• Informacje na temat:

    kuchnia szwedzka sledzie

Przepisy na temat: kuchnia szwedzka sledzie
  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej prezentujemy pięć potraw od lat budzących przerażenie turystów i ekscytację miłośników kuchni.

  • Bardzo smaczna sałatka. Można ją podać jako dodatek do obiadu albo zjeść z kanapką.

  • Z garnków świata: Szwecja

    ...podgrzewaj 10 minut (aby woda się nie zagotowała). Ugotowane filety przełóż na półmisek, obok daj uduszone na maśle warzywa, kawior i drobno pokrojone jajka. Szwedzka kanapka Przygotuj: podłużną...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • :) Kuchnia szwedzka

  • Świetna sałatka na zimno jak i do sosów. Ja dodaję tę sałatkę do sosu z piersi kurczaka i makaronu. Palce lizać!

  • Prosta i smaczna zapiekanka,bardzo syta,moją wersję wzbogaciłam o paprykę konserwową i natkę pietruszki.Polecam :-)

  • przepis łatwy ,a w zimie jaki smaczny :)

  • słodko-kwaśne plasterki ogórków świetnie smakują jako dodatek do obiadu.

  • Przepyszna sałatka o słodko-kwaśnym smaku. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek lub np. do hod-dogów.

Artykuły na temat: kuchnia szwedzka sledzie
  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ..., bo kuchnia jest ważnym elementem kultury. U nas są śledzie, pierogi, bigos. Podczas uroczystych kolacji serwujemy cztery dania. Na przystawkę często podajemy łódki z wydrążonej cytryny, które(...) w jadalni z siedmiometrowym stołem, a na górze mieszkamy z dzieciakami i to jest nasza strefa prywatności. Jest jeszcze kuchnia, w której te dwa światy się łączą. Kiedy przeprowadzałam się do Kanady...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Anna Mucha: Włoskie życie ze smakiem

    Taniej mnie ubierać, niż karmić. I - jak już przyznałam się we wstępie - mam raczej słabą pamięć. Jedno za to zawsze pamiętam doskonale: gdzie dobrze zjadłam.

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...

  • Jaki jest smak wakacji?

    .... Przypominam sobie, że jedną z najgorszych rzeczy jaką w życiu jadłem to płucka na kwaśno w barze Smok, już nieistniejącym, koło dworca w Krakowie. Gdzie więc dają jeść ze smakiem? - Kuchnia nie pokrywa się z granicami państw. Francuska kuchnia to Lille - przypominająca naszą śląską. Gdybym miał wskazywać na region w Europie, to basen Morza Śródziemnego. Stamtąd pochodzi nasza kultura...

  • Kuchnia naszych wschodnich sąsiadów jest tak samo różnorodna, jak terytorium Rosji. Znajdziemy w niej nie tylko wykwintność Moskwy i Sankt Petersburga, ale także prostotę mroźnej Syberii. Fot. 123RF/Picsel Pod względem kulinarnym, Rosja jest krajem niezwykłym i pełnym kontrastów. Została ona uksztąłtowana przez bardzo zróżnicowany klimat, skomplikowaną historię oraz przenikające się wpływy rozmaitych kultur. Wszystko to sprawia, iż na rosyjskim stole kazdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze...

  • Słodka Szwecja

    ...podgrzewaj 10 minut (aby woda się nie zagotowała). Ugotowane filety przełóż na półmisek, obok daj uduszone na maśle warzywa, kawior i drobno pokrojone jajka. Szwedzka kanapka Przygotuj: podłużną...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na...

  • .... Wszystkie dziewczeta zaraz poproszono do tanca a meska czesc grupy przygladala sie temu z zalem pomieszanym ze szczesciem, ze nie musza plasac w nieznanych sobie rytmach. Potem, upchani jak sledzie...

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...