• Informacje na temat:

    kuchnia wietnamska

Przepisy na temat: kuchnia wietnamska
  • Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

    Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Kuchnia staropolska - mozaika smaków

    ...nie tylko kubki smakowe, ale i ciekawość. - Mam wrażenie, że niektóre rzeczy warto prezentować w sposób bardziej uładzony. Dobrym przykładem jest kuchnia orientalna np. wietnamska. Nie wyobrażam(...)- Kuchnia staropolska, to kuchnia bardzo różnorodna, wbrew temu co nam się wydaje, była ona bardzo bogata. Kiedyś niemal przy każdym dworze była jakaś szparagarnia, spożywano niemal tyle samo ryb...

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    ...dłużej. Jednak w Polsce kuchnia orientalna przez lata była przywiązana do "chińskich budek", gdzie serwowano jedzenie orientalne przygotowywane na "polski smak". Myślę, że teraz dorośliśmy kulinarnie...

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Mówiąc o niej, zazwyczaj zapominamy jednak, że nie jest jednolita i na południu kraju wygląda zupełnie inaczej niż na północy. Jakie specjały charakteryzują poszczególne regiony Włoch?

  • Sajgonki

    Dla miłośników kuchni wietnamskiej, mamy szybki przepis na pyszne sajgonki.

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

Artykuły na temat: kuchnia wietnamska
  • Perfekcjonistka w kuchni

    ...imprezy byłabym uwięziona w kuchni.  Wszystkie domowe imprezy przecież i tak kończą się w kuchni. - I to właśnie jest super, że wszyscy się tam dobrze czują, że kuchnia jest centrum życia domowego(...) w Polsce pojawiać na większą skalę. Ale ta jedna gwiazdka sprawiła, że o Polsce usłyszał kulinarny świat. Kuchnia molekularna czy tradycyjna? - Tradycyjna. Kuchnia molekularna była modna kilka lat...

  • Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa… a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! W 2018 roku będzie święcić tryumfy. Fot. 123RF/PicselTak bogata, tak pojemna! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych! Już dziś przygotuj swoje azjatyckie danie i zaskocz domowników smakami Orientu! Kuchnia wietnamska - postaw na wyrazisty smak! Uznawana za jedną z najzdrowszych...

  • Sajgonki z mięsem

    Kuchnia wietnamska to potrawy o wyrazistym smaku.

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...

  • "Syndrom kuchni chińskiej"

    Latem trafiamy na niego częściej, próbując podczas wakacyjnych podróży egzotycznych przysmaków: glutaminian jest podstawową przyprawą kuchni chińskiej. I może zaszkodzić!

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • ...i obserwujemy kapiącą kawę 3. Gotowy napój przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu Więcej informacji i zdjęcia na: www.abcwietnam.pl (zajrzyjcie do zakładki Kuchnia Wietnamska)   Autorem...

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • Chiny to kraj smakoszy

    ...ogół wymienia się urozmaiconą i łagodną kuchnię kantońską, ostrą i aromatyczną syczuańską, kuchnię półwyspu Shandong i prowincji Jiangsu. Ale jest ich dużo więcej: kuchnia z prowincji Zhejiang z rybami i owocami morza, bardzo pikantna hunańska, mączno-mięsna z prowincji Shaanxi, kuchnia z Fujianu, mongolska czy muzułmańska. Nawet Pekin i Szanghaj pysznią się własnymi tradycjami kulinarnymi, choć...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

Wideo na temat: kuchnia wietnamska
  • Sajgonki wietnamskie Natalii Ngujen

    Architekt Natalia Nguyen z córką An Nguyen przyrządziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" wietnamskie specjały: słodki ryżowy deser xoi gac, rosół z kury z bambusem i sajgonki.

  • Jaki jest idealny przepis na sajgonki?

    Linh Nguyen to właścicielka restauracji wietnamskich. W "Dzień Dobry TVN" opowiedziała o tym, jak znalazła się w Polsce. Skąd jej pasja do gotowania? - To tradycja w Wietnamie, wszystkie dziewczynki umieją gotować - zaznaczyła Nguyen. W kuchni programu przygotowała dania takie jak: zupa pho i sajgonki. (źródło: Dzień Dobry TVN/ x-news)