• Informacje na temat:

    kurczak z warzywami i dynią

Przepisy na temat: kurczak z warzywami i dynią
  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ..."Kolorowe dynie, melony, kabaczki ozdabiają wiele stoisk z warzywami, a mimo to często je lekceważymy, nie zawsze doceniając ich właściwości lecznicze i walory smakowe" - pisze w swojej książce(...) kabaczek, 200 g piersi z kurczaka, 1/2 łyżeczki suszu warzywnego, 1/3 szklanki płatków ryżowych, 2 łyżki płatków quinoa, marchewka, pietruszka, kawałek selera, wiejskie jajko, łyżka posiekanej natki...

  • Bardzo smaczna propozycja dla miłośników drobiu i dyni ;)

  • Egzotyczne warzywo: Ogórek kiwano

    ...i pokrój. Cebulę obierz i pokrój na grube krążki. Na patyczki nadziewaj na zmianę kurczaka, ananasa i cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż szaszłyki. Kiwano umyj, osusz, przekrój...

  • Pełnoziarnisty makaron w sosie z puree z dyni, z papryką i fasolką szparagową. Do tego kurczak, cebulka i aromatyczna szałwia. Czego potrzeba więcej jesienią?

  • Rosół z fasolką szparagową, czosnkiem i dynią

    Pierś oraz skrzydełka kurczaka umyj i zalej zimną wodą.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z dynią"

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    Zupa z kurczaka i soczewicy Sposób przygotowania Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu(...). Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do...

  • "Jednogarnkowe" danie

  • Kurczak z pieca z jesiennymi warzywami

    Składniki: Ok 700 g dyni 1 por 2 łodygi selera naciowego 2-3 czerwone cebule 600 g ziemniaków 1 kurczak (podzielony na 6-7 części) 100 ml oleju Sól 1-2 łyżeczki słodkiej papryki(...) natrzeć kurczaka - resztą warzywa. Odstawić na 30 minut. Mięso i warzywa umieścić na blasze piekarnika i piec 45 min. W 200 st. C. Podawać udekorowane tymiankiem.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z dynią"

Artykuły na temat: kurczak z warzywami i dynią
  • Dynia na słono i słodko

    ...i napełnij je farszem.  Posmaruj wierzch oliwą  i znów wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut. 5. Przed podaniem posyp listkami bazylii. Gulasz z piersi kurczaka z dynią i ziołami 1. Umyj i osusz pierś z kurczaka. Usuń chrząstki i pokrój na  niewielkie kawałki. 2. Oprósz mięso solą, pieprzem  i ostrą papryką. 3. Na patelni rozgrzej olej.  Podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się...

  • Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...

  • Pierwsze warzywa

    .... Najlepiej komponuje się z innymi warzywami w jarzynowej zupie-krem. Jest składnikiem wielu gotowych zupek i obiadków dla niemowląt. Seler (7.- 8. miesiąc) Trudno wyobrazić sobie bez niego zupę jarzynową(...) (np. Ziemniaczki z soczystym kurczakiem i kabaczkiem). Starszym dzieciom kabaczek powinien posmakować np. gdy nafaszerujemy go mielonym mięsem lub w postaci duszonej jarzynki. Można go jeść nie...

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Jesienny obiad - perliczka z warzywami

    ...dziczyzny znakomicie laczy sie jesiennymi produktami: grzybami, dynia, kapusta, jablkami i winogronami. Perliczka jest chudsza niz kurczak, dostarcza 135 kcal w 100 g. Jest znakomitym zrodlem zelaza 2 mg w 100 g, obniza tez poziom cholesterolu. Proponowana przeze mnie receptura moze oczywiscie byc zaadoptowana do zwyklego kurczaka. Straci jednak na smaku. Tym bardziej, ze cena perliczki jest taka...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Co jeść, by dostarczać dużo błonnika?

    ...albo kanapka z wędzoną makrelą i natką pietruszki, woda z cytryną. Obiad Gazpacho, klopsy cielęce, ziemniaki z wody i marchewka, kompot albo zupa z białych warzyw, potrawka z kurczaka z koperkiem...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Co zamiast mięsa?

    ...). Najkorzystniej jeść 2 lub 3 porcje po 150 g. Zamiast czerwonego lepiej wybierać dobrej jakości białe mięso (indyk, kurczak, cielęcina, królik). Ma mniej tłuszczu i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które(...) soczewicy suchej (przed gotowaniem).  Pierś kurczaka bez skórki 100 g = 2/3 szklanki nasion białej fasoli (przed gotowaniem) = 3 jajka.  Polędwica wołowa 100 g = 8 łyżek pestek dyni = 110 g sera...

  • Zbliża się sezon na dynię. Zupy, dania główne, desery – z dyni stworzymy niemal cały zestaw obiadowy. Sprawdź dlaczego warto jeść dynię i jakie przepisy warto wypróbować w najbliższym czasie. Fot. 123RF/Picsel Dynia to wdzięczne warzywo, które może być składnikiem niezliczonej ilości dań, począwszy od zup, poprzez makarony, placki, sosy, a na deserach skończywszy. Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie najczęściej kojarzona jest z zabawą...