• Informacje na temat:

    kulinarne pierogi z łososiem pieczonym

Przepisy na temat: kulinarne pierogi z łososiem pieczonym
  • Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)

  • Dzisiaj serwuję pyszne i efektowne danie, które wygląda niczym wyciągnięte z restauracyjnej karty, a zarazem proste i można je przygotować samemu w domowym zaciszu. Łososia jeżeli tylko jest świeży i dobrej jakości nie można zepsuć. Ta elegancka ryba wybacza większość błędów kulinarnych i pomimo braku doświadczenia zawsze się udaje, a kocha ją praktycznie każdy. Z kolei czarny makaron świetnie komponuje się z mięsem ryb oraz sprawia, że całość wygląda atrakcyjniej i bardziej ekskluzywnie....

  • Nieco spolszczona wersja sushi ;)

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Sprawdzony przepis na "Pieczone pierogi z łososiem i grzybami"

  • Nasze eksperymenty na święta przynoszą rezultaty.

  • Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną lub sosem krewetkowym.

  • Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną sałatkę z dzikim łososiem, pieczonym ze świeżą bazylią oraz dodatkiem bałkańskiej pasty ajvar. Sałatka jest lekka, szybka i prosta w przygotowaniu, dostarcza dobrej energii oraz świetnie smakuje. Gorąco polecam! :)

  • Sprawdzony przepis na "Pierogi z ciasta filo z łososiem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami"

Artykuły na temat: kulinarne pierogi z łososiem pieczonym
  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...kulinarne rewolucje. Uważają, że święta to doskonały czas, by je zacząć. Łosoś zamiast śledzia na wigilijnym stole? Czekoladowy mus zamiast makowca? Dlaczego nie, przecież Gwiazdka jest po to, by spełniały się życzenia. Jeśli nie karp, to co?   - W domu na wigilię obowiązkowo podawano u nas karpia, rybę faszerowaną, kluski z makiem, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...

  • Najlepsze świąteczne przepisy

    Wigilia 20 przepisów na wigilijne zupy 40 przepisów na karpia Przepisy na dania z łososia Przepisy na dania ze śledzi Inne dania z ryb: Szczupak gdański Sandacz duszony z jabłkami Rolada z sandacza Panga w sosie cytrynowym Kergulena gotowana w warzywach Szczupak z sosem chrzanowym Pozostałe dania wigilijne: Pierogi z kapustą i grzybami Kluski z makiem...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...zrobić rosół, mielone, pierogi. Ale potem zorientowałam się, że nawet najprostsze przepisy mogą sprawiać wielu ludziom problemy. Choć niemal każdy miał okazję spróbować gołąbków, zrazów czy klopsów(...), żeby powstało na jego podstawie doskonałe danie.  Podkreśla pani wagę tradycyjnych przepisów, a jak reaguje pani na mody kulinarne? Warto za nimi podążać? - Moda na jarmuż albo na dietę bezglutenową...

  • Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który odczarowuje mit ciężkiej, smażonej ryby, proponując zdrowszą alternatywę. Fot. 123RF/Picsel Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny,...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    Pascal Brodnicki - przyp. red.) i teściowie są Francuzami, dlatego na stole muszą znaleźć się francuskie potrawy, a zwłaszcza owoce morza - ostrygi, krewetki atlantyckie. Ale są też polskie pierogi(...). Prowadzi kulinarne blogi www.mamalyga.org i www.onemorethai.pl 15. Spędzaj mniej czasu w kuchni, a więcej z rodziną. Wigilijną kolację robi u nas mama - wszystkie dania powstają według receptur babci...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...