• Informacje na temat:

    kurczak marynowany w soku z pomarańczy

Przepisy na temat: kurczak marynowany w soku z pomarańczy
Artykuły na temat: kurczak marynowany w soku z pomarańczy
  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Z aromatem owoców...

    Kurczak z morelami Składniki na 6 porcji: 1 kurczak, pieprz, sól, 3 łodygi selera naciowego, cebula, listki szałwii,  natka pietruszki,  cytryna, 4 świeże morele. Sos: 1 puszka moreli, 3 łyżki cukru, pęczek młodych buraczków, 2 łyżeczki musztardy, łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z pomarańczy, po 1/4 łyżeczki mielonego imbiru i kolendry, 4-5 łyżek brandy. Kurczaka natrzeć solą...

  • Wszyscy wiemy, jak wiele wartościowych składników zawierają warzywa i owoce. Ich spożycie dostarcza organizmowi energii oraz cennych substancji odżywczych. Niektóre owoce i warzywa warto spożywać w konkretnych schorzeniach, innych należy się wystrzegać. Trzeba umiejętnie je połączyć, żeby stworzyć smaczny napój, ułatwiający osiągnięcie zdrowotnego efektu. Ważne też, żeby owoce i warzywa były świeże, dlatego najlepiej sporządzać koktajle samodzielnie w domu i pić zaraz po przygotowaniu. Wielu...

  • Marynaty do mięs

    ...proporcje przewidziane są zwykle na 1-1,5 kg mięsa. Marynata do drobiu (1. rodzaj) pół szklanki octu jabłkowego pół szklanki soku z pomarańczy pół szklanki soku z grejpfruta łyżeczka cynamonu(...) lub małej cytryny 2 ząbki czosnku Wymieszać składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach albo też użyć...

  • Pierwsza powieść uznanej autorki książek kucharskich. Po tej lekturze na pewno zapragniecie dokładki! Claire O'Neil, zwana Nelly, zajmuje się pieczeniem ciast, jednak ma też pewien wyjątkowy talent. Tak jak każdy prawdziwy szef kuchni potrafi wychwycić zmienne, ulotne smaki, które umykają większości z nas, tak Neely „czuje" emocje - „pomarańcza pobudza, cynamon zatrzymuje wspomnienia, a śliwka jest zadowolona z siebie". Smaki i emocje pozwalają jej zajrzeć w głąb duszy każdego z klientów,...

  • Gofry gryź!

    ...gofry: 10 g suchych drożdży, 125 g masła, 450 ml mleka, 450 g mąki pszennej, 80 g drobnego cukru, drobno starta skórka z 1 pomarańczy, 1 cytryny i 1/2 grejpfruta, 50 ml soku pomarańczowego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sałatka z cytrusów: 250 g cukru, 125 ml soku pomarańczowego, drobno stara skórka z 2 pomarańczy, 2 łyżki soku cytrynowego, 2 pomarańcze, 1 grejpfrut, 2 mandarynki...

  • Czy wiedzieliście o tym, że sok ziemniaczany może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm? Zobacz, dlaczego warto bliżej zainteresować się tym produktem. Fot. 123RF/PicselCo wiemy o soku z ziemniaka? W zasadzie niewiele, a szkoda! Zawiera on dwa razy tyle potasu co banan oraz jest świetnym źródłem witaminy C. Jego działanie i bezpieczeństwo stosowania zaczęto badać niedawno, bo na przełomie XX i XXI wieku. Co zyskujemy pijąc sok z ziemniaków? Sok z ziemniaka to produkt uboczny produkcji skrobi...

  • Sylwester 2012

    ...obierz i dokładnie, drobno posiekaj. Posiekane ryby wymieszaj z curry i cebulą, dodaj skórkę i łyżeczkę soku z limonki oraz posiekane listki kolendry (kilka listków odłóż do dekoracji). Miskę z tatarem(...), mały słoik marynowanych papryczek, kilka marynowanych minikolb kukurydzy, wykałaczki. Przygotowanie: Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę. Jajka umyj, wbij do miseczki, roztrzep, dodaj sól...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...