• Informacje na temat:

    kura duszona

Przepisy na temat: kura duszona
  • 4 porcje kurczaka, sól i pieprz, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 30 gramów masła, 1 zmiażdźony ząbek czosnku, 30 gramów mąki, 1/4 litra bulionu z kury, listek laurowy, tymianek, 2 żółtka, 1 łyżka stołowa soku z cutryny, posiekana pietruszka, plasterki cytryny

  • Dla pełni szczęścia...kura musi być ze wsi, a grzyby z lasu

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    Słyszysz wciąż, że rano liczy się tylko kasza jaglana? Nie ulegaj presji. Jedz to, co lubisz i co daje ci energię. Możesz tylko nieco śniadanie zmodyfikować, tak aby było zdrowsze.

  • kura z marynaty figowo-miodowo-cynamonowej ale z dodatkiem papryczek peperoni i mielonego chilli słodki i ostry smak uzupełnia się bardzo ciekawie ;-) niebo i piekło spoczywa na sałacie z rukoli i roszponki i do tego super rozgrzewa ;-)

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wewnątrz i na półmisku cała ułożona". U nich, w Radoszkach, czy kaczka, czy indyk, czy kura, to było wszystko w całości. Nóż i widelec w ręce i każdy sobie sam kroił. A ja pamiętam, że u nas przed wojną(...), żeby go akurat nie było albo kiedy spał. Żeby nie przesadzał z tym majerankiem, bo nie można z niczym przesadzać w kuchni. Zawsze żałował, ale mu smakowało. *** Bohaterki tej niezwykłej książki...

  • pierś kurczaka inaczej,na zielono w rumianej panierce z dodatkiem świeżych ziòł energetyczne i bardzo sycące danie ;-) tu w duecie z puree ziemniaczanym i buraczanym ;-)

  • Kurczak po tajsku

    Egzotyczna rozkosz dla podniebienia.

  • kokos,pomidory,avocado,jaśminowy ryż i królowa botwinka cudownie chrupka,świeża i pachnąca ;-) szkoda,że tak krótko gości na naszych stołach...w takim zestawie kurak staje się wybornie smakowity ;-)

  • pieczony zestaw,który super smakuje z ugotowaną i podgrilowaną kukurydzą,delikatna słodycz marynaty fajnie się komponuje z batatami, smakowity tercet dla wszystkich miłośników kurczaka ;-)

  • pałeczki kurczaka,wcześniej marynowane, z dodatkiem pieczarek faszerowanych mozzarellą i zieloną pietruszką,smakują wyśmienicie i przy okazji rozgrzewają zimne,majówkowe dni ;-)

Artykuły na temat: kura duszona
  • Mądrość kur, czyli osobowość na talerzu

    ...współpracy z J.L. Edgar i E.S. Paul profesor Nicol w późniejszym badaniu pokazała, jak kura potrafi się znakomicie zestroić ze swoimi pisklętami. Trzy naukowczynie dowiodły wcześniej, że kury, które widziały(...) znajdowały się w kolorowym pudełku, które kura została nauczona postrzegać jako związane z niebezpieczeństwem", piszą eksperci. Z etycznego punktu widzenia ważne, aby wiedzieć, że w obu...

  • Jaja to produkt wyjątkowy, który daje nam natura. Jaja żółteZnatury z Suflidowa zachwycają smakiem oraz unikalnym kolorem żółtka, które uzyskiwane jest dzięki specjalnie stworzonej recepturze pasz. Nasze kury zawsze mogą liczyć na troskliwą opiekę począwszy od wyklucia pisklęcia aż po dojrzałą kurę nioskę. Fot. Materiały prasowe/ Suflidowo Kury żywione są paszą ze starannie dobranych ziaren zbóż. Dobrze odżywiona kura znosi zdrowe i pełnowartościowe jaja. Wymarzony żółty kolor to zasługa...

  • ​Typy kobiet. Znasz je?

    Katarzyna Krauze, autorka bloga Rozwiedziona.pl, w książce "Projekt miłość" opisuje kilka typów współczesnych kobiet. Są wśród nich m.in. młoda gniewna, księżniczka, karierowiczka, kura domowa czy pseudofeministka. Brzmią znajomo?

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Pożywna drobiowa

    Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie. Zdjąć z patelni. Cebulę obrać i posiekać. Dusić na tej samej oliwie razem z pokrojoną w talarki...

  • Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce! Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia - trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe'em Saintagne'em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 150 pogrupowanych według pór roku prostych, zdrowych i smacznych przepisów uzupełnionych o praktyczne porady dotyczące żywienia i informacje o produktach...

  • Co jeść, by ograniczyć zagrożenie nowotworem?

    ...pierś z kurczaka z czarnym pieprzem, fasolka gotowana, kapusta kiszona, sok jabłkowy lub rosół z kury, ziemniaki z wody, jajko sadzone, duszona marchewka, kompot truskawkowy. Podwieczorek Placek...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Lekarz ciała i duszy

    Mógł być pianistą, malarzem, a nawet księdzem. Zamiłowanie do tych zawodów sprytnie połączył w jedno i został… specem od medycyny estetycznej.

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...