• Informacje na temat:

    kulinaria piernikowe tiramisu

Przepisy na temat: kulinaria piernikowe tiramisu
  • Ciasto na biszkopcie kawowym z masą kawową i kremem tiramisu. Ciasto bardzo delikatne i pyszne.

  • Pyszne i łatwe w przygotowaniu włoskie Tiramisu. Polecam przygotować w pucharkach. Życzę miłego przygotowywania i oczywiście pysznego efektu końcowego!

  • niby te same składniki a u każdego tiramisu smakuje inaczej. włoski deser, który nigdy się nie znudzi.

  • Super przepis na pyszne włoskie tiramisu.

  • Tiramisu do pyszny deser który wywodzi się z Włoch.

  • Włoskie Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich, i według mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwować w pucharkach lub jeść łyżką z niewielkiego naczynia, ponieważ jest dość luźny. Bardzo polecam :-)

  • Bardzo smaczny deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka mascarpone.

  • przepisów na tiramisu jest kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich i według mnie jednym z najlepszych..

  • Tiramisu to deser, który zachwyci każdego smakosza kawy i ciasta, ponieważ stanowi połączenie tych dwóch niesamowitych smaków!

  • Tiramisu nie trzeba specjalnie reklamować. Włoski deser znany na całym świecie. U mnie wersja klasyczna tiramisu na bazie mascarpone, jajek i biszkoptów nasączony mocną kawą. Deser jest dość luźny, proponuje zrobić go w pucharkach, będzie się pięknie prezentował. O walorach smakowych nie wspomnę ,,delizioso'':-). Obowiązkowo z filiżanką kawy, polecam.

Artykuły na temat: kulinaria piernikowe tiramisu
  • Ruszył nowy kulinarny projekt „Biała Róża -przyjęcia i spotkania krakowskie”. Jego celem jest zwrócenie uwagi innych regionów Polski oraz Europy na teraźniejsze, ale naznaczone historią i literaturą kulinarne oblicze dawnej stolicy kraju.   Inicjatorką projektu jest Urszula Kania, właścicielka Białej Róży - krakowskiej restauracji wyspecjalizowanej w organizacji różnorodnych przyjęć.   Prażuchy wg przepisu Pani Marii Rydlowej na krakowski obiad w Rydlówce, żurek z topinamburu wg inspiracji...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe, jednak za symbol świąt bezsprzecznie uznaje się pierniki. Zgodnie z tradycją, powinniśmy zacząć je robić z dużym wyprzedzeniem, aby ich smak mógł w pełni się rozwinąć. Fot. 123RF/Picsel Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Pojawił się on w Polsce już w XII wieku. Według legendy, ten wspaniały przysmak powstał przez pomyłkowe dodanie do popularnego ciasta z mąki i miodu - miodownika - przypraw korzennych. Piernik...

  • Ten przepis pozwoli ci się delektować smakiem doskonałego piernika nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Fot. 123RF/Picsel SKŁADNIKI - 300 g jogurtu naturalnego - 1 1/2 łyżka miodu - 1-2 łyżeczek przyprawy do piernika - 1-2 łyżek płatków owsianych - 3-4 plasterków banana - ½ łyżeczki cynamonu - 30-40 g orzechów włoskich/laskowych bądź migdałów PRZYGOTOWANIE Krok 1Jogurt naturalny przekładamy do miseczki.Krok 2Orzechy kroimy bardzo drobno. Dodajemy je do jogurtu. Dodajemy także przyprawę do...

  • Staropolski piernik, jak Pan Bóg przykazał, wymaga niemal miesięcznych przygotowań. Dlatego bijemy w piernikowy dzwon! Jeśli dziś zabierzemy się do dzieła, to na świąteczny stół uda nam się podać prawdziwe, domowe pierniki. Choć mówi się o staropolskich piernikach, a myśli o piernikach toruńskich, warto pamiętać, że to charakterystyczne, aromatycznie przyprawione ciasto zawitało do Europy z Armenii, przywiezione przez mnicha Grzegorza Makarego. Makary został później kanonizowany, być może...

  • Wczoraj zakończył się konkurs Puzzle. Fragment zdjęcia przedstawiał przepis Rolada tiramisu użytkownika edytek Spośród ogromnej liczby zgłoszeń jury wyłoniło następujących zwycięzców : Pierwsza nagroda powędruje do kapel Drugą nagrodę zdobyła Barbarelka36 Trzecią nagrodę otrzymuje wanilia Nagrody pocieszenia otrzymują : pysiek30 gos456 owies fomas dominikazdziech Za wszytskie zgłoszenia i wspólną zabawę serdecznie dziękujemy, fundatorem pysznych nagród jest firma Kelleran...

  • Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia,że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosłych. Bogactwo dodatków powoduje, że chce się od...

  • Magda Gessler zabrała już widzów w kulinarną podróż po Peru. Tym razem z ekipą TVN Style w aż dwóch dokumentach odkryje tajniki kuchni z różnych rejonów Meksyku. Burrito, nachos, tacos, papryczki chili, fasola, enchiladas, kukurydza, salsa… Po prostu palce lizać! Kuchnia meksykańska kojarzy się z kolorami, intensywnymi zapachami, pachnącymi przyprawami oraz celebrowaniem w gronie rodziny i znajomych. W Meksyku kulinaria stanowią bardzo ważny element codziennego życia i są kluczem do poznania...

  • We wrześniowym wydaniu Vita Medium będziecie mogli podziwiać przepisy kolejnej naszej użytkowniczki. Tym razem swoje pomysły na przepyszne dania, takie jak: udka zapiekane z ziemniaczkami, serowe racuchy ze śliwkami czy wspaniałe Tiramisu z jeżynami zaprezentowała 'rosse'   W szesnastym już numerze będziecie mogli przeczytać znakomity wywiad z jednym z najwybitniejszych polskich aktorów Jerzym Stuhrem. Opowie on w nim o swojej książce pt. "Tak sobie myślę...". Dowiecie się także, jak...

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...

  • Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję. Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo - kremowy Piątnicy, która jako...