• Informacje na temat:

    kuchnia polska bigos z dziczyzny

Przepisy na temat: kuchnia polska bigos z dziczyzny
  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.(...)1 kg kapusty kiszonej; 1 kg poszatkowanej białej kapusty; 500 g wieprzowiny bez kości; 500 g wołowiny bez kości; 500 g kiełbasy z dziczyzny lub myśliwskiej; 250 g wędzonego boczku lub okrawków...

  • Przepis z książki "Kuchnia europejska", bardzo smaczny.

  • Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z dziczyzny"

  • W kociołkach bigos grzano, w słowach wyrazić trudno, Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną, Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek, Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek. Tymi słowami Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” opisuje niepowtarzalny smak bigosu, który jest tradycyjną potrawą charakterystyczną dla polskiej i litewskiej kuchni, a jego historia sięga XVI wieku. Mówi się,że w każdym domu bigos smakuje inaczej. Faktycznie chyba nie ma jednego przepisu, bo każdy przyrządza i...

  • Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej. Taki kilkudniowy jest najlepszy! :)

  • Chyba nikomu nie muszę pisać co to jest Bigos. Nasza kochana Narodowa potrawa. Przyrządzana w każdym zakątku Polski na swój sprawdzony sposób. A tak od pokoleń robi się go w mojej rodzinie.

  • Tradycja polskiej kuchni, którą bardzo lubię :D

  • Pyszne i efektowne ciasto

  • Prawdziwie leśne smaki.

Artykuły na temat: kuchnia polska bigos z dziczyzny
  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna(...) serwującej polskie dania. I nawet jeśli to będzie karczma, to i tak w niej będą podawać pierogi z kapustą i grzybami, sałaty, ryby, kiszonki. Kuchnia polska jest coraz lżejsza, coraz bardziej sezonowa, od...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...zmodyfikowałyśmy... A dlaczego pani, słynna pisarka, dziennikarka nagrodzona Pulitzerem, zabrała się do pisania książki kucharskiej? - To Danielle mnie namówiła. Przyjechała tu i polska kuchnia(...) przecież, że nie ma sensu mniej gotować - bigosu, gulaszu. Zupę robimy na dziesięć osób i jeśli jej nie zjemy, to zamrażamy. Eleganckie kotlety, wołowina - tak, wtedy gotuje się dla dwojga, czworga...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Kucharz powinien być otwarty na smaki

    ..., a także napływem inspiracji innymi kuchniami świata tendencja ta się zmienia. Polacy częściej wyjeżdżają za granicę, tam próbują miejscowych win i chętnie przywożą je do kraju. Co, nie ukrywam, naprawdę(...). tradycyjny polski bigos świetnie smakuje podlany czerwonym winem. Dobranie odpowiedniego wina do dania jest prawdziwa sztuką. Czy może pan zdradzić naszym czytelnikom jej podstawy i powiedzieć, jakie...

  • Tradycyjna kuchnia polska w wersji przyjaznej diabetykom. Niemożliwe? Zastanów się raz jeszcze. Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi" - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i...

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ...z mansardowego, czwartego piętra, gdzie była zlokalizowana kuchnia i pokoje dla personelu. A personel (kelnerzy, portierzy), aż się nie chce wierzyć, podobno władał ośmioma językami! O tym, że hotel był(...)" dzierżawił Józef Lubelski, prezes Związku Restauratorów. Ten nieco otyły pan, zawsze bardzo pewny siebie (późniejszy współwłaściciel teatru "Bagatela"), był przez krakowian zwany "królem bigosu". Dość...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...