• Informacje na temat:

    kulinarne na klopsy z piersi indyka

Przepisy na temat: kulinarne na klopsy z piersi indyka
Artykuły na temat: kulinarne na klopsy z piersi indyka
  • Jak wiadomo, kurczak jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest bogate w proteiny, witaminy i minerały, a do tego bardzo prosto je przygotować. Niestety, naukowcy mają dla nas porcję niepokojących doniesień. Fot. 123RF/Picsel Drób bardzo często gości na naszych stołach - bez względu czy gotujemy tradycyjne, polskie dania czy też może sięgamy po propozycje z kuchni azjatyckiej lub amerykańskiej. W każdej z tych tradycji kulinarnych bez większego problemu odnajdziemy przepisy z...

  • Najlepsze spotkania to te w gronie naszych bliskich z rodziny czy znajomych. Przy takich małych uroczystościach zazwyczaj staramy się przygotować coś pysznego do jedzenia, coś co zachwyci każde podniebienie, nawet to najwybredniejsze... Kolejny piątek i kolejny wart polecenia blog o wdzięcznej nazwie Kulinarne spotkania. Dlaczego wybrałam właśnie ten? Otóż dlatego, że moim zdaniem blog ma ogromny potencjał. Wystarczy przeglądnąć parę pierwszych podstron żeby stwierdzić, że za miesiąc, trzy,...

  • Polacy kochają gotować! Tak przynajmniej można stwierdzić biorąc pod uwagę popularność kulinarnych blogów, programów telewizyjnych czy aktywność w social mediach. Trudno się więc dziwić, że chcemy szlifować tę umiejętność pod okiem najlepszych specjalistów i zapisujemy się na odpowiednie warsztaty. Studia kulinarne przeżywają teraz istne oblężenie! Co tydzień ponad 2 miliony Polaków śledzi zmagania uczestników emitowanego w TVN programu „Master Chef". Najpopularniejsze blogi kulinarne mają po...

  • Zdradzamy cztery kulinarne inspiracje, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia zyskają wyjątkowy smak, a impreza Sylwestrowa stanie się niezapomniana. Fot. 123RF/Picsel Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który...

  • Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który odczarowuje mit ciężkiej, smażonej ryby, proponując zdrowszą alternatywę. Fot. 123RF/Picsel Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny,...

  • Jak smakują podróże? W pierwszej odsłonie podróży kulinarnych po krajach basenu Morza Śródziemnego zapraszamy na… pomarańcze. Dania bazujące na tych owocach można przygotować zarówno na przystawkę, obiad czy deser. Trzy miejsca, trzy przepisy pełne pomarańczy. Włochy na przystawkę - Pierwszym przystankiem podróży będzie Rzym i Park Savello, zwany kiedyś Ogrodem Pomarańczy. Tutaj Fellini nakręcił część Nocy Cabirii i to z tarasu tego parku rozciąga się widok na Tybr, Trastevere i Forum...

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • Kulinarne wyprawy Jamiego to przygodowa książka kucharska, z mnóstwem przepisów na dania, których przygotowanie sprawi ci dużo frajdy i pozwoli przenieść się na chwilę do sześciu wspaniałych krajów, które niedawno odwiedziłem. Znajdziesz tu zarówno największe przeboje tamtejszych kuchni, jak i zupełnie nowe potrawy, które stworzyłem zainspirowany moimi wyprawami. Teraz łatwo odtworzysz u siebie w domu hiszpańskie paelle, marokańskie tażiny, włoskie risotta... Dziś czasem taniej jest...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą,...