• Informacje na temat:

    kuchnia włoska makaron z cukinią

Przepisy na temat: kuchnia włoska makaron z cukinią
  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    Bogaty w witaminy A, B, E, D i K i minerały, ubogi w tłuszcz i cholesterol, łatwy do strawienia - oto parmezan, król włoskiej kuchni. Nie służy tylko do tego, by posypać nim makaron z sosem. To pełen zdrowia przysmak dla wszystkich w każdej porze dnia.

  • Makaron z fasolą, w języku włoskim zwany pasta e fagioli, to tradycyjne danie prostej kuchni, cucina povera. W zamyśle tanie, z łatwych do zdobycia składników. Bardzo często wegetariańskie, choć w bogatszych wersjach zdarza się użycie pancetty, słoniny albo mięsa. A ja uwielbiam potrawy, które ze swojej natury są wegetariańskie. Podczas ich gotowania nie trzeba niczego zamieniać, poprawiać, udawać. Można dodać wędzonkę albo zamiast niej wędzone tofu, ale nie trzeba. Tradycyjny makaron z...

  • Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Mówiąc o niej, zazwyczaj zapominamy jednak, że nie jest jednolita i na południu kraju wygląda zupełnie inaczej niż na północy. Jakie specjały charakteryzują poszczególne regiony Włoch?

  • Zdrowa, smaczna i lekka sałatka, łącząca to co w kuchni włoskiej najlepsze: makaron, soczyste pomidory, salami oraz wyrazisty w smaku parmezan. Idealna zarówno jako dodatek, jak i danie samo w sobie.

  • Pożywna i kaloryczna zapiekanka na dobrą kolację dla studentów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Włoska minestrone"

  • Włoska lazania – przepis krok po kroku ułatwi jej przygotowanie. Umiejętne ułożenie składników i zapieczenie ich razem odpłaci się doskonałą ucztą dla zmysłów. Danie jest sycące, łatwo się porcjuje i smakuje praktycznie każdemu. Bazylia doskonale uwydatnia smak mięsa. Wierzch można wzbogacić parmezanem. Lampka wina to dobre towarzystwo dla tego dania.

  • Salatka ta nadaje się zarowno na stól dla gosci jak i na wypad na plaże w upalny dzień zjawiskowo się komponuje z ukropem :) Połączenie dziwaczne ale naprawdę jest pyszna

  • Bardzo szybkie , bardzo smaczne

Artykuły na temat: kuchnia włoska makaron z cukinią
  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    ...warsztaty to 12 godzin kursu gotowania. Trzy razy po cztery godziny. Czasem trochę dłużej, bo zależy od tego, czy nie pojawi się jakieś dodatkowe danie. Kuchnia toskańska ma dwie niezaprzeczalne(...) maślanym sosem z pomarańczy z dodatkiem curry. Sama kolacja trwała ponad dwie godziny, bo choć porcje były niewielkie, naprawdę wyprodukowaliśmy dużo pysznych dań. Potwierdziło się, że włoska kolacja...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Muszelki, nitki, uszka

    Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.

  • Jeżeli sądzisz, że wszystkie książki kucharskie są takie same, a każdy przepis można znaleźć w internecie, jesteś w błędzie... „Kuchnia włoska" z serii „Gotowanie krok po kroku", to książka, dzięki której gotowanie z codziennego obowiązku przerodzi się w prawdziwą sztukę i wielką przyjemność. Przygotowanie każdego przepisu zostało nie tylko krok po kroku dokładnie opisane, lecz także przedstawione na efektownych, kolorowych fotografiach, które rozwiążą kuchenne dylematy typu: co to znaczy „w...

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...- My jemy dużo chleba i Włosi jedzą dużo chleba. Jemy dużo klusek, które Włosi nazywają tak pięknie makaronem. Polskie kopytka i włoskie gnocchi są ze sobą bardzo blisko. Włoskie ndundari i polskie(...) i bloger Krakowski Makaroniarz.

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Sałata z kozim serem i cukinią Fot. 123RF Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...francuski Lacanche - nie profesjonalny, nie bardzo duży, ale bardzo wygodny. Dwukomorowy piec i kuchnia. Kiedy sprowadziliśmy go z Francji, był przez lata jedynym takim piecem w Polsce. Teraz Lacanche ma tu(...) z kurczaka i wołowiny. Wyrafinowany. Superrosół. Makaron czy lane kluski? - Lane kluski. Dzieci tak lubią. Próbowała pani z kaszą manną? - Pewnie, ale się nie przyjęła. Rodzina nie przepada...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....

  • W roli głównej

    Makaron w kuchniach naszych mam i babć służył głównie jako dodatek do zagęszczania zup, w naszych kuchniach awansował już do roli dania głównego.

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...