• Informacje na temat:

    kuchnia bulgarska

Przepisy na temat: kuchnia bulgarska
  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia andaluzyjska"

  • Bułgarski tarator

    Przysmaki kuchni bułgarskiej

  • Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone.

  • Szopska sałata

    Ta wywodząca się z bułgarskiej kuchni sałatka, będzie świetną przystawką lub dodatkiem do potraw.

  • W ten weekend znalazłam przepis. Nie czekałam ani chwili...zrobiłam;) Pyszne, chrupiące, posypane makiem lub solą. Nie doczekały następnego dnia. Są po prostu pyszne:)

  • Banica - strudel z bryndzą

    Specjalność kuchni bułgarskiej.

  • Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania. Mówiąc o niej, zazwyczaj zapominamy jednak, że nie jest jednolita i na południu kraju wygląda zupełnie inaczej niż na północy. Jakie specjały charakteryzują poszczególne regiony Włoch?

  • Zdrowsza alternatywa dla wszelkich fast-food''ów...

  • Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

Artykuły na temat: kuchnia bulgarska
  • Wakacje w kuchni

    Najpopularniejsze dania kuchni europejskich i egzotycznych.

  • Każda kuchnia byłaby taka gdyby powstawały w niej podobne pyszności jak u Tilianary. Na jej blog trafiłam przez zupełny przypadek... przez nieuwagę kliknęłam nie tam gdzie chciałam. Przypadki bywają czasem miłym zaskoczeniem :) Co ujmuje mnie w większości blogów, z którymi ostatnio mam szansę się zaznajamiać to, to że przypominają one dzieło literackie. Żeby nie być gołosłownym popatrzcie jak Tilianara opowiada o Babce imbirowej z bakaliami: "Płatki śniegu wpadające za kołnierz, tarzanie się...

  • Tam za rodzinne wakacje zapłacisz mniej niż w Chorwacji

    ...niż np. w Chorwacji. Uczta dla amatorów kulinarnych wrażeń Kuchnia bułgarska jest bardzo urozmaicona. Stanowi połączenie bogactwa smaków i aromatów, które dostarczą niemałych wrażeń podniebieniu...

  • Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku...

  • Bułgaria. W krainie róż i złotego piasku

    Olejek różany, piękne plaże i wino w dobrej cenie. Do dawnych skojarzeń warto dołączyć wyjątkowe zabytki, rzemiosło i pyszną kuchnię. Bułgaria, chętnie odwiedzana przez Polaków oferuje mnóstwo atrakcji.

  • Każdy z nas, kto oglądał Harrego Pottera zazdrościł bohaterowi, że je fasolki o smaku kawy, kokosa czy wątróbki. Dziś ciasto o smaku najdroższych perfum czy lodowe chipsy można sobie zrobić... w domu. Wszystko to dzięki budzącej ogromne zainteresowanie na świecie kuchni molekularnej. Fot. 123RF/Picsel Kuchnia molekularna nieprzypadkowo zwana jest magiczną. Magiczne są zarówno potrawy - jak wspomniana fasola o smaku wątróbki - jak i sposób ich przyrządzania. No bo czy gotowanie potraw w...

  • Bułgaria wraca do łask

    Niegdyś Bułgaria stanowiła miejsce, w którym można było zaznać południowego luksusu. W latach 70., 80-tych o wakacjach w Warnie, Słonecznym Brzegu czy Złotych Piaskach marzył chyba każdy Polak. I były to marzenia do spełnienia. Polacy w tych czasach masowo wyjeżdżali do Bułgarii, zachwycając się tamtejszą pogodą, krajobrazami oraz kuchnią. Niestety wraz z końcem PRL-u skończyły się tak liczne wyjazdy. Nieco później, gdy nasze społeczeństwo na nowo zaczęło się wzbogacać, kraj ten nie cieszył...

  • Koszerne i przepyszne!Przyrządź nadziewaną pierś indyczki i poznaj żydowskie święta. Autorka jest Żydówką urodzoną w Krakowie i Polsce zawdzięcza najlepsze wspomnienia o dzieciństwie i młodości. Książka jest swojego rodzaju hołdem dla Najbliższych, których już nie ma, i powinna się nazywać Krakowska kuchnia żydowska. Babcia autorki razem z mamą wprowadzały ją w świat tajemnic gotowania i niezwykłych smaków. I to właśnie im autorka pragnie wyrazić poprzez napisanie tej książki wdzięczność i...

  • Czarnuszka damasceńska

    Latem zakwitnie bujnie, jeśli wysiejemy ją już teraz.

  • Każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem i być w jak najlepszej formie. Na to, jak się czujemy wpływa sposób odżywiania. Gordon Ramsay - wybitny kucharz, uczestnik maratonów i energiczny prezenter telewizyjny, mogący pochwalić się świetną kondycją - jest najlepszym przykładem na to, jak można odżywiać się zdrowo i pozostawać w dobrym zdrowiu. W tej książce prezentuje smaczne potrawy, w pełni odpowiadające współczesnemu trendowi zdrowego odżywiania. Zdrowa kuchnia zawiera 125 wyśmienitych...

Wideo na temat: kuchnia bulgarska
  • Najprostszy przepis na chłodnik

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka chłodników. Restauratorka zdradziła przepisy na chłodnik bułgarski - tarator, chłodnik truskawkowo-melonowy z miętą, chłodnik hiszpański - gazpacho z szynką dojrzewającą i chłodnik rosyjski - okroszkę. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Chłodniki na słodko i słono

    Beata Kartowicz w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała kilka chłodników. Restauratorka zdradziła przepisy na chłodnik bułgarski - tarator, chłodnik truskawkowo-melonowy z miętą, chłodnik hiszpański - gazpacho z szynką dojrzewającą i chłodnik rosyjski - okroszkę. (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)