• Informacje na temat:

    kuchnia niemiecka tradycyjne

Przepisy na temat: kuchnia niemiecka tradycyjne
  • Jedzenie służy nie tylko zaspokajaniu głodu i dostarczaniu substancji odżywczych, przede wszystkim zapobiega chorobom oraz pomaga je leczyć. Nieumiejętnie dobierane produkty mogą nam szkodzić i być przyczyną różnych dolegliwości. To filozofia, którą kieruje się Kuchnia Pięciu Przemian.

  • Makaron z fasolą, w języku włoskim zwany pasta e fagioli, to tradycyjne danie prostej kuchni, cucina povera. W zamyśle tanie, z łatwych do zdobycia składników. Bardzo często wegetariańskie, choć w bogatszych wersjach zdarza się użycie pancetty, słoniny albo mięsa. A ja uwielbiam potrawy, które ze swojej natury są wegetariańskie. Podczas ich gotowania nie trzeba niczego zamieniać, poprawiać, udawać. Można dodać wędzonkę albo zamiast niej wędzone tofu, ale nie trzeba. Tradycyjny makaron z...

  • Oktoberfest w twojej kuchni

    ...okazję przygotowany przez Ewę Wachowicz. "Dużo i tłusto", czyli smakołyki po bawarsku Kuchnia niemiecka najczęściej kojarzona jest z wszelkiego rodzaju wariacjami na temat mięsa wieprzowego. Od(...) tradycji dwóch południowych landów: Bawarii i Badenii-Wirtembergii. Kuchnia niemiecka jest zdecydowanie bardziej zróżnicowana. Nie można zapominać, że ważnym elementem tradycyjnych niemieckich potraw są...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Fafernuchy – kurpiowskie ciastka z marchwi i pieprzu

    Kuchnia kurpiowska słynie z prostoty i naturalności. Jej znakiem rozpoznawczym są bardzo wyraźne i ostre smaki, które odnaleźć można także w… tradycyjnych ciasteczkach Fafernuchach!

  • Tania, smaczna i szybka.

  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

  • Przepis wart wypróbowania: "Niemiecka sałatka"

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    To nie tylko święto piwa, ale też okazja do poznania tradycyjnej bawarskiej kuchni. Dla tych, którzy nie mogą wybrać się w tym roku na Oktoberfest, a chcieliby skosztować niemieckich przepisów, przygotowaliśmy prawdziwie bawarskie menu.

  • pracochłonne, smaczne, idealne na kolacje

Artykuły na temat: kuchnia niemiecka tradycyjne
  • Tadeusz Müller: W kuchni rządzę ja

    ...dziękuje i wraca do pracy. Potem wysyła mi SMS, że goście zachwycali się barszczem. Uśmiecham się pod nosem. Zaledwie kilka dni wcześniej to ja prosiłem ją o przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe...

  • Kuchnia niemiecka jest niezwykle zróżnicowana, a wiele jej wpływów znajdziemy w naszych polskich potrawach. Wbrew obiegowej opinii, jest nie tylko pożywna i sycąca, ale również bardzo smaczna Fot. 123RF/Picsel W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe...

  • Kuchnia australijska: Wyjątkowe połączenia smaków

    ...jest kuchnia Aborygenów. Tej prawdziwej, z zachowaniem tradycyjnych metod obróbki, można spróbować w położonych w głębi lądu rezerwatach. Plemiona te przez tysiące lat żyły z koczownictwa, zbieractwa(...)... kukurydza. Kuchnia aborygenów w australijskim slangu doczekała się nawet własnej nazwy: bush tucker food. Australijskie smaki Australia to także raj dla miłośników wina. Oprócz tradycji...

  • Limitowana edycja świąteczna! Oddajemy w Twoje ręce zbiór 700 receptur opartych na polskich tradycjach kulinarnych. Znalazły się tu zimne i ciepłe przystawki, zupy, kremy i chłodniki, a także rozmaite dania mięsne - począwszy od drobiu, przez odgrywającą ważną rolę w naszej kuchni dziczyznę, a na wołowinie i wieprzowinie skończywszy. Ponadto uwzględniliśmy potrawy z ryb morskich i słodkowodnych oraz z mąki i ziemniaków, znakomite nie tylko na post. Nie zapomnieliśmy też o osładzających życie...

  • Smaczna Polska

    Kazimierz Dolny. Pięknie położony nad brzegiem Wisły stał się mekką artystów. Kuchnia: Tradycyjne dania przygotowywane są z mąki, kaszy gryczanej oraz jaglanej. Lubelszczyzna to kraina wszelkiego rodzaju(...) a Warszawą, szczyci się przede wszystkim atmosferą dawnych metropolii. Czas rzeczywiście jakby się tu zatrzymał. Kuchnia: Region czerpie przede wszystkim z tradycji kulinarnych Austrii, ale...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...francuski Lacanche - nie profesjonalny, nie bardzo duży, ale bardzo wygodny. Dwukomorowy piec i kuchnia. Kiedy sprowadziliśmy go z Francji, był przez lata jedynym takim piecem w Polsce. Teraz Lacanche ma tu(...) zmodyfikowałyśmy... A dlaczego pani, słynna pisarka, dziennikarka nagrodzona Pulitzerem, zabrała się do pisania książki kucharskiej? - To Danielle mnie namówiła. Przyjechała tu i polska kuchnia...

  • Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery. Niniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, polskiej, żydowskiej i orientalnej. Prezentuje tradycyjne afrodyzjaki i...

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ...pojawia się marende - zestaw przekąsek: serów, wędlin (oczywiście z flagową szynką speck na czele) i pikli. Jeśli chcesz spróbować tradycyjnej kuchni, zamów orzo zuppe - krupnik z kaszą jęczmienną, spätzle(...) - strudel z jabłkami. Ale koniecznie znajdźcie też wariacje tradycyjnej południowotyrolskiej kuchni. W uznanych restauracjach serwowane są menu degustacyjne, dzięki czemu można skosztować co najmniej...

  • Śledź to tradycyjne danie popularne w Polsce już od… średniowiecza! Do ich fanów należał sam Władysław Jagiełło, a wzmianki o tej rybie możemy znaleźć nawet w kronice Galla Anonima. W naszej kuchni pojawia się na co dzień i od święta. Fot. 123RF/Picsel Śledź to wigilijne danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Swoją popularność zawdzięcza niewysokiej cenie, łatwej dostępności i dużej ilości ciekawych sposobów na jego przyrządzenie. Każdy zna przede wszystkim smak tradycyjnego,...