• Informacje na temat:

    kule z resztek ciast

Przepisy na temat: kule z resztek ciast
  • Smaczny pomysł na "Ziołowe kule"

  • schneeballen rodzaj ciastek pochodzących z Niemiec znany co najmniej od 300 lat. Trochę roboty z nimi jest ja pod koniec miałam dość już, ale raz do roku warto się pomęczyć bo ładnie wyglądają i są całkiem smaczne.

  • Dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dobre zarówno jako przekąska i danie główne.

  • W kuchni nic się nie powinno zmarnować.. Oto prosta i smaczna zapiekanka.

  • Sprawdzony przepis na "Kule z ajerkoniakiem"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kule nadziewane truskawkami"

  • Przepis wart wypróbowania: "Kule nadziewane kaszanką"

  • Do tego można użyć dowolnego makaronu, ja zazwyczaj używam tego, którego nie wykożystałam w wcałości do zupy. dlatego nazwa zapiekanka z resztek:) im więcej makaronu tym więcej ludzi się naje, ale ostrzegam to bardzo sycące. Jak daję wegete to nie daję już soli bo byłoby za słone. :) mozna to jeśc z keczupem :)

  • Smaczny pomysł na "Bezowe kule"

  • Smakują podobnie jak klasyczne oponki serowe, jednak są delikatniejsze w strukturze. Jeśli ktoś nie przepada za cynamonem, może go pominąć i do cukru pudru dodać sok z cytryny. Porcja na duży talerz kuleczek.

Artykuły na temat: kule z resztek ciast
  • Idealne ciasto na pizzę

    Pizzę łatwo przygotować, zawsze się udaje, pozwala wykorzystać resztki wędlin i warzyw. Podstawą pizzy jest jednak ciasto. Spód do pizzy może mieć taką grubość, jaką lubisz najbardziej.  Przepis na ciasto Zalej niepełną szklanką ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży. Wymieszaj i odstaw do rozpuszczenia. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę soli i cukru (najlepiej pudru). Wsyp...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Cynamonowe smaki i smaczki

    Tę aromatyczną przyprawę dodajesz tylko do szarlotki? Spróbuj dodać cynamon do ciast z marchewką, dynią i ziemniakami.

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Domowa pizza

    Przepis na ciasto Zalać 1 szklanką ciepłej wody 3 łyżeczki suszonych drożdży. Wymieszać, odstawić do rozpuszczenia. Wsypać 2 szklanki mąki, wyrobić kleiste ciasto. Wyłożyć je na stolnicę, stopniowo podsypując 1 szklanką mąki, wygniatać, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią, pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę...

  • Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek,...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Cukiernicy już od setek lat prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych i bardziej zaskakujących deserów. Szczególnie wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów są ciasta i torty, których stworzenie wymaga sporego kunsztu,...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Gdy miną święta większość z nas staje przed podobnym dylematem – co zrobić z resztkami , które zostały po bożonarodzeniowym biesiadowaniu? Wyrzucenie ich nie powinno wchodzić w grę, dlatego też prezentujemy kilka pomysłów w jaki sposób możemy je wykorzystać. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie upływa nam pod znakiem wspólnych posiłków - bogatej wieczerzy wigilijnej oraz wystawnego świątecznego obiadu. W tym czasie szczególnie dbamy o to, aby na naszym stole niczego nie zabrakło. Niestety,...

  • Wszystkie ciasta są pyszne, jednak wydaje się, że te pięknie udekorowane smakują nieco lepiej. Oto kilka pomysłów, dzięki którym wasze wypieki nabiorą wyjątkowego charakteru. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie marzył o tym, by przygotowywane przez niego ciasta i torty wyglądały, jak gdyby wyszły spod ręki doświadczonego cukiernika? Wbrew pozorom osiągnięcie takiego efektu wcale nie jest trudne. Wystarczy trochę cierpliwości, wyobraźni, samozaparcia oraz kilka sprytnych pomysłów podpatrzonych w...