• Informacje na temat:

    kukurydza pieczona

Przepisy na temat: kukurydza pieczona
Artykuły na temat: kukurydza pieczona
  • Kukurydza z pesto

    Usuń zewnętrzne liście kukurydzy, pozostawiając kilka najbliżej kolby. Ułóż ją na średnio rozgrzanym grillu i piecz, aż ziarna ładnie się zrumienią (20...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Kukurydza z folii

    Przygotowanie: Kukurydze oczyść z liści i włókien. Następnie umyj pod bieżącą wodą. Z folii aluminiowej oderwij 4 duże kawałki. Na każdym rozsmaruj masło,...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    ...zalet Kukurydza świetnie dogaduje się z wędzonym kurczakiem, jajkiem, tuńczykiem w zalewie i z ananasem. Małe ziarenka mają sporo kalorii, ale są zdrowe, warto więc po nie sięgać jak najczęściej. Są(...) podaniem skrop sokiem z limonki. Jak wybierać i gotować kolby kukurydzy? Świeża kukurydza ma kolby okryte zielonymi liśćmi, a jedwabiste długie włosy sprawiają wrażenie wilgotnych. Wybieraj kolby gładkie...

  • A może dzisiaj zjemy śniadanie na ciepło? Zdziwisz się, w jak prosty sposób możesz odmienić oblicze tradycyjnej owsianki. SKŁADNIKI - 1 ¼ szklanki płatków owsianych + 1 łyżka do posypania - ¾ szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 ¼ szklanki mleka - ¼ łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 3 truskawki PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Rabarbar myjemy i kroimy.Krok 2Do miski...

  • Księga smaków: Kukurydza

    .... Dodaj do mąki z solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno. Dodaj je do ciasta i delikatnie wmieszaj. Smaż placuszki na złoty kolor. Podawaj polane syropem klonowym. Złote ziarna w sałatce Kukurydza...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Drożdżowe pieczone pierożki

    Doskonały zamiennik dla tradycyjnych pierogów.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...