• Informacje na temat:

    kulinarne babka na oleju

Przepisy na temat: kulinarne babka na oleju
  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    ...i Białorusi. Oprócz tradycji i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, swoją popularność ciasto to zawdzięcza również symbolice. Babka ma  zapewnić rodzinie pomyślność, a także, dzięki(...) Lubella. Odpowiednia puszystość By nasza babka wielkanocna była puszysta ważna jest odpowiednia proporcja mąki do jajek. Oczywiście należy pamiętać, aby wybrać odpowiednią mąkę. Powinna być sypka...

  • Babka na oleju.

  • Babka jest smaczna i niezawodna. Często ją piekę na weekend. Wszyscy domownicy za nią przepadają.

  • Szybka, łatwa, mokra i smaczna - to ciasto posiada same zalety!

  • łatwa,zawsze się udaje,pysznie wilgotna

  • Puchata, delikatna babka na proszku i oleju, która z powodzeniem zastąpi baby drożdżowe. Zawsze się udaje. Przepis pochodzi z bloga ,, Moje wypieki".

  • Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:).

  • Ciasto na muffinki jest identyczne jak w moim przepisie "Babka na oleju". Przygotowanie babeczek jest dość szybkie. Już nieraz uratowały mnie w awaryjnej sytuacji. Z podanych proporcji powstaje 12-13 muffinek. Można przygotować je bez kakao, pół na pół jasne i ciemne (tak proponuję w przepisie) lub całe z kakao ( jak na zdjęciu).

  • Nie zawsze gotujemy wykwintnie, nasze dania, obiady na co dzień bywają zwyczajne pod względem wyglądu, chociaż jeśli chodzi o smak, nie ustępują w niczym tym niedzielnym i świątecznym. Pomyślałam, że od czasu do czasu będę dla Was zamieszczać przepisy na takie właśnie zwykłe, zapamiętane z dzieciństwa dania. Głównie będą to zupy, ponieważ one były obecne w domowym jadłospisie każdego dnia. Poniżej przepis na barszcz czerwony w wersji sprzed lat, nadal wykorzystywany w naszej domowej kuchni.

Artykuły na temat: kulinarne babka na oleju
  • Święto smaku

    Uczymy się szanować kulinarne wspomnienia. Ale też coraz częściej, przygotowując posiłki, uciekamy od monotonii. Co zrobić, żeby ocalić wielkanocne zwyczaje i uniknąć przewidywalności? Wystarczy trochę odmienić tradycyjne przepisy lub dodać do świątecznego menu parę nowości. Koniecznie takich, które kojarzą się z polską wiosną, podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni warszawskiej restauracji...

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Który olej do smażenia? Smażenie to najpopularniejszy sposób obróbki kulinarnej: smażymy mięsa, jaja, warzywa, naleśniki, podsmażamy też i podgrzewamy różne wykonane wcześniej dania. Wszystko to(...). Nacieramy nimi pieczone warzywa, mięsa, ryby. Ponieważ pieczenie to również bardzo wysokie temperatury, w doborze odpowiedniego oleju będą tu obowiązywać te same czynniki, co przy smażeniu: temperatura...

  • OSM Piątnica proponuje ciekawe przepisy na puszyste naleśniki z nadzieniem jogurtowym oraz sernik na zimno z kremowego Jogurtu Milandia z mascarpone. Zdobywający coraz większą popularność Jogurt Piątnicy to doskonały wybór, gdy chcemy przygotować lżejsze i zdrowsze sosy, smaczne desery, dania główne czy też pożywne przekąski. Gęsta konsystencja, śmietankowy smak charakterystyczny dla sera mascarpone, który stanowi aż 17,5% produktu, oraz odpowiednia zawartość tłuszczu sprawiają, że z...

  • Amerykańskie ciacho

    ..., 1 i 1/2 szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek, garść orzechów włoskich obranych ze skórki, tłuszcz i bułka tarta...

  • My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki. Miło nam przedstawić laureatów konkursu. Pani Karina W. "Przedbórz...

  • Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

    Moja kuchnia to wolność, miłość, poszukiwanie i odkrywanie. Ziarenka maku rozsypane zmieniają zupełnie to danie. Różnica struktur, smaków, zapachów, kolorów to jest prawdziwe kulinarne podróżowanie(...) 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki maku sól morska cytryna Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki marynaty tj...

  • Zdradzamy cztery kulinarne inspiracje, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia zyskają wyjątkowy smak, a impreza Sylwestrowa stanie się niezapomniana. Fot. 123RF/Picsel Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który...

  • Wielkanoc bez glutenu

    ...supermarkecie jak Tesco, Carrefour bądź  Frisco. Opinie  o najsmaczniejszych ciastach bezglutenowych znajdziesz na blogach kulinarnych. 1. Babka marchewkowa bezglutenowa Składniki: ● 120 g marchewki startej na drobnych oczkach ● 90 g mąki ryżowej ● 40 g skrobi ziemniaczanej ● 2 jajka ● 100 ml oleju ● ¼ szklanki ksylitolu (jeśli lubisz słodkie ciasta możesz dodać go więcej) ● ½ łyżeczki bezglutenowego...

  • Ryba w okresie świątecznym nie musi kojarzyć się z karpiem czy śledziem w śmietanie. Jak unowocześnić nasze zwyczaje tak, by przygotowane przez nas potrawy zachwyciły naszych gości nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale i Sylwestra? Z pomocą nadchodzi Artur Gos, szef kuchni Sakana Sushi Bar we Wrocławiu, który odczarowuje mit ciężkiej, smażonej ryby, proponując zdrowszą alternatywę. Fot. 123RF/Picsel Niemal na całym świecie okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny,...