• Informacje na temat:

    kurczak i ziemniaki na ostro z piekarnika

Przepisy na temat: kurczak i ziemniaki na ostro z piekarnika
  • Kurczak na ostro ze złocistymi ziemniaczkami

    ..., udka natnij i zagnij do środka. Całą tuszkę mocno spłaszcz. Ułóż na blasze. Kurczaka posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Odstaw na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st(...)Składniki: 1 sprawiony kurczak (ok. 1 i 1/2 kg) 1 i 1/2 kg ziemniaków 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 7 łyżek soku z cytryny...

  • Uwielbiam kurczaka pod kazda postacia, dzisiaj proponuje w ostrej wersji z papryczka chilli

  • Kurczak w glazurze z orzechówką

    Składniki: kurczak (ok. 1,3 kg), 50 ml nalewki premium Soplica Orzech Laskowy, po 2 łyżki oleju, musztardy, mąki i masła, 1,5 szkl. bulionu drob., po łyżeczce ostrej papryki i rozmarynu, rozmaryn i pomidorki koktajlowe do dekoracji, sól, pieprz.

  • Smaczny pomysł na "Kurczak na ostro"

  • Udka w ziołowej marynacie

    Sposób na aromatycznego kurczaka...

  • Smaczne danie "jednogarnkowe": warzywa i kurczak pieczone w piekarniku. Czysto, prosto i smacznie:)

  • Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

    Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną.

  • Połączenie wspaniałego soczystego mięsa i rewelacyjnego farszu, po prostu niebo w gębie:-)

  • Udka w majonezie

    Takiego kurczaka jeszcze nie jadłaś.

  • Pożywne danie na obiad.

Artykuły na temat: kurczak i ziemniaki na ostro z piekarnika
  • Pałeczki na ostro

    Przygotowanie: Udka z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Odstaw. Cytryny cienko obierz, skórkę zachowaj i wyciśnij z nich sok. 1/4 szklanki...

  • Ostra kuchnia – można ją kochać, albo nienawidzić. Miłośnicy ostrej papryki wiedzą doskonale, że pikantne potrawy wciągają. Fot. 123RF/Picsel Na zdjęciu jedna z najostrzejszych papryk świata - chili habanero.   Trochę nauki Za ostrość papryki chili odpowiada kapsaicyna. Nasz organizm, w szczególności błony śluzowe, w kontakcie z tą substancją zachowuje się dokładnie tak, jak w przypadku oparzenia. To dlatego odczuwamy silnie piekący smak, uczucie gorąca, palenia, a nasz mózg w ekspresowym...

  • Ziemniaki w roli głównej

    ...i odrobiną gałki muszkatołowej). Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy w nim ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180º C i pieczemy aż boczek będzie zarumieniony. Podajemy(...)Pieczone ziemniaki z boczkiem Składniki na 2 porcje: 6 ziemniaków (mniej więcej tej samej wielkości), 6 plastrów wędzonego boczku, sól, mielony czarny pieprz, łyżeczka suszonego rozmarynu, gałka...

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...

  • Udka na 7 sposobów

    Twoi bliscy uwielbiają dania z kurczaka w roli głównej? Zrób im niespodziankę i przygotuj je w fantazyjny sposób.

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Diabelnie smaczne

    ...żaroodpornego naczynia. Posmaruj go sosem pomidorowo- śliwkowym i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. 4. Piecz kurczaka ok. godziny w 180° C. Kilka minut przed końcem odkryj go, aby się(...) i żółtą dodaj do gulaszu pół posiekanej papryczki chili. Gulasz podawaj na ciepło ze smażonymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Przygotowanie: 60 minut Porcja: 385 kilokalorii Kurczak po...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...