• Informacje na temat:

    kulebiak sarenki

Przepisy na temat: kulebiak sarenki
  • Przepis wart wypróbowania: "Słodkie pierniczkowe sarenki"

  • Kulebiak to duży, drożdżowy pieróg przypominający roladę z farszem kapuściano-grzybowym. Pochodzi z Ukrainy. U nas tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Tym razem zrobiłam jeden duży kulebiak, ale z tej ilości składników spokojnie wyjdą dwie drożdżowe rolady.

  • Dla amatorów kapusty kiszonej,grzybów i ciasta francuskiego

  • Coś innego na wigilijny stół

  • Smaczna przekąska świetnie komponuje się z czerwonym barszczykiem. Smacznego

  • Przepis wart wypróbowania: "Kulebiak"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kulebiak"

  • Kulebiak z grzybami

  • Sprawdzony przepis na "Ciasteczka sarenki na zimowej łące"

  • Staropolski przepis na jedno z dań na Wigilię.

Artykuły na temat: kulebiak sarenki
  • Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni! Fot. materiały prasowe Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne . Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do...

  • Choć dziś Boże Narodzenie jest obchodzone podobnie w różnych częściach Polski, niegdyś jadłospis wigilijny zależał nie tylko od stanu majątkowego, ale też od regionalnej tradycji. Na Podkarpaciu jadano zupę z siemienia lnianego, a na Pomorzu gotowane węgorze. Fot. 123RF/Picsel Typowa kaszubska kolacja wigilijna jest skromna i składa się tylko z trzech dań. Pierwsza potrawa to owocowa zupa, zwana "brzadową". Przyrządza się ją z suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, a czasem nawet wiśni, i...

  • Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy. Fot. 123RF/Picsel W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Znamy nazwiska osób, do których powędrują wspaniałe książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej "Święta bez pszenicy". Nie wszyscy w święta mogą cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnych uszek i pierogów. Niektórzy są zmuszeni z nich zrezygnować z powodu nietolerancji glutenu. Na szczęście jest książka "Święta bez pszenicy", która powędruje do czterech osób zmagających się z tą alergią. Zwycięzcami w naszym konkursie zostali: Pani Agnieszka: "Tradycją w naszej rodzinie jest przygotowywanie...

  • Nie pij wody, nie odkładaj łyżki na stół, jedz wszystko, co dostaniesz - nakazy obowiązujące podczas wieczerzy wigilijnej, od wieków zapewniały ludziom zdrowie i pomyślność. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie kojarzy nam się nie tylko z rodzinną atmosferą i wspólnym spędzaniem czasu, ale przede wszystkim ze wspaniałym jedzeniem. Przysmaki podawane podczas tej wyjątkowej wieczerzy, jadamy zwykle tylko raz w roku. Nie odkładaj łyżki Pokarmy spożywane w czasie wieczerzy wigilijnej mają...

  • Pokazy najlepszych szefów kuchni, kulinarne warsztaty, wspólne gotowanie, grillowanie, konkursy z nagrodami. To tylko część z atrakcji jakie czekają na blogerów i innych gości podczas Wielkiego Pikniku BlogerChef'a, który odbędzie się 23 czerwca br. w Łasku k/Łodzi.   Miasteczko kulinarnych pasjonatów Wielki Piknik BlogerChef'a to nowa inicjatywa twórców konkursu BlogerChef. Skierowana głównie do blogerów (nie tylko kulinarnych), ale otwarta również dla gości niebędących blogerami. W...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...