• Informacje na temat:

    kuchnia francuska na gulasz

Przepisy na temat: kuchnia francuska na gulasz
  • Kuchnia na cały tydzień

    ...przykryciem 45 minut w temp. 180 st. C. Polewaj sosem w trakcie pieczenia.   Gulasz w dyni 1. Umyte mięso pokrój, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Dodaj musztardę i olej(...). Dodaj ogórki kiszone, pokrojoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Z dyni odkrój czubki i wydrąż środek. Oprósz solą, piecz w temp. 180°C do miękkości. Napełnij gulaszem.  Pierogi z kaszą i serem...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Klasyczny zestaw francuski

    ..., posypujemy karmelizowanymi orzechami. 3. Podajemy natychmiast z chrupiącą bagietką. Cielęcina w białym sosie (Blanquette de veau) Składniki: 1,2 kg cielęciny na gulasz 2 marchewki 1 seler...

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

    Składniki: 4 średniej wielkości cebule 1 ząbek czosnku 6 marchewek 900 g gulaszu wołowego 6 łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz 2 łyżki maki 200 ml czerwonego wina Bukiet przypraw (pietruszka, tymianek, liść laurowy)  Przygotowanie: Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę, marchewki w słupki. Mięso pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Mięso przesmażyć na oliwie, zdjąć...

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Patison. Z czym się go je?

    ...jarzynowych, warzywnego leczo czy mięsnego gulaszu. Po ugotowaniu można podawać go z masłem i bułką tartą - jak fasolkę szparagową. Patisona, podobnie jak cukinię czy dynię, możemy także faszerować. Po...

  • Kolacja w kilka minut.

  • Przysmaki z Południowego Tyrolu

    Tak jak wszyscy Włosi, tak samo mieszkańcy Południowego Tyrolu bardzo poważnie podchodzą do kultury jedzenia. Kuchnia Południowego Tyrolu w wyjątkowy sposób łączy i odzwierciedla różnorodność smaków włoskich, tyrolskich i ladyńskich.

  • Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Mówiąc o niej, zazwyczaj zapominamy jednak, że nie jest jednolita i na południu kraju wygląda zupełnie inaczej niż na północy. Jakie specjały charakteryzują poszczególne regiony Włoch?

Artykuły na temat: kuchnia francuska na gulasz
  • Kuchnia francuska. Bon appétit!

    ...tygodnia mają precyzyjnie określone godziny posiłków i zawsze jedzą lunch o godzinie 13.00. Rozpoczynają sałatą, później przechodzą do dania głównego, serów i na koniec deseru.   Prostota  Kuchnia francuska zwykle kojarzy się z eleganckimi, wyrafinowanymi potrawami. I choć trudno kwestionować urok haute cuisine, niemniej smakowita jest francuska kuchnia regionalna, w prostym, rustykalnym wydaniu...

  • Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek. Jeśli na Południu w porze obiadu wita podróżnika aromat oliwy z oliwek i zrumienionego na niej czosnku, to Północ zniewala bogactwem intensywnie doprawianych...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...przecież, że nie ma sensu mniej gotować - bigosu, gulaszu. Zupę robimy na dziesięć osób i jeśli jej nie zjemy, to zamrażamy. Eleganckie kotlety, wołowina - tak, wtedy gotuje się dla dwojga, czworga(...) tłoczno. Przyjeżdżali do nas przyjaciele ze Stanów, z Anglii, potem na milenijnego sylwestra mieliśmy chyba stu czy stu dwudziestu gości... Co pani wtedy podała? - Chyba zrobiliśmy gulasz wołowy, taki...

  • Gulasz po Węgiersku to idealne danie na dzieleny obiad w rodzinnym gronie. Składniki: - 600g wołowiny pokrojonej w kostkę cm na cm - 300g boczku wędzonego pokrojonego w drobną kostkę - 300g cebuli pokrojonej w drobną kostkę - 300g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę - Szczypta kminku - 2 kostki paprykowe knorr - 80g maki pszennej - 2 ząbki czosnku - 4 ziarenka czarnego pieprzu - 3 ziarenka Ziela angielskiego - 2 listki laurowe Sposób przygotowania: 1. W garnku o szerokim dnie...

  • Grzybobranie

    ...warzywami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 260 kilokalorii Gulasz grzybowy Składniki na 4 porcje: 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej, po jednym strąku zielonej i żółtej papryki(...). Aby się nie zwarzyła, śmietanę wlej do szklanki i, mieszając, stopniowo dodawaj do niej gorący sos. Na koniec zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę z sosem i szybko wymieszaj. 3. Gulasz smakuje...

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, jesienny wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich jesienno-zimowych propozycji...

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia? Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez...

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...