• Informacje na temat:

    kuchnia domowa ani na ciasta

Przepisy na temat: kuchnia domowa ani na ciasta
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Wysmienita! Każdy potrafi ja upiec. Przepis zaczerpniety z Biblioteczki Poradnika Domowego, ale nieco ...usmaczniony:)

  • Smaki Litwy

    ...majeranek, do smaku. W oryginalnym litewskim przepisie do ciasta na cepeliny nie dodaje się mąki, ani jajek.     Kindziuk , to bardzo twarda, dojrzewająca kiełbasa o charakterystycznym kwaskowym(...) słodkawego ciasta drożdżowego nadziewanego siekanym mięsem baranim lub wołowym wymieszanym z siekaną słodką kapustą. Piecze się je posmarowane żółtkiem.     Bliny gryczane i żmudzkie...

  • Uwielbiam to ciasto, mega kruche i wypełnione po brzegi soczystymi jabłkami

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • W mojej rodzinie od lat. Zapewniam , że wart jest tyle zachodu, ile zajmuje jego przygotowanie.

  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...też ziarna uprażyć, co zmieni smak pieczywa, oczywiście na jego korzyść. Przed wyrabianiem ciasta, zakwas należy wyjąć z lodówki na około godzinę, aby się ogrzał, następnie rozmieszać podaną ilość w 900(...) przypominał sfermentowane jabłka. Wszystkim niecierpliwym polecamy dodać do zakwasu kilka kropel soku z kiszonej kapusty, co znacznie przyspieszy dojrzewanie. Przepis jest sprawdzony tysiące razy, więc bez...

  • Niepowtarzalny smak!

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

Artykuły na temat: kuchnia domowa ani na ciasta
  • Odchudzamy naszą kuchnię

    ...schabem. Druga zmiana powinna dotyczyć sposobu przygotowywania.  Smażenie i pieczenie w tłuszczu zastąp pieczeniem w folii oraz smażeniem bez tłuszczów (na patelni grillowej lub teflonowej). Zupy(...). Dobre rezultaty daje metoda małych kroków. Np. na początek zamień tłuste mleko na chude. Nie zabielaj zup ani nie dodawaj do nich zasmażek. Sosy zagęszczaj cebulą, soczewicą lub rozgotowanym jabłkiem...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Robimy czystki w kuchni

    Zagracona kuchnia, w której nie możesz nic znaleźć? Za dużo sprzętów, naczyń i szklanek, a brak rzeczy niezbędnych? Znamy sposób na uporządkowanie domowej kuchni raz na zawsze. Choć porady Bey Johnson, autorki książki "Pokochaj swój dom" mogą się wydać drastyczne, są zaskakująco skuteczne.

  • Niezwykły poradnik zawierający 1500 przepisów na potrawy z kasz, ziemniaków, ryżu i makaronu, warzyw i grzybów, owoców morza i ryb, mięsa i podrobów, na dania główne, zupy, desery, sałatki, sosy, napoje zimne i gorące... Wśród nich przepisy na potrawy szybkie i łatwe oraz takie, którym trzeba poświęcić więcej czasu i uwagi. Obszerne wprowadzenie omawiające podstawy zdrowego gotowania oraz liczne porady dotyczące doboru odpowiedniego sprzętu kuchennego, sposobu sprawiania ryb, dzielenia...

  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Oto najlepsze przepisy niekwestionowanego króla mrożonych deserów – Davida Lebovitza! Jeśli do tej pory nie próbowałeś domowych lodów, nie czekaj ani chwili dłużej. Rodzina oszaleje na ich punkcie - ich smak jest nieporównanie lepszy od tych ze sklepu. Znajdziesz tu nie tylko klasyczne przepisy na lody czekoladowe czy waniliowe, ale też unikalne kompozycje smakowe: lody z pietruszki lody miodowo-lawendowe sorbet mandarynkowy lody z zielonej herbaty sorbet jeżynowo-limonkowy lody z masła...

  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!

  • Weekend to idealny czas na pieczenie ciast. Macie ochotę na klasyczne wypieki, a może wolelibyście spróbować czegoś nowego? Mamy dla was kilka ciekawych propozycji. Już od samego patrzenia na te ciasta można zrobić się głodnym. Co bardzo ważne, ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wyjątkowych zdolności cukierniczych. Wystarczą dobre chęci i trochę zapału. Który z tych przepisów wypróbujecie jako pierwszy?   1. Łaciata babka kawowo-waniliowa Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby...

  • 9 pomysłów na oszczędności w kuchni

    ..., ponieważ nie zawiera konserwantów, wzmacniaczy smaku ani wypełniaczy. Domowa wędlina wyniesie nas też o ok. 30 proc. taniej od tej ze sklepu. Nie opłaca się również kupowanie gotowych past do(...)1. Ugotujesz bez książki Półki w księgarniach i Empikach pełne są książek z przepisami kulinarnymi. A piękne, kolorowe zdjęcia zachęcają do kupna kolejnej pozycji i wypróbowania nowego...

  • Zobaczcie, jak w prosty i szybki sposób zrobić swoją własną, domową musztardę! Składniki potrzebne do wykonania domowej musztardy: - 10 łyżek białej gorczycy,- 1 łyżka czarnej gorczycy,- ocet,- miód,- sól,- woda. Zobaczcie, jak wygląda wykonanie musztardy na filmie: