• Informacje na temat:

    kulinarne z dawnych lat

Przepisy na temat: kulinarne z dawnych lat
  • Awokado - kulinarna mała czarna

    Jeszcze kilka lat temu nikt nie słyszał o komosie ryżowej, dziś obok ryżu czy kasz stanowi ona jeden z najpopularniejszych dodatków. I tak każdy rok wyłania kolejne kulinarne trendy i produkty, które albo na dobre wpisują się w nasze codzienne menu, albo stają się jedynie kulinarną fanaberią i przemijającym trendem. Ten rok to zdecydowanie ukłon w stronę kuchni wege i wpływów orientalnych...

  • Robiłam już kiełbasę słoikową,ale jak natrafiłam na ten przepis ostatnio-to musiałam wypróbować-wyszła całkiem inna niż słoikowa,inny smak,więcej pysznego smalczyku i może dzięki pieczeniu ,bardzo fajny posmak jak za dawnych lat-polecam (zdjęcie zrobiłam już ostatniego słoika bo wszystkie bardzo szybko się rozeszły)

  • Dyniowa "sól" - sposób na kulinarne "zero waste"

    ...składników odżywczych, więcej smaku" - wyjaśnia na łamach "The Guardian" szef kuchni Tom Hunt. Ważnym elementem jest również sezonowość, dlatego w proponowanym przez Hunta przepisie na niecodzienną(...) i włókna dyni wykorzystać do przygotowania dyniowej przyprawy, którą on sam nazywa dyniową solą. "Choć może to zabrzmieć dziwnie, od lat szukałem sposobu na wykorzystanie wnętrza dyni, aż natknąłem się na...

  • pamiętacie to ciasto,pewnie u każdego w domu kiedyś gościło....pianka z żółtek,pianka z dodatkiem kakao,pianka śmietankowa i galaretka- polecam

  • Trendy kulinarne

    Trendy kulinarne ostatnich lat w Niemczech, i nie tylko.

  • To stary przepis mojej mamy na kruche ciasteczka-moje dzieci uwielbiają je piec razem z babcia i oczywiście wcinać,bo są pyszne.Bardzo plastyczne ciasto,fajnie się wałkuje i wykrawa różne kształty-z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo,ale to tylko lepiej bo takie ciasteczka mogą leżeć (jeśli ich wcześniej nie zjecie) naprawdę długo i nie tracą na smaku ani kruchości.Polecam

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    ...lub taka, z której można podziwiać, zapierającą dech w piersiach, panoramę miasta. Miasto może pochwalić się ogromną kulinarną kreatywnością. Szczególnie przyjemnie robi się w Zurychu wiosną i latem(...) restauracji wegetariańskiej w Europie oraz w Tibits, pierwszym tego typu miejscu z daniami na wynos. Ciekawym punktem na kulinarnej mapie Zurychu, jest także Blinde Kuh, pierwsza na świecie restauracja...

  • prosty tani przepis bez zbędnego wymyslania a smak...coz jak je pierwszy raz jadlam u dalszej rodziny to wnet oszalalam i teraz robie je sma dla moich domownikow...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...wuja. Spotkały się w kuchni w roku 1946 i tak już zostało. Stworzyły znany na Pomorzu tandem profesjonalistek. Do końca lat sześćdziesiątych gotowały w Lembargu, potem przeniosły się na plebanię w Górznie, w diecezji toruńskiej, gdzie prowadziły kuchnię kolejnym proboszczom aż do bardzo późnej emerytury. Niemal sześćdziesiąt lat doświadczenia w prowadzeniu kuchni codziennej i świątecznej uczyniło ów...

  • stsze ciasto już w przyszłym tygodniu… będzie obecny w akcji. Dzisiaj )przepis na tzw. Wuzetkę w wersji ponoć tradycyjnej z cięższym a’la babkowym ciastem i kremem na bazie kwaśnej śmietany. Za jakiś czas na pewno dla porównania dodam wersję biszkoptowo – kremówkową :) Ciekawa jestem, którą Wy wolicie?

Artykuły na temat: kulinarne z dawnych lat
  • Kulinarne początki gwiazd

    Ze swojej edukacji kulinarnej aktorka Maria Pakulnis szczególnie pamięta wekowanie lecza. W okresie, gdy jeszcze brakowało towarów w sklepach, chciała przydomową spiżarkę zapełnić ulubioną potrawą(...)" składników trafiło na świąteczny stół. Skrzynecka podzieliła się tą anegdotą na planie programu "Top Chef. Gwiazdy od kuchni". A co zapisało się w pamięci Pascala Brodnickiego?  - W wieku siedmiu lat zrobiłem...

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków

    Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • Wyjątkowa podróż do lat 20

    .... Przestrzeń ART SPA inspirowana jest atmosferą lat 20. Została ona wyrażona poprzez styl art deco. Dominują tu eleganckie akcenty, takie jak żyrandole, lustra oraz meble w czarno-białej kolorystyce. Całość dopełniają też stylizowane uniformy personelu. Lat 20. można się także doszukiwać w nazwach gabinetów oraz tytułach samych zabiegów, inspirowanych nazwiskami znanych postaci tego okresu (np...

  • Przed nami końcówka karnawału i kolejna okazja do świętowania – ostatki! Ich nieodłącznym towarzyszem jest zawsze dobre jedzenie, o które dbamy nie tylko na wystawnych przyjęciach, ale także na domówkach i prywatkach. Fot. 123RF/Picsel Odpowiednia przekąska imprezowa powinna spełniać kilka warunków. Najważniejsze, aby była smaczna, poręczna i dobrze się prezentowała. Dlatego w tej roli dobrze sprawdzają się koreczki, paszteciki i wszystkie inne „drobnostki". Ważne też, by była prosta w...

  • 100 LAT!

    ...100 LAT ! Kończy dzisiaj moja ukochana ciocia Maria ! To jedyna żyjąca jeszcze osoba z pokolenia mojego dziadka, jego starsza siostra. Urodziła się...

  • Magda Gessler zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru. Tym razem z ekipą TVN Style w aż dwóch dokumentach odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa… Po prostu palce lizać! Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania...

  • Oliwki są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach Fenicjan, a na polskich stołach oliwki to nie kulinarna moda ostatnich lat a tradycja sięgająca XIII i XIV.

  • Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta... Dziś czasem taniej jest...