• Informacje na temat:

    kulinarny na opieńki

Przepisy na temat: kulinarny na opieńki
  • Regionalne przysmaki Polski

    Jesień to kuchnia, domowe zacisze, przyjaciele i to, co na bazarze oczywiście dostępne" - uważa kuchni Tomasz Jakubiak. Jesień to także idealny czas na zwiedzanie Polski i poznawanie jej kulinarnych sekretów.

  • Super dodatek do mięsnych potraw,wystarczy pokruszyć kilka sztuk,by nadać potrawie inny smak. Serdecznie polecam:)

  • Jeszcze jesiennie - marynowane opieńki. Takie najprostsze, nie bardzo kwaśne – polecam Ci gorąco! Bo marynowanie grzybów, w tym także opieniek, nie jest trudną sztuką. Tak naprawdę najtrudniej jest zebrać dobre, zdrowe grzyby. Ja nauczyłam się rozpoznawać opieńki dopiero przed rokiem, tylko zabrakło mi czasu na ich zebranie i przetworzenie. Ale to nic, jak powiadają – co się odwlecze, to nie uciecze. Więc i moje marynowane opieńki wcale nie uciekły.

  • Grzybna przekąska

  • Panierujemy boczniaki,kanie,gąski i można również opieńki.Długie lata tak robię i sa przesmaczne.Polecam wypróbować.

  • Polecam,są bardzo smaczne:)

  • kiedy jesienne leśne zbiory się udały

  • Ukradziony przepis z książki kucharskiej babci na dobre zagościł w moim zeszycie. Dzięki niemu grochówka jest zawsze udana

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • bardzo smaczna, łagodna

Artykuły na temat: kulinarny na opieńki
  • Menu polityków

    Czy zawartość talerza ma wpływ na poglądy polityków? Na szczęście kulinarne gusta bardziej łączą niż dzielą. Wegetarian nie brakuje ani wśród polityków prawicy, ani wśród lewicowców. Schabowym nie wzgardzi ani członek rządowej koalicji, ani przedstawiciel opozycji.

  • Twój kulinarny doradca na każdy dzień roku gwarantuje: -oryginalny przepis na każdy dzień, odpowiedni do pory roku i aktualnych świąt - np. trzeciego stycznia zaserwujesz rodzinie imponującego noworocznego indyka, a czwartego grudnia przygotujesz Barbarze tort imieninowy - urozmaiconą dietę, która zapewni zdrowie, zadowoli i jaroszy (warto, by spróbowali sałatki makaronowej z bananem), i "mięsożerców" (roladki z kurczaka ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę!), i wielbicieli słodyczy -...

  • Oblężone

    "Przed wojną wiele osób stroiło się zalotnie w piórka odwagi, pryncypialności, honoru, w co się komu podobało. Demon wojny wyskubał te piórka. Teraz każdy stał się tym, kim jest naprawdę, a nie tym, za kogo chciał uchodzić. I okazało się, że wielu to biedni tchórze i szuje."

  • Kochasz gotowanie i chcesz jeszcze podnieść swoje umiejętności? Warsztaty kulinarne to idealna okazja, by w sympatycznej atmosferze poznać triki ekspertów, dowiedzieć się więcej na temat najnowszych trendów i wymienić doświadczeniem. Fot. 123RF/Picsel W Polce przeżywamy boom studiów kulinarnych. To miejsca prowadzone przez doświadczonych kucharzy i blogerów kulinarnych, w których odbywają się warsztaty kulinarne. Chciałbyś wziąć w nich udział? Napisz w kilku słowach kogo i dlaczego...

  • Przeglądając blogi natknęłam się na 'Bełkoty... kuchenne oczka ;)...'. Nie będę ukrywać, że początkowo zaintrygowała mnie nazwa, a później dopiero przepyszne przepisy zilustrowane genialnymi zdjęciami i trochę tytułowego 'bełkotu'. Lubię tajemniczych ludzi, których do działania mogą zainspirować z pozoru prozaiczne rzeczy. Może dlatego z dużym zaciekawieniem czytałam wpisy Zemfiroczki (autorki bloga). Blog prowadzony jest z niezwykłą lekkością, jest pełen pasji i przede wszystkim...

  • Kolaż kulinarny, jak sam tytuł wskazuje, to pomieszanie różności - zawiera przepisy z różnych stron świata i z różnych kultur, na swojskie kartofle i egzotyczne owoce morza. W zamyśle autorki ten groch z kapustą, czy jak mawiał po łacinie Julian Tuwim, cicer cum, łączy jednak w całości przekonanie, że jedzenie jest jednym z największych uroków życia, że można jeść smacznie i zdrowo, a przede wszystkim, że nie trzeba się strasznie namęczyć, żeby coś pysznego przygotować. Gotowanie to tworzenie...

  • W najbliższą niedzielę do walki o kulinarne uznanie i apetyczną sumkę staną mieszkańcy Szczecina. Czym tym razem zaskoczą "Ugotowani"? Kto rzuci na kolana swoich rywali niezapomnianym menu, a kto urzeknie niezwykłą osobowością i wyjątkowym pomysłem na kolację? Podczas czterech szczecińskich uczt spotkają się: Marta Cnotliwy - podróżniczka, na co dzień prowadząca biuro podróży, Maciej Łagodziński - konferansjer, Inga Elerowska - pracująca w dziale marketingu lokalnej gazety oraz Maciej Gwarek...

  • Sięgając po menu w zagranicznej restauracji możemy poczuć się skołowani – w jaki sposób wymówić nazwy potraw, aby nie narobić sobie wstydu? Specjalnie dla was przygotowaliśmy mini-słowniczek, który pomoże wam uniknąć językowej gafy. Fot. 123 RF Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Krajem, który już od wielu lat znajduje się w grupie najchętniej wybieranych przez Polaków destynacji, jest słoneczna Italia. Włochy kuszą nas wspaniałym klimatem, niezwykłą kulturą oraz rewelacyjną kuchnią....

  • Restauracja Trattoria Soprano postanowiła hucznie uczcić wprowadzenie nowego menu. Z tej okazji 24 września organizuje „Pojedynek Kulinarny", w którym naprzeciw siebie do walki staną autorzy blogów kulinarnych: kuchnianawzgorzu.pl, poracoszjesc.blogspot.com, ilovecooking92.blogspot.com, pinkcake.blox.pl oraz dwóch amatorów kulinarnych, wyłonionych w konkursie na fanpage Trattoria Soprano. Uczestnicy pojedynku wykonają pizzę według własnego przepisu i upieką ją w tradycyjnym piecu opalanym...

  • Co roku w paryskim hotelu Bristol odbywa się uroczysta kolacja towarzysząca spotkaniu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Z tej okazji do stolicy Francji przyjeżdżają przedstawiciele 40 krajów, w których działają narodowe Akademie zrzeszone w tej głównej z siedzibą w Paryżu. W tym roku gospodarzami uroczystego wieczoru byli po raz pierwszy Polacy i do przygotowania menu oraz całej kolacji została wybrana warszawska restauracja Amber Room. W 3 gwiazdkowej restauracji hotelu...