• Informacje na temat:

    kurczak na blasze

Przepisy na temat: kurczak na blasze
  • Kurczak z warzywami

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano. Do środka włóż pokrojoną na ćwiartki cytrynę i rozmaryn. Obrany czosnek pokrój w plasterki, umieść pomiędzy skórą kurczaka a mięsem (zrób nacięcia). 2. Warzywa obierz, pokrój. Ułóż na blasze, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz 20 min w 180 st. C. Obróć kurczaka na bok, po...

  • Wypróbowany przepis na "Warzywa pieczone na blasze"

  • Kurczak na letni obiad

    ...z piersi kurczaka Sposób przygotowania Mięso kurczaka umyj, oczyść z błonek, pokrój na nieduże kawałki. Czosnek pozbaw osłonek, posiekaj w plasterki. Obraną szalotkę pokrój w piórka, oczyszczone chili(...) talerzu wymieszaj bułkę tartą z parmezanem lub grana padano (ewentualnie użyj innego twardego sera).  Roladki zanurzaj w jajku, panieruj w bułce z serem. Ułóż je na blasze, skrop oliwą lub olejem. Piecz...

  • Przepis wart wypróbowania: "Kurczak na grzankach"

  • Ziołowy kurczak w warzywach

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka umyj. Natrzyj go solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Do środka włóż pokrojoną w ćwiartki cytrynę i rozmaryn.  2. Czosnek obierz, pokrój na plasterki. Natnij skórę kurczaka i wsuń pod nią plasterki czosnku. Warzywa umyj, obierz, pokrój w ćwiartki. Ułóż je na blasze do pieczenia, polej oliwą, posyp solą i pieprzem.  3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż...

  • Szybki i zdrowy kurczak we włoskiej odsłonie podany z frytkami pokocha każdy!

  • Kurczak na dwa sposoby

    Korzenne udka Składniki: ●4 duże udka z kurczaka (lub oczyszczona cała tuszka) ●sól, pieprz, przyprawy korzenne (cynamon, kardamon, imbir, curry, gwiazdki anyżu) ●kilka łyżek oleju ●łyżka(...) w ziołach podwójna pierś kurczaka zioła: suszony tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz papryka słodka, szczypta chili 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę olej; ew. sałatka jako...

  • Kurka w piwku ;)

  • Kurczak na ostro ze złocistymi ziemniaczkami

    ..., udka natnij i zagnij do środka. Całą tuszkę mocno spłaszcz. Ułóż na blasze. Kurczaka posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Odstaw na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st(...)Składniki: 1 sprawiony kurczak (ok. 1 i 1/2 kg) 1 i 1/2 kg ziemniaków 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 7 łyżek soku z cytryny...

  • bardzo dobry soczysty kurczak

Artykuły na temat: kurczak na blasze
  • Kurczak pieczony w ziołach

    ...składniki wymieszaj z czterema łyżkami oleju. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka umyj, osusz.  Natrzyj mieszanką ziół i przypraw. Nogi zwiąż. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 75-90 minut.  Trzy cebule i wszystkie marchewki obierz, pokrój na kawałki. Obłóż nimi kurczaka po ok. 30 minutach pieczenia. Podlej szklanką wody. Po ok. 45 minutach pieczenia...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Kurczak z rozmarynem

    Przygotowanie: Keczup połącz z chili, olejem, sosem sojowym, miodem i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Marynatą zalej kurczaka. Wstaw na godzinę do lodówki....

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Kurczak pieczony z pasternakiem

    ...wymieszać. Filety opłukać, osuszyć, posmarować masą miodowo-paprykową. 2. Płaską blachę z piekarnika posmarować odrobiną oleju. Na blasze ułożyć piersi kurczaka - skórą do góry. Obłożyć je pokrojonymi wcześniej warzywami. Skropić pozostałym olejem. Całość oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 35 minut. Kurczaka serwować z pieczonym pasternakiem.

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Pałki kurczaka

    ...na osobny talerz. Pałki kurczaka opłukać, starannie oczyścić, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Panierować najpierw w mące, potem w jajku, następnie w rozdrobnionych chipsach. Pałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Zobacz także: 

  • Obok różnego rodzaju kiełbas, drób jest tym rodzajem mięsa, które najczęściej pojawia się na naszych grillach. To doskonały wybór! Ale czy wiecie w jaki sposób go przygotować, aby zawsze zachwycał naszych bliskich i znajomych? Oto kilka naszych propozycji. Mięso drobiowe to zawsze dobry wybór na grilla. Trudno jest znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się piersi z kurczaka ściągniętej prosto z rusztu lub skrzydełkom przygotowanych w podobny sposób. Delikatne i chude mięso, które...

  • Kurczak na kilka sposobów

    Z azjatycką glazurą Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować łyżkami sosu chili. Pędy bambusa osączyć, potem pokroić je na kawałeczki. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić na małe kawałki...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie przygotować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/PICSEL Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...