• Informacje na temat:

    kule z sera białego

Przepisy na temat: kule z sera białego
  • Tarta z groszkiem

    Składniki na 8 porcji: 30 dag mąki pszennej 20 dag zimnego masła 4 jajka 40 dag zielonego groszku 20 dag sera feta 150 ml gęstej śmietany kremówki sól biały pieprz suszona bazylia oraz mięta tłuszcz do formy Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij 1 jajko, ew...

  • Smaczny pomysł na "Ziołowe kule"

  • Sekret udanej pizzy to... ciasto!

    Placek powinien być chrupiący na brzegach i plastyczny w środku.  Przepis (2 pizze dla 4 osób): 2,5 szkl. mąki przesiej do miski. Dodaj 2-3 łyżeczki...

  • wyszły pyszne co najważniejsze bardzo szybko się je robi, zdecydowanie będę powtarzała...

  • Austriacki sztrudel ze szpinakiem - Ewka

    ...składniki do wyrobu ciasta powinny mieć tą samą, najlepiej pokojową, temperaturę! Składniki na farsz: - 400 g. mrożonego szpinaku, - ok.300 g. białego sera mozzarella (może być tez ser owczy(...) minut do momentu aż ciasto stanie się gładkie, homogenne, elastyczne i przestanie się kleić. Następnie formujemy ciasto w kule,luźno zawijamy w cienka ściereczkę i pozostawiamy na 1 godzinę...

  • Nadchodzący tydzień w pogodzie zapowiada się ciepło i coraz bardziej wiosennie co mnie ogromnie cieszy! Bo trzeba przyznać że tegoroczna zima dała się we znaki chyba większości z nas... Ostatki dla mnie, to taki znak zbliżającej się nieuchronnie wiosny a takie śliczne, złociste oponki już same w sobie kojarzą się ze słońcem!!....Po prostu nie można przejść koło nich obojętnie :)

  • Sernik na kruchym cieście

    Składniki: - szklanka mąki krupczatki, - jajko, szczypta soli, - 50 dag białego sera, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - po 3 łyżki śmietany i cukru, - 2 jajka, - 5 dag rodzynków, - pół szkl. mleka Przygotowanie: Do masła, mąki, jajka i soli dolać wody i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek, ułożyć...

  • Szybko i niedrogo

  • Kluchy i kluski

    ...i cukru. Dobrze wyrobione ciasto formuje się w lekko z jednej strony spłaszczone kule, które następnie gotuje się na parze. Tradycyjnie obwiązywało się garnek kawałkiem płótna, na którym układało się(...), wyrabia się z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki, jaj, soli i niekiedy twarogu. Szagówki różnią się nieznacznie od kopytek konsystencją oraz tym, że nie można do ich wyrobu używać sera twarogowego...

  • Pyszna pasta na kanapki,świetny dodatek do świeżego domowego pieczywa.

Artykuły na temat: kule z sera białego
  • Wiosenne zielone pierogi ze szpinakiem, kaszą i serem

    ..., gałkę muszkatołową, kaszę gryczaną i trochę białego pieprzu. Na wysypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na możliwie cienki placek. Zrób pierogi. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę, dodaj trochę...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Pizza po polsku

    Wędliny, pieczarki, pomidory, trochę sera… Niewiele trzeba, by powstała pyszna pizza.

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Przepis na święta

    .... Możesz oddzielnie podawać też ugotowane ziemniaki okraszone przysmażonym chudym boczkiem. Twarożek z rzodkiewkami i orzechami włoskimi 0,5 kg białego półtłustego krowiego sera, 125 ml śmietany 18% albo(...), ½ litra mleka koziego, 10 jaj przepiórczych, łyżka mąki, sól i pieprz, 1 brokuł, 4 marchewki, 200 g sera koziego brique Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj sól, cukier i margarynę. Posiekaj nożem, aż margaryna...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Ciasto: 350 g mąki; 15 g drożdży; 1/8 l letniego mleka; 30 g masła; jajko; szczypta soli. Masa serowa: 2 jajka; 120 g cukru; ćwierć łyżeczki soli; starta skórka z połówki cytryny lub olejek migdałowy; 500 g białego sera (o gładkiej masie). Masa jajeczno-maślana: 180 g masła; 150 g cukru; pół laski wanilii; 4 jajka; 4 łyżki mąki; 30 g płatków migdałowych.

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...

  • Pokrzywa dla zdrowia i urody

    Quiche z rybą i pokrzywą Składniki na 2 porcje: 6 jajek, 6 łyżek wody lub mleka, 4 garście listków z młodej pokrzywy, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego żółtego sera, 6 łyżek masła(...) z młoda pokrzywą Składniki na 2 porcje: 6 jajek, 6 łyżek wody lub mleka, 4 garście listków z młodej pokrzywy, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki startego żółtego sera, 6 łyżek masła, sól...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...