidora, ogórka, papryki lub postna zupa-krem (250 ml) z zielonego groszku z 2 łyżkami oliwy - kolacja: pół szklanki ugotowanej fasolki polanej oliwą lub pół ugotowanego...

  • Ten osiemnastowieczny wynalazek dosłownie zrewolucjonizował cukiernictwo. Bo czy ktokolwiek z nas jest w stanie wyobrazić sobie świat bez ptysiów, eklerków i karpatek? Fot. 123RF/Picsel Pierwsze wzmianki o cieście parzonym pochodzą z Francji, z połowy XVI wieku, jednak ówczesny przepis znacząco różnił się od współczesnego. Ciasto ptysiowe w znanej nam obecnie wersji miał opracować w XVIII wieku francuski kucharz i cukiernik Marie-Antoine Carême, któremu przypisuje się również udoskonalenie...