• Informacje na temat:

    kurki bez gotowania

Przepisy na temat: kurki bez gotowania
  • Pyszne dania z kurkami

    ....  Kurki smażyć na maśle, dodać pomidory, cebulę i bekon. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na tortillę.   Makaron z kurkami Składniki na 4 porcje: 500 g świeżych kurek pęczek zielonej cebulki 100 g bekonu 300 g makaronu tagliatelle sól 3-4 łyżki oleju pieprz Przygotowanie: Kurki bardzo dokładnie wymyć, większe poprzekrawać. Zieloną cebulkę drobno pokroić. Bekon pokroić...

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

  • Domowy zielnik: Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy poza sezonem

    ...szef kuchni? Odpowiedzią są świeże zioła, które bez przeszkód uprawiać możemy w domu, przez cały rok.

  • Coś dla leniwych ;-) Płatki owsiane są bardzo pożywne i zdrowe.

  • Bractwo kurkowe

    Nawet jeśli nie znasz się na grzybach, koniecznie wybierz się na kurki - nie pomylisz ich z żadnymi innymi. Ich wyjątkowość docenisz jednak dopiero na talerzu...

  • Przepis wart wypróbowania: "Azjatycka zupa bez gotowania"

  • Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

    W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem zbieraczy cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek(...) to smażone, gotowane czy duszone, smakują wybornie. Podczas leśnej wędrówki, sięgając po równie uwielbiane kurki, musimy być ostrożni, aby nie pomylić ich z ich sobowtórem, którym jest lisówka...

  • Kto z Nas nie kocha włoskiej lasagne???? :) smakuje o każdej porze roku i praktycznie każdemu. Przepis możemy modyfikować w dowolny sposób. W wersji dla dzieci...po prostu na drobnych oczkach ścieramy warzywa, dodajemy pokrojone bez skórki świeże pomidory, a one w sosie pomidorowym, będą pyszne i dostarczą witamin. Kiedyś męczyło mnie wcześniejsze obgotowanie płatów lasagne, a jeśli dodałam surowe...wydawały się lekko niedopieczone... podaję

  • Bouillabaisse

    ...kuchennego (tak jak majonez). Kromki bagietki opiec na patelni bez tłuszczu. Zupę podawać z grzankami z bagietki i sosem rouille (do smarowania grzanek). Czas przygotowania: 50 minut Jedna(...), - 2 listki laurowe, - 2 opakowania mielonego szafranu (po 0,1 g), - sól, pieprz, - kromka chleba bez skórki (z poprzedniego dnia), - 8 cienkich kromek bagietki, - 1 mała wysuszona papryczka...

  • łatwizna , pyszna i szybka - zawsze wychodzi

Artykuły na temat: kurki bez gotowania
  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka(...) roladę - w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut. Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonałe grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. To pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w lasach...

  • Trzeba wiedzieć, jakie zbierać

    W sklepach i na targach bez problemu kupimy prawdziwki, kozaki, kurki, podgrzybki, gąski, maślaki. Warto z nich zrobić zapasy na zimę. Suszenie Cienko pokrojone grzyby suszę w elektrycznej suszarce. A potem przechowuję w papierowych lub lnianych torbach w suchym miejscu. 2-3 garście suszonych grzybów drobno mielę i w ten sposób mam przyprawę do sosów. Mrożenie W zależności od wielkości...

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

  • Święta? W domu

    .... Inaczej jednak wyglądają przygotowania do Bożego Narodzenia, gdy jesteśmy w Polsce, a inaczej, gdy spędzamy je we Florencji. W Warszawie menu jest bardziej tradycyjne. O ile można jeszcze dowieźć(...), a więc i jej uszek, jemy makaron jajeczny z grzybami  (mrożone prawdziwki, kurki, podgrzybki, świeże boczniaki i pieczarki uprzednio podsmażone na maśle) zapiekany  pod beszamelem. Palce lizać...

  • Sztandarowa technika gotowania kuchni azjatyckiej. Potrzebujemy: woka, dowolnych składników, planu oraz jego precyzyjnego wykonania. Fot. 123RF/Picsel Przepis nie jest nam potrzebny. Stir-fry to technika zakładająca szybkie obsmażanie pokrojonych drobno warzyw tak, by były chrupiące i lekko surowe. Możemy dodawać do nich mięso, ryby, makaron, ryż i w zasadzie dowolne przyprawy. To doskonały pomysł, na szybkie wykorzystanie tego, co mamy w lodówce, nawet bez pomysłu na konkretną potrawę....

  • Zupy na koniec lata

    ...i marchewkę. Dodać listki tymianku, pieprz, wlać bulion. Gotować 15-20 minut pod przykryciem. Kurki dobrze oczyścić. Zupę zmiksować, dodać śmietanę. Boczek usmażyć na patelni, dodać pozostałą cebulę i kurki, usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Na talerze nakładać zupę i grzyby na boczku oraz po łyżce śmietany. 10 pomysłów na szybki obiad Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka...

  • W polskich lasach znajdziemy nie tylko ciszę i spokój, ale również doskonale grzyby. Symbolem lata są bezapelacyjnie kurki, których rok w rok poszukują tysiące zapalonych grzybiarzy. Fot. 123RF/Picsel Zanim na naszych stołach zagoszczą podgrzybki i maślaki, prym wiodą kurki. Kurki to pospolite grzybki wyróżniające się intensywną barwą (żółtą bądź pomarańczową), gładkim, matowym kapeluszem o lekko podwiniętych, falistych brzegach, mocnym trzonem i lekko korzennym zapachem. Możemy spotkać je w...

  • Niedoczynność tarczycy

    ...brukselek lub ćwierć kalafiora albo mała kalarepka raz w tygodniu na pewno Ci nie zaszkodzą. Gotuj te warzywa bez przykrycia, ponieważ niekorzystne dla Twojej tarczycy substancje częściowo ulatniają...

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz, któryś z tych błędów. W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić! Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania. 1. Źle przyprawiamy Nie ma nic...