• Informacje na temat:

    kuchnia gruzinska pasty

Przepisy na temat: kuchnia gruzinska pasty
  • Idealne przekąski na sylwestrową domówkę

    ..., ziemniaki, orzechy i pokruszony ser pleśniowy. Sałatkę polej winegretem i udekoruj skórką pomarańczową i szczypiorkiem.  Przepis pochodzi z magazynu SHOW. Przekąska w stylu gruzińskim Kuchnia gruzińska jest smaczna, różnorodna i aromatyczna. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Makaron z fasolą, w języku włoskim zwany pasta e fagioli, to tradycyjne danie prostej kuchni, cucina povera. W zamyśle tanie, z łatwych do zdobycia składników. Bardzo często wegetariańskie, choć w bogatszych wersjach zdarza się użycie pancetty, słoniny albo mięsa. A ja uwielbiam potrawy, które ze swojej natury są wegetariańskie. Podczas ich gotowania nie trzeba niczego zamieniać, poprawiać, udawać. Można dodać wędzonkę albo zamiast niej wędzone tofu, ale nie trzeba. Tradycyjny makaron z...

  • Pasty kanapkowe to super alternatywa dla standardowej wędliny czy sera. Jeśli lubicie śledzie to ten przepis jest zdecydowanie dla Was!

  • Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Mówiąc o niej, zazwyczaj zapominamy jednak, że nie jest jednolita i na południu kraju wygląda zupełnie inaczej niż na północy. Jakie specjały charakteryzują poszczególne regiony Włoch?

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

  • Nie wszyscy wiedzą o tym, że natkę marchewki można jeść. Dotyczy to nie tylko marchwi, ale także rzodkiewek, buraków lub kalarepy. Ich zielone liście zawierają o wiele więcej witamin niż owoc. Na przykład liście buraka zawieraja nawet 200 razy więcej witaminy A niż sama bulwa. Smak liści jest zwykle bardzo podobny do bulwy. Zieleń marchwi smakuje słodkawo, liście buraków mają smak ziemisty, rzodkiewek - ostry i lekko korzenny, a liście kalarepy mają smak kapusty.

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

Artykuły na temat: kuchnia gruzinska pasty
  • Gruzińskie smaki

    Gruzja kojarzy nam się z piosenką o herbacianych polach Batumi. Kuchnia tego kraju to dania proste, sycące i pełne aromatycznych przypraw.

  • Czy mieliście kiedyś okazję jeść hummus? Albo inną warzywną pastę? Czy myślicie, że hummus to po prostu ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa? Chcemy Was przekonać, że nie tylko… Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową...

  • Bakłażany z orzechami

    W Polsce kojarzy się przede wszystkim z chaczapuri, ale tak naprawdę kuchnia gruzińska to wyjątkowe bogactwo potraw przygotowywanych na bazie dorodnych warzyw rosnących w południowym słońcu. Do tego pyszne sery, aromatyczne przyprawy i baranina. W Gruzji podaje się ogromne ilości przekąsek takich, jak roladki z bakłażana nadziewane pastą z orzechów. Danie, które zrobi furorę na każdym...

  • Gotowanie z piwem jest tak stare jak jego picie. Praktyka uznana przez rzesze ludzi na przestrzeni tysięcy lat produkcji złotego trunku z pianką. W starożytnym Egipcie, Sumerowie uważali, że gotowanie z piwem było sposobem, aby dostarczać "zdrową żywności" swoim mieszkańcom. Dziś piwosze nadal ulepszają receptury przy użyciu tej, jakże wspaniałej mikstury chmielu i jęczmienia w celu wzmocnienia i wzbogacenia codziennego pożywienia. Sposób łączenia piwa oraz codziennych przepisów kulinarnych,...

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Szynka, ser, pomidor, a może dżem? Kreatywność przy komponowaniu kanapek może być wręcz nieograniczona. Oczywiście największą wyobraźnię mają nasi użytkownicy, dlatego dzisiaj przedstawiamy wam ich pomysły na...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej. Fot.Materiały prasowe Aromatyczne przyprawy, dodatki w postaci orzechów, octu i ostrych past paprykowych powodują, że tradycyjne dania...

  • Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...

  • Deskę serów, pasztet z wątróbki czy coś na słodko? Co podać do gruzińskiego wina? Idąc za tradycją gruzińskiej kuchni warto postawić na Chaczapuri, najbardziej popularne gruzińskie danie. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, jest placek z ciasta drożdżowego, zazwyczaj nadziewany serem. Jego wariacje zależą od regionu. W najbardziej klasycznej i najprostszej wersji chaczapuri ma jedynie nadzienie serowe i odrobinę sera na wierchu, posypanego przed upieczeniem. Bardziej bogata wersja placka...

  • Możesz być pewien, że w Tajlandii, kraju, gdzie każdy wita cię uśmiechem, zostaniesz także dobrze nakarmiony. Ojczyzna przepysznych curry to raj dla wszystkich miłośników dobrej kuchni, którzy z zagranicznych wojaży najbardziej lubią przywozić kulinarne pocztówki. Fot. materiały prasowe Tajlandia już od wielu lat przyciąga turystów niezwykle bogatą kulturą, interesującą historią oraz zjawiskowymi widokami. Każdy kto był tam chociaż raz doskonale wie, że w tym zakątku świata znajdziemy niemal...