• Informacje na temat:

    kuchnia na przyprawę zatar

Przepisy na temat: kuchnia na przyprawę zatar
  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

  • Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Mówiąc o niej, zazwyczaj zapominamy jednak, że nie jest jednolita i na południu kraju wygląda zupełnie inaczej niż na północy. Jakie specjały charakteryzują poszczególne regiony Włoch?

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

  • Przepis z kuchni Greckiej

  • Na obiad była orzeźwiająca sałatka z arbuza, melona i fety z miętą, więc dziś o niej słów parę. Jest fantastyczna na obecne upały. Mąż zjadł ją z kromką chleba, ja nie zagryzałam niczym, a obiad popiliśmy kieliszkiem greckiej retsiny. Bo ta sałatka wydała mi się taka grecka w swoim klimacie, że tylko retsina do niej pasowała. Sałatka Jest lekka, soczysta i pyszna. I bardzo łatwa do zrobienia! Dla chętnych - można przygotować ją według zasad kuchni pięciu przemian.

  • Przepis na tę sałatkę przywędrował do mnie kilka lat temu. Nie pomnę już skąd. Od tego czasu wśród wielu sałatek, zajmuje miejsce na podium. A z przyjaciółmi nazwaliśmy ją właśnie kuchnią niebiańskiego spokoju ponieważ od początku kojarzyła nam się z azjatycką kuchnią…

  • Makaron z fasolą, w języku włoskim zwany pasta e fagioli, to tradycyjne danie prostej kuchni, cucina povera. W zamyśle tanie, z łatwych do zdobycia składników. Bardzo często wegetariańskie, choć w bogatszych wersjach zdarza się użycie pancetty, słoniny albo mięsa. A ja uwielbiam potrawy, które ze swojej natury są wegetariańskie. Podczas ich gotowania nie trzeba niczego zamieniać, poprawiać, udawać. Można dodać wędzonkę albo zamiast niej wędzone tofu, ale nie trzeba. Tradycyjny makaron z...

Artykuły na temat: kuchnia na przyprawę zatar
  • Czy w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik? Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano...

  • Orientalna kuchnia obfituje w dania oparte na warzywach i aromatycznych przyprawach. To doskonała wiadomość dla wszystkich, którzy nie jedzą mięsa, lub starają się ograniczyć jego spożycie. Bliskowschodnie smakołyki pełne są nie tylko charakterystycznych przypraw, ale i wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego kuchnia Bliskiego Wschodu jest idealna dla wegan i wegetarian! Fot. 123RF/Picsel Cieciorka Niekwestionowana królowa bliskowschodniej kuchni. Podstawa zarówno hummusu, jak i...

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru! "Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Większość z tych przypraw z pewnością znajduje się w waszej kuchni. Dzięki nim potrawy zyskują wyjątkowy smak i aromat. Ale czy wiedzieliście, że na tym nie kończą się ich zastosowania? Zarówno doświadczeni jak i poczatkujący kucharze z pewnością wiedzą, jak istotnym składnikiem są przyprawy. Ich brak lub nadmiar mogą zadecydować o sukcesie lub kulinarnej porażce. Warto jednak wiedzieć, że niektóre przyprawy możemy wykorzystać także poza kuchnią. I w tym wypadku nie mamy na myśli...

  • Lubczyk powszechnie rośnie w naszych ogródkach. Cenimy go ze względu na wyjątkowy aromat oraz smak. Mniej osób wie o tym, że ma on również zaskakujące właściwości lecznicze. Fot. 123RF/Picsel Dla naszych babć lubczyk był ziołem magicznym - przyciągał miłość i wzbudzał pożądanie u partnera. Jednak nie był to jedyny powód, dla którego można było go znaleźć w niemal każdym gospodarstwie. Doświadczone gospodynie wiedziały, że mało która przyprawa tak dobrze podkreśla smak przygotowywanych...

  • Czy wyobrażasz sobie kuchnię bez przypraw, a w konsekwencji nudne, mało wyraziste dania? Absolutnie! To bowiem przyprawy sprawiają, że nasza kuchnia pachnie, kusi i zaprasza do siebie gości. Jednym słowem - tętni życiem! Fot. 123RF/PicselPrzyprawy już od wieków odgrywają ważną rolę w codziennym życiu. To im zawdzięczamy bardziej wyrazisty smak przyrządzanych przez nas potraw. To one wydobywają niepowtarzalny aromat dań. Dodają barw na talerzu! Ponadto - mogą przedłużyć świeżość produktów. Co...

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...