• Informacje na temat:

    kuchnia polska fasolka po bretonsku

Przepisy na temat: kuchnia polska fasolka po bretonsku
  • Fasolka po bretońsku to kolejna pozycja polskiej kuchni, której jak wielu kucharzy tak wiele wersji. Moja propozycja troszkę różni się od klasycznej , głównie przyprawami.

  • Okazuje się, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja? Fasolka po bretońsku bardzo przypomina bostońską pieczoną fasolę i myślę, że bliżej jej do angielskiej mgły niż na francuskie wybrzeże. Przed okupacją rzymską mieszkańców Wielkiej Brytanii nazywano Britonami, zatem przepis na fasolę pochodzący z Wysp...

  • Fasolka na pewno każdemu posmakuje:)

  • Fasolka po bretońsku

  • Fasolka po bretońsku

  • Fasolka po bretońsku

  • Fasolka jak fasolka zawsze smaczna i zdrowa :)))

  • Fasolka według przepisu mojej mamy i babci!

  • Rozgrzewająca, smaczna fasolka po bretońsku.

  • Słynna fasolka po bretońsku, najlepsza!

Artykuły na temat: kuchnia polska fasolka po bretonsku
  • Wegańska fasolka po bretońsku z wędzoną papryką

    Ładochy "Nowoczesna kuchnia polska" 

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Maria Banach: Strączki

    ...planszówki, filmy z superbohaterami i wszystko, co związane z DIY.    Niech sezon na strączki trwa cały rok!          Fasolka po bretońsku i groch z kapustą to cały twój strączkowy repertuar? Czas(...) "Kuchnia"      Moda na łuskanie strączków zbliża się wielkimi krokami. Poszperaliśmy już w zapomnianych warzywach wychwalając potencjał jarmużu, skorzonery i pasternaku. Czas na dobrą lekturę o fasoli...

  • Autorka proponuje tradycyjne polskie potrawy w nowoczesnym - lekkim i zdrowym wydaniu. Każda pozycja z serii zawiera liczne kolorowe ilustracje prezentujące potrawy oraz sposób ich wykonania. Kuchnia polska dzień po dniu Małgorzaty Caprari składa się z 12 tomów, odpowiadających kolejnym miesiącom. W każdym z nich znajdą Państwo przepisy na smakowite obiady i kolacje z uwzględnieniem dostępnych w danym miesiącu produktów - sezonowych warzyw i owoców.

  • Skarby ze strączka

    .... Większość z nich jest ciężkostrawna (wyjątki to soczewica i łuskany groch), więc maluchy mogą je jeść dopiero po 3. roku życia. Z kolei zielony groszek, fasolka szparagowa i bób - zaliczane do(...) laskowych, popularna na południu Europy i w krajach arabskich. Najbardziej ciężkostrawna spośród wszystkich strączkowych, wymaga moczenia, aż ziarna zaczną pękać. • Fasolka szparagowa...

  • W maju młodniejemy! Wszystko wokół jest świeże i to, co na talerzu smakuje podwójnie. Świat nabiera barw, a my apetytu na wiosenne dania pełne warzyw. Kusi młoda marchewka, kalarepka, rzodkiewki i sałata. Za chwilę pojawią się pierwsze truskawki, coraz cieplejsze wieczory skłaniają nas do grillowania. Więcej słońca, więcej radości i kolorów na talerzu. Kuchnia polska dzień po dniu Małgorzaty Caprari składa się z 12 tomów, odpowiadających kolejnym miesiącom. W każdym z nich znajdą Państwo...

  • Niech tylko poprawi się pogoda

    ..., miałem firmę, produkowałem koncerty i programy telewizyjne. Zaczęła się nowa Polska, chciałem być jej częścią i pozornie wszystko się jakoś udawało. Nagle ni stąd, ni zowąd znalazłem się w cieniu...

  • Czerwiec jest miesiącem magicznym. Noc świętego Jana jest najkrótsza w roku. W sobótkową noc rozpalano ogniska, w które rzucano pęki aromatycznych ziół. Warto właśnie teraz zbierać i suszyć zioła. Mają w sobie największą moc i zapach. Zbliżają się wakacje. Czas wyjazdów, wolności, słońca, dojrzałych soczystych warzyw i owoców. Podczas ciepłych, długich wieczorów chętnie grillujemy, jedząc przy tym sałatki i inne przystawki. W tym miesiącu mamy obfitość sezonowych warzyw.

  • Niech wreszcie spokój trwa

    - Nie chcę żadnej martyrologii, dobrze? - prosi Sławomira Łozińska, dyrektor naczelna teatru Ateneum, aktorka. - Wreszcie już normalnie potrafię odpowiadać na pytania, wstać rano bez bólu. Chcę mówić o tym co dzisiaj. O teatrze, graniu, codzienności.

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...