• Informacje na temat:

    kulinarne - piernik na sodzie

Przepisy na temat: kulinarne - piernik na sodzie
  • Przepis na zimowe babeczki

    Zima to idealna pora na kulinarne eksperymenty. W szczególności w okresie chłodnych dni lubimy zaskoczyć swoich bliskich, czy też sprawić sobie nieco przyjemności, niebanalnym deserem. Bita śmietana, mus jabłkowy i aromatyczny cynamon…to nasza propozycja na dziś. Proponujemy przepis na niezwykłe zimowe babeczki, które wraz z kubkiem gorącej herbaty z pewnością ocieplą nie jeden chłodny grudniowy...

  • Moje kulinarne wspomnienia z dzieciństwa.

  • Bardzo stary przepis naszych Babć ale za to jaki dobry- polecam.

  • Przepis na te bułki znalazłam w internecie. Okazały się bardzo pyszne. Takie wilgotne. Polecam na śniadanie i kolację.

  • ROBI SIĘ JE BŁYSKAWICZNIE,NIE TRZEBA CZEKAĆ AŻ WYROSNĄ,TANI I PROSTY PRZEPIS-A PRZY TYM SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE

  • Oryginalnie w starych domach, gdzie były jeszcze kuchnie węglowe, piekło się te placki na gorących płytach. Teraz jest to już właściwie niemożliwe w moim przypadku, więc kuchenka gazowa i sucha patelnia muszą dać radę. I dają!

  • Pyszny, wilgotny z chrupiącą skórką

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

  • Piernik zachowuje długo świeżość.

  • Piernik świąteczny po mojemu

Artykuły na temat: kulinarne - piernik na sodzie
  • Piernik polski wedlug Eric'a Kayser'a

    Nasza tegoroczna choinka, dekorowal Antos wiec jest na czerwono... Kiedys robilam piernik rodzinny, mojej mamy, babci... od 2 lat robie ten Piernik,...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Polski PIERNIK od Eric'a Kayser'a

    Kiedys robilam piernik rodzinny, mojej mamy, babci... od 2 lat robie ten Piernik, zgodnie z receptura Eric'a Kayser'a, polskiego pochodzenia piekarza paryskiego,...

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...pierników. Najważniejsze są w niej cynamon i imbir. Jednak to kilka sekretnych dodatków sprawia, że różni się od gotowych przypraw korzennych. Jakie to składniki? Suszona skórka mandarynkowa, anyżek, jawajski cubeb, zwany ogoniastym pieprzem, i graines de paradis, czyli aframon madagaskarski. Co roku piekę jeden rodzaj pierników, ale na każde Boże Narodzenie nieco zmieniam przepis. Gdy ciastka są już...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Piernik długodojrzewający, bo o nim mowa, kiedyś był przygotowywany przez nasze babcie kilka tygodni wcześniej. W chłodnym miejscu leżakował w kamionce przykryty ściereczką nawet przez dwa miesiące.Dzisiaj, przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • Najlepsze spotkania to te w gronie naszych bliskich z rodziny czy znajomych. Przy takich małych uroczystościach zazwyczaj staramy się przygotować coś pysznego do jedzenia, coś co zachwyci każde podniebienie, nawet to najwybredniejsze... Kolejny piątek i kolejny wart polecenia blog o wdzięcznej nazwie Kulinarne spotkania. Dlaczego wybrałam właśnie ten? Otóż dlatego, że moim zdaniem blog ma ogromny potencjał. Wystarczy przeglądnąć parę pierwszych podstron żeby stwierdzić, że za miesiąc, trzy,...

  • Polacy kochają gotować! Tak przynajmniej można stwierdzić biorąc pod uwagę popularność kulinarnych blogów, programów telewizyjnych czy aktywność w social mediach. Trudno się więc dziwić, że chcemy szlifować tę umiejętność pod okiem najlepszych specjalistów i zapisujemy się na odpowiednie warsztaty. Studia kulinarne przeżywają teraz istne oblężenie! Co tydzień ponad 2 miliony Polaków śledzi zmagania uczestników emitowanego w TVN programu „Master Chef". Najpopularniejsze blogi kulinarne mają po...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym samym smakiem zajadamy świąteczne potrawy. Oczywiście święta to...