• Informacje na temat:

    kurczak faszerowany kaszą gryczaną

Przepisy na temat: kurczak faszerowany kaszą gryczaną
Artykuły na temat: kurczak faszerowany kaszą gryczaną
  • Soczysta pierś kaczki

    ...tylko oddzielić od mięsa skórę z tłuszczem. Tradycyjnie faszerowało się kaczkę cielęciną, wątróbką i kaszą gryczaną. Podobnie możemy zrobić z piersiami kaczki i podać je w wersji faszerowanej z wątróbką(...)-kwaśny. Jak smażyć? Kaczkę piecze się w jej własnym tłuszczu, bo w porównaniu do indyka i kurczaka jest bardzo tłusta i kaloryczna (ale jest też dobrym źródłem białka, żelaza, potasu i witamin z gr.B...

  • Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek. Fot. 123RF/Picsel Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami....

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ...i ryb. Wszystko, co jem, jest lokalne - ogórki kiszone, kasza gryczana, kapusta kiszona. Jeśli kurczak, to tylko zagrodowy. Nie jem modnych nasion chia i jagód goji. Można schudnąć, jedząc polskie...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...przepisów z kaszą gryczaną. Szkoda. Bardzo lubię. Znalazłem w pani książce przepis na potrawę, której nie jadłem od tak dawna, że zupełnie o niej zapomniałem. Potrawka z kurczaka. Wyjątkowo bezpretensjonalna(...) z kurczaka i wołowiny. Wyrafinowany. Superrosół. Makaron czy lane kluski? - Lane kluski. Dzieci tak lubią. Próbowała pani z kaszą manną? - Pewnie, ale się nie przyjęła. Rodzina nie przepada...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie przygotować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/PICSEL Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ..., ząbkiem czosnku i łyżką greckiego jogurtu. Zmiksuj i smaruj grzanki albo kanapki. Dobrze smakują np. z plasterkami jajka na twardo. Zastąp kurczaka fasolą Raz w tygodniu zrezygnuj z mięsa. Zamiast tradycyjnego kurczaka przygotuj danie z fasolą. Jest bogatszym źródłem białka niż mięso. Nie obawiaj się jej właściwości wzdymających. Namocz fasolę na noc, rano zmień wodę. Zrób to też po zagotowaniu...

  • Gdy nadchodzi jesień, nabieramy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. W tym wypadku nic nie sprawdzi się tak dobrze, jak sezonowe, faszerowane warzywa. Oto kilka przepisów, które musicie koniecznie wypróbować. Fot. 123RF Najczęściej faszerujemy papryki i cukinie, jednak warto przygotować w ten sposób także inne warzywa. Początek jesieni daje nam w tej kwestii ogromny wybór, a jedynym ograniczeniem staje się wyłącznie nasza wyobraźnia. Zachęcamy was również do eksperymentowania z...

  • Obiad na ryżowo

    ...pomidorów z konserwy, 2 jajka, bułka tarta, 2 łyżki oleju, sól, pieprz 1. Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Papryki opłukać, odkroić czubki z ogonkiem, usunąć nasiona. Cebule obrać, posiekać(...) w potrawce Składniki na 4 porcje: kilka nitek szafranu, 8 dolnych udek kurczaka, sól morska, 1 cebula, oliwa, 3 ząbki czosnku, 200 g ryżu, po szczypcie białego pieprzu i tymianku, 1-2 łyżeczki papryki, 100

  • Przejedzenie w Święta? Nie, dziękuję! W tym roku zamiast tradycyjnych, ciężkostrawnych potraw, sięgnij po nowoczesne kulinarne aranżacje. Gwiazdą stołu niech zostanie Kurczak Zagrodowy z Podlasia. W Boże Narodzenie stoły uginają się od potraw. Ryby, makowce, uszka, kapusta z grzybami, pierniki, pieczenie - od ilości potraw, zapachów i kolorów może zakręcić się w głowie i ...brzuchu. Ile to razy po kolejnym świątecznym posiłku pojawiła się niestrawność, która odbierała radość rodzinnego...