• Informacje na temat:

    kuchni broni

Przepisy na temat: kuchni broni
  • Parmezan - król włoskiej kuchni i źródło zdrowia

    Bogaty w witaminy A, B, E, D i K i minerały, ubogi w tłuszcz i cholesterol, łatwy do strawienia - oto parmezan, król włoskiej kuchni. Nie służy tylko do tego, by posypać nim makaron z sosem. To pełen zdrowia przysmak dla wszystkich w każdej porze dnia.

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...1. Do tradycyjnego puree z ziemniaków lubię dodać trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. To nic nowego, bo przecież staropolska kuchnia słynęła z przypraw korzennych. Tyle że większość z nas o tym nie pamięta i poprzestaje na przyprawieniu solą i pieprzem. 2. Warto eksperymentować ze znanymi recepturami. Moim niedawnym odkryciem jest inne zastosowanie farszu do pierogów ruskich (które...

  • Smaczne bułeczki na śniadanie z kuchni rosyjskiej.

  • Śliwka na świątecznym stole

    Mało jest w kuchni produktów, które mają tak szerokie zastosowanie jak śliwka. Pasuje zarówno do dań słodkich i słonych. Można ją dodać do świątecznych potraw albo wyczarować z niej jadalne prezenty.

  • Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej.

  • Paleta smaku - sushi

    ...z sushi-barów, których stale przybywa. Pojawiły się nawet na większych amerykańskich lotniskach. Moda na sushi dotarła już i do Polski. Tradycyjna kuchnia japońska nie poddała się kosmicznej wprost(...) (bardzo droga wołowina z Kobe) - oraz ryż. Jest to niewątpliwie bardzo zdrowa i niskokaloryczna kuchnia (np. typowy posiłek złożony z 7 - 9 kawałków sushi, zaspokaja w zupełności głód a ma zaledwie...

  • Knedle każdy robi inaczej. Zaufałam przepisowi z anielskiej kuchni i wszytkim smakuje.

  • Miałam robić tradycyjne pierożki,a poniosło mnie do kuchni rosyjskiej.Spodobało mi się bardzo ciasto z dodatkiem sody i koperku.Cóż mogę powiedzieć smakowały nam bardzo,będę wracać do tego przepisu.

  • Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię

Artykuły na temat: kuchni broni
  • "C.k. kuchnia" Roberta Makłowicza

    ..."C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów.

  • Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji" - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje...

  • Gotowanie to gra zespołowa

    Wywiad z szefową kuchni Agatą Gwiazdowską, ambasadorką kampanii „Charakter nadaje życiu smak” marki Wawel.

  • Kuchnia litewska jest bardzo bogata i różnorodna. To, co pojawia się na stole, zależy od pory roku i regionu. Nawet dobrze znane tradycyjne potrawy, takie jak cepeliny, chłodnik litewski czy kugel, w każdej części Litwy smakują nieco inaczej. Oto czego warto spróbować podróżując po Litwie. Fot. 123RF/Picsel Na smaki kuchni litewskiej ogromny wpływ miała historia kraju. Kontakty z Białorusinami, Polakami, Tatarami, Ukraińcami, Żydami i Rosjanami zaowocowały bardzo charakterystyczną kuchnią,...

  • Masz francuski akcent i oryginalne imię Pascal, do tego niebiańsko gotujesz. To działa na kobiety? Proszę je o to zapytać. Wolę rozmawiać o kuchni. Pomogły ci kiedyś w "tych sprawach" umiejętności(...) odpowiadam, że jestem Polakiem i jestem z tego dumny. W Polsce mój akcent mnie dyskryminuje (śmiech). Najbardziej francuski jestem w kuchni. Bo poza nią jestem Polakiem. "Wezmę trochę marchewka...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...

  • Cała prawda o polskiej branży gastronomicznej

    Zastanawiasz się, jak wygląda świat knajp i restauracji "od kuchni"? Teraz już nie musisz! O blaskach i cieniach polskiej branży gastronomicznej rozmawialiśmy z autorami książki "Gastrobanda" - Jakubem Milszewskim i Kamilem Sadkowskim.

  • Według statystyk 9 na 10 wypadków zdarza się w domu. Chociaż to może nieco zawyżona liczba, faktem jest, że miejsce, które bywa dla nam symbolem spokoju i bezpieczeństwa, nie zawsze jest nim w istocie. Co robić, aby czuć się bezpiecznie w kuchni i czerpać radość z gotowania? Fot. 123RF/Picsel Mokre noże, niewłaściwe garnki, śliska podłoga? Te niby drobne problemy mogą sprawić, że przygotowywanie posiłków może być nie lada udręką. Jednak przy zachowaniu ostrożności i kilku prostych zasad,...

  • Pejzaż horyzontalny

    Okolice ujścia Wisły porównywano do Holandii i nazywano Krainą Tysiąca Wiatraków. Choć przetrwało ich tylko kilka, a pamięć o holenderskich osadnikach na Żuławach mocno się zatarła, grono zapaleńców chce ocalić od zapomnienia menonicką architekturę, kulturę i kuchnię. Żuławy są odkrywane na nowo. Aby je zrozumieć, najlepiej przyglądać się im jak dawni mieszkańcy - z wody.

  • Od dwóch lat, z niewielkim okładem, mieszkam w Krakowie. Znalazłem się tutaj robiąc zupełnie przeciwny ruch niż wielu moich znajomych, a mianowicie wyniosłem się z tętniącej życiem Warszawy. Dwa lata to wystarczająco długo, żeby wyrobić sobie zdanie na temat Królewskiego Miasta Krakowa i jego kulinarnych przybytków. Czas więc podzielić się spostrzeżeniami i wyłożyć karty na stół. Na pierwszy ogień postanowiłem wziąć kultowe miejsce, znane nie tylko mieszkańcom Krakowa, ale i warszawiakom....