• Informacje na temat:

    kuchnia śląska rączka babka

Przepisy na temat: kuchnia śląska rączka babka
  • Ref: Hmm... Wodzionka – Suchy chlyb i wody szklonka Hmm... Wodzionka – to najlepszo z wszystkich śląskich zup. Hmm... Wodzionka – jak jom zrobi moja żonka Hmm... Wodzionka – to jest łosmy świata cud . Leć do kuchnie i z bifyja gorczek weś, puś kokotek, nalyj wody i na piec. Potym wejrzij czy porządny łogiyń mosz, no – to piyrwszo czynść warzynio znosz. Tera nojważniejszy bydzie suchy chlyb, zrob go w konski i do jakiś michy wciep. Łobejrz czy w boncloku jakieś tłuste mosz, no – to drugo...

  • Piątkowy smak kuchni mojej babci. Może sałatka trochę inna, bo babcina była pokrojona w kosteczkę i obficie zalana śmietaną... Ale smak pozostał

  • Pyszny, słodki i mocno alkoholowy deser

  • Wołowa rolada, modro kapusta i kluski polane przepysznym sosem to tradycyjny śląski obiad przygotowywany przeważnie tylko w niedzielę. Nie można powiedzieć że nie są pracochłonne (razem z kluskami i modrą kapustą) to w zamian otrzymamy syty i rewelacyjny w smaku obiad.

  • Sprawdzony przepis na "Rolada śląska"

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Przedstawiam dziś przepis na pyszną sałatkę warstwową, która w mojej rodzinie znana jest pod nazwą "śląska". Jest to sałatka zupełnie bez przypraw, cały smak pochodzi od składników ułożonych w warstwy i przykrytych majonezem. Nadaje się w sam raz na imprezy. Serdecznie polecam :-)

  • Po prostu pyszna sałatka ziemniaczana.

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

Artykuły na temat: kuchnia śląska rączka babka
  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...

  • Sushi z grillowanym mięsem, fast foody z fasoli, sok z kokosa prosto ze skorupki. Co jeszcze można zjeść w Brazylii? Zobaczcie! Feijoada to brazylijska potrawa narodowa. Fot. 123RF.COM/PICSEL Brazylia to kraj, w którym łączą się ze sobą przeróżne - także kulinarne - wpływy, od indiańskich, przez afrykańskie, do portugalskich. Rdzennym mieszkańcom terenów obecnej Brazylii zawdzięczamy stosowany i popularny do dziś maniok. Sprowadzani z Afryki niewolnicy dodali do brazylijskiej kuchni olej...

  • 10 września 2014 r. miała miejsce premiera pierwszej kulinarnej książki „NIE… ZWYKŁA KUCHNIA bo każdy jest inny”, której autorką jest ambasadorka firmy Podravka – Kinga Paruzel, założycielka popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi”. To zbiór 100 przepisów, za pomocą których autorka pokazuje jak bawić się smakiem i jak modyfikować dania by nabrały zupełnie nowego, oryginalnego charakteru. W książce nie bez powodu zostały zawarte przepisy z użyciem produktów firmy Podravka, miedzy...

  • Podczas gdy inne religie świętują raczej zakończenie długiego okresu postu, chrześcijanie przygotowują się na post wielkim obżarstwem i huczną zabawą. Skąd wziął się karnawał? Gdzie się go świętuje? Co się je? Karnawał powoli dobiega końca, ale największa zabawa ciągle przed nami - nie zapomnijmy uczcić Tłustego Czwartku smakowitym pączkiem lub faworkiem! Fot. 123RF/Picsel Karnawał, przypadający na okres od święta Trzech Króli, czyli 6 stycznia i trwający do Środy Popielcowej (rozpoczynającej...

  • Jedno z najczęściej używanych naczyń, zaraz po patelni, to oczywiście rondel. Dzięki swojemu wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni jest niemal niezastąpiony. W kuchni otaczamy się naczyniami i akcesoriami, których można użyć na kilka sposobów. Lubimy mieć pod ręką nóż, który poradzi sobie z każdym produktem. Patelnię, do której nic nie przywiera i rondel, w którym przyrządzimy niemal wszystko. Taki rondel możemy znaleźć w ofercie firmy Neoflam. Ścięte ścianki naczynia ułatwiają podrzucanie...

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem i być w jak najlepszej formie. Na to, jak się czujemy wpływa sposób odżywiania. Gordon Ramsay - wybitny kucharz, uczestnik maratonów i energiczny prezenter telewizyjny, mogący pochwalić się świetną kondycją - jest najlepszym przykładem na to, jak można odżywiać się zdrowo i pozostawać w dobrym zdrowiu. W tej książce prezentuje smaczne potrawy, w pełni odpowiadające współczesnemu trendowi zdrowego odżywiania. Zdrowa kuchnia zawiera 125 wyśmienitych...