• Informacje na temat:

    kura pieczona

Przepisy na temat: kura pieczona
  • Wyrafinowany wege-pasztet

    "Gdy go piekę, w całym domu unoszą się takie aromaty, jakbym przygotowywała najbardziej wyrafinowaną potrawę świata" - tak swój pasztet zachwala Agnieszka Maciąg. Modelka przygotowuje go m.in. z pieczonych marchewek, pietruszki i selera oraz przypraw - curry i kurkumy.

  • kura z marynaty figowo-miodowo-cynamonowej ale z dodatkiem papryczek peperoni i mielonego chilli słodki i ostry smak uzupełnia się bardzo ciekawie ;-) niebo i piekło spoczywa na sałacie z rukoli i roszponki i do tego super rozgrzewa ;-)

  • Coq au vin

    Składniki: ●młoda kura lub duży kurczak ●150 g boczku ●200 g szalotek lub małych cebulek ●250 g pieczarek ●4 szklanki czerwonego wytrawnego wina ●2 łyżki masła ●4 łyżki oleju ●2 ząbki czosnku ●łyżka mąki ziemniaczanej ●tymianek, estragon i lubczyk w proszku ●pieprz, sól; jako dodatek: pieczone ziemniaki lub bataty Przygotowanie: 1. Tuszkę podziel na 6 części, natrzyj solą...

  • pieczony zestaw,który super smakuje z ugotowaną i podgrilowaną kukurydzą,delikatna słodycz marynaty fajnie się komponuje z batatami, smakowity tercet dla wszystkich miłośników kurczaka ;-)

  • na ciasto: 5 całych jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka maki tortowej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 1 margaryna, 1 szklanka bakali (kandyzowana skórka z cytryny, rodzynki, orzechy, figi, wiśnie z syropu bez pestek, otarta skórka z 1 cytryny i jednej pomarańczy, zapach waniliowy, ewentualnie kieliszek rumu; na lukier: 1 szklanka cukru, 3-4 łyżki wrzątku, kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru,...

  • pałeczki kurczaka,wcześniej marynowane, z dodatkiem pieczarek faszerowanych mozzarellą i zieloną pietruszką,smakują wyśmienicie i przy okazji rozgrzewają zimne,majówkowe dni ;-)

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    .... Albo smażone. Albo szynka pieczona. Kaczka pieczona Kaczkę oskubać, wypatroszyć, oczyścić, pęsetą usunąć resztki pierza, ewentualnie opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pokroić(...) pieczona Zrobić marynatę: włoszczyznę zagotować z korzeniami, dodać dwie łyżki soku z cytryny lub jedną kwasku cytrynowego, wystudzić. Szynkę zamarynować na dobę, wkładając do lodówki. Brytfannę...

  • Zapiekana kura mix fajitas z papryką to propozycja szybkiego obiadu dla leniuchów na weekend. Choć pogoda za okniem szarobura humor możemy porawić sobie kolorowym obiadkiem.

  • Świąteczny piernik

    W polewie czekoladowej.

  • Dla pełni szczęścia...kura musi być ze wsi, a grzyby z lasu

Artykuły na temat: kura pieczona
  • ...z bekonem i ziołami.

  • Jaja to produkt wyjątkowy, który daje nam natura. Jaja żółteZnatury z Suflidowa zachwycają smakiem oraz unikalnym kolorem żółtka, które uzyskiwane jest dzięki specjalnie stworzonej recepturze pasz. Nasze kury zawsze mogą liczyć na troskliwą opiekę począwszy od wyklucia pisklęcia aż po dojrzałą kurę nioskę. Fot. Materiały prasowe/ Suflidowo Kury żywione są paszą ze starannie dobranych ziaren zbóż. Dobrze odżywiona kura znosi zdrowe i pełnowartościowe jaja. Wymarzony żółty kolor to zasługa...

  • Teatralne piekło, czyściec i niebo

    ...w kurach". Z "Orgią" Piera Paola Pasoliniego, zrealizowaną w gdańskim Teatrze Wybrzeże, przyjedzie na Boską Komedię Wiktor Rubin. Nie obejdzie się bez powrotów do klasyki: obejrzymy "Trzy siostry...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Smaczek na lato - pieczen z indyka w aromatach

    Na dzisiejszy i jutrzejszy obiad. Pachnaca ziolami i cytryna z pieczonymi ziemniaczakmi mlodymi i z mlodziutka cukinia z pewnoscia zasmakuje nie jednej...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Zdjecie nie stylizowane, takie prosto z pieca i z doskoku bo na talerze potrawe trzeba bylo serwowac ale przepis znakomity i smak wyborny wiec polecam....

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Tu gdzie mieszka wystarczy wyjechać zaraz za miasto (zajmuje to ok godziny przez korki) i zaraz zaczynają sie góry. Dzieki temu jest pełno lasów, a wsród...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...