• Informacje na temat:

    kulinarne z kapusty włoskiej

Przepisy na temat: kulinarne z kapusty włoskiej
  • 4 kulinarne symbole Wigilii

    Uroczysta, wigilijna kolacja pełna jest magii oraz potraw mających symboliczne znaczenie i odniesienia do tradycji. Już sama liczba dań wigilijnych nie jest przypadkowa, podobnie jak wybór produktów, z których przyrządzamy świąteczną ucztę. Jakie są kulinarne symbole Wigilii oraz skąd wzięły się na naszych stołach?

  • gołąbki z włoskiej kapusty są delikatniejsze w smaku niż ze zwykłej kapusty :) Można je też przygotować z mięsa z rosołu wtedy dusimy ok 20 min.

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    ...poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

  • Propozycja na smaczne, nieco urozmaicone gołąbki, zawinięte w liście młodej kapusty włoskiej. Tak przygotowane gołąbki są miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne :)

  • Kuchnia turecka

    Miłośnicy dobrego jedzenia nie rozczarują się w Turcji, kraju o tak bogatej tradycji kulinarnej.

  • Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek, która doskonale podkreśla smak obiadu. Uwielbiam ją także jako samodzielną przekąskę lub dodatek to domowych fast foodów ;) Tym razem zapraszam na coleslaw przygotowany z kapusty włoskiej, z dodatkiem natki pietruszki oraz domowego sosu na bazie kremowego majonezu.

  • Ekologiczny rosół robi karierę

    ...mięso, wszystkie warzywa rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jedni doradzają rezygnację z dodawania kapusty włoskiej, inni dla uzyskania(...) kulinarnej przypominają, że bulion zwany "żydowską penicyliną", ze względu na lecznicze działanie, był polecany już w XII w. Świeży rosół zawiera aminokwasy, działające przeciwzapalnie i poprawiające...

  • O :) Wiadomo jak to jest....kupuje się i zostaje...

  • Wigilia po włosku

    ..., owoce morza i makarony z przeróżnymi sosami. Według włoskiej tradycji kolacja powinna być przede wszystkim „lekka”. Oprócz braku suto zastawionego stołu, bardzo wyraźną różnicą w stosunku do naszych(...) niejednolite menu 24 grudnia to standard. W ten dzień różnice kulinarne pomiędzy poszczególnymi regionami są bardzo widoczne. Przykładowo: lasagne, jedna z najbardziej popularnych potraw na wigilijnym...

  • Bardzo smaczny bigosik

Artykuły na temat: kulinarne z kapusty włoskiej
  • Tarvisio. Narty we włoskich Alpach

    Daniele oraz wyśmienity ser Montasio. Wśród zup najbardziej charakterystyczna jest pożywna jota przyrządzana z fasoli, kapusty i ziemniaków z boczkiem. Winiarze specjalizują się w lekkich winach...

  • Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą się poszczycić taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod gotowania. Popularna w Polsce pizza jest narodową potrawą Włochów, a każdy region tego kraju ma jej własną odmianę, stąd np. pizza neapolitana czy sicciliana. Kulinarne Włochy dzielą się na regiony: północny, środkowy, południowy oraz odrębną Sycylię. Północ to kuchnia obfitująca w mięsa smażone na maśle, południe szeroko czerpie z owoców morza i oliwy. Kuchnia włoska jest bardzo...

  • Kulinarna podróż do Chorwacji

    ...kapusty ukwaszonej w całości. Zagórska zupa ziemniaczana Składniki na 5-6 porcji: 70 dag ziemniaków, 1 duża marchewka, 1 mała pietruszka, 2 średnie cebule, 10 dag wędzonego boczku, 2 ząbki czosnku...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Papardelle z karmelizowaną czerwoną kapustą i gorgonzolą

    ...główka czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 100 g gorgonzoli 40 g masła 100 ml octu balsamicznego 4 łyżki cukru 2 gałązki świeżego tymianku 350 g makaronu papardelle garść orzechów włoskich sól świeżo mielony czarny pieprz Sposób przyrządzania: Na maśle zeszklij drobno posiekaną czerwoną cebulę z listkami tymianku. Z kapusty wytnij głąb i drobno ją poszatkuj. Włóż kapustę...

  • Popularna autorka Kuchni włosko-polskiej oraz polsko-włoskiej odkurza swoją miłość do Włoch i dzięki temu uzyskujemy bardzo atrakcyjną, pełną kulinarnych ciekawostek, książkę o wszystkich smakach Italii. Kuchnie poszczególnych regionów różnią się między sobą, każdy z nich słynie z innej potrawy. Obok pizzy i spaghetti pojawią się przepisy na gnocchi, pasty, salsy, torte, minestre, carni, dolci. Przepisy opatrzone są komentarzem autorki, co stwarza niepowtarzalny klimat całej książki....

  •   Po raz pierwszy miałam słuzbe kontrolnego jednostki, pełna nazwa brzmi okazalej, ale nie pisze, bo nijak ma sie to do mojej sytuacji. Nie mniej dałam...

  • Prezentacja typowych włoskich produktów spożywczych i win, szerzenie wiedzy o wyjątkowych zaletach diety śródziemnomorskiej, szkolenia dla młodych kucharzy, specjalne menu degustacyjne we włoskich restauracjach, a także projekcje filmów, konferencje i prelekcje – to podstawowe założenia Tygodnia Kuchni Włoskiej obchodzonego w dniach 21-27 listopada w 105 krajach na całym świecie. Fot. materiały prasowe Kuchnia to jeden z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych elementów, składających...

  • Halibut w lisciach kapusty, z sosem chrzanowym

    Czyli propozycja na piatkowy obiad... zamiast halibuta mozna uzyc tez plamiaka, badz inna biala rybe, wedlug uznania. Tyle porcji ryby ile osob Liscie kapusty normalnej badz wloskiej sol(...) jest przewidziana na 4 osoby. Liscie kapusty obgotowac w osolonym wrzatku 4 minuty. Odcedzic. Rybe doprawic. Kazdy kawalek owinac jak paczuszke w lisc kapusty. Podsmazyc calosc na oliwie 3 minuty...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....