• Informacje na temat:

    kuchenne rewolucje z ostatniego odcinka na zupę czosnkową

Przepisy na temat: kuchenne rewolucje z ostatniego odcinka na zupę czosnkową
  • czas uprzątnąć resztki z szuflad i lodówki, ale nie cierpię marnować jedzenia, a pizza zwykle jest znakomita z tego, co się "nawinie" :) w szufladzie resztki mąki, po łyżce orkiszu, zyta, kukurydzy, a nawet ryżowej, w lodówce resztki jakiegoś boczku, sera, lekko odwodnionej papryki i kilka oliwek

  • gęsta pożywna zupa z rozgrzewających zima produktów, idealna kiedy jeszcze nie czas na nowalijki, a spiżarkę trzeba opróżnić z "zimowych produktów", głównym składnikiem jest dyniowe pure

  • Zapach ciasta i pomarańczy sprawią, że święta będą cały rok.

  • Sałatka makaronowa z warzywami, taka nam zawsze dobra wychodzi.

  • Danie kuchni francuskiej. Smak fasoli ,pora ,czosnku przeplatany z bazyliowym pistou ,po prostu pycha!

  • Warto mieć w domu słoiki z bazą na zupę. Ułatwia to przygotowanie obiadu. Mój mąż ma bzika na punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny pomysł do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)

  • ŚWIETNE OGÓRKI NA ZUPĘ,WYSTARCZY ODKRĘCIĆ SŁOIK

  • nie drogie a bardzo syte danie w sam raz dla głodomorów ;D nierozłączne z pikantnym czerwonym barszczem. kompromis miedzy krokietem i pierogami ruskimi z tych pierwszych bierzemy chrupiący naleśnik z drugich pikantne serowe nadzienie...równowaga zachowana ;) można wykorzystać nadwyżkę ziemniaków lub naleśników z poprzedniego dnia z obiadu...

  • Przepis dla osób, które nie mają za dużo czasu, a mają chęć na makowca. Ciekawostką są migdałowe płatki, które bardzo fajnie smakują z makiem i ciekawie wyglądają.

  • Jeśli do tej pory nie masz pierniczków nic się nie martw :) oto przepis na pierniczki, które nie twardnieją, można je więc zrobić nawet przed samymi Świętami :)

Artykuły na temat: kuchenne rewolucje z ostatniego odcinka na zupę czosnkową
  • W książce znajduje się blisko 60 przepisów pochodzących z czterech ostatnich sezonów programu Kuchenne Rewolucje. Dzięki nim przygotujesz sycące zupy, aromatyczne mięsa, wyśmienite desery. Niech Twoją kuchnię wypełni kusząca woń świeżych ziół, pełne kolorów warzywa i owoce, wyraziste smaki mięs. Magda Gessler, najbardziej znana polska restauratorka i kreatorka smaku, zdradza przepisy, które odmieniły kulinarne oblicze Polski. Zainspiruj się i zrewolucjonizuj kuchnię w swoim domu! Gulasz z...

  • Gotowanie nie jedno ma oblicze. Dla doświadczonego kucharza terminy flambirowanie czy blanszowanie są jasne i zrozumiałe. Kulinarnym nowicjuszom natomiast przyda się krótki słownik podstawowych sposobów przyrządzania potraw. Fot. 123RF/Picsel Przede wszystkim potrawy możemy gotować na dużym bądź małym ogniu. Pierwszego rodzaju obróbki wymagają na przykład warzywa strączkowe, a drugiego mięsa czy ziemniaki. Potrawy możemy też dusić - wtedy powoli gotują się one we własnym sosie, lub z małą...

  • Zabrakło jajek? Mikser nie działa? W kuchni różne rzeczy potrafią się zdarzyć. Wpadki można popełnić na każdym kroku. Ważne, by wyjść z opresji bez szwanku. By nasze dania nie ucierpiały. Dlatego trzeba być gotowym na każdą ewentualność. Jeśli zawiedzie jeden sprzęt, trzeba poszukać odpowiedniego zamiennika. Zapraszamy do zapoznania się z naszą listą. Aby zapisać grafikę, kliknij prawym klawiszem na obrazek i wybierz "Zapisz obraz jako".

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Nowa książka autorki bloga Qmam kasze. Polska odpowiedź na kulinarny, światowy trend "no waste cooking". Maia Sobczak, blogerka i autorka książek od kilku lat coraz aktywniej promuje trend no waste, czyli ideę niemarnowania jedzenia, gotowania z tego, co zostanie nam z poprzednich posiłków, czarowania z różnych produktów, które w pierwszym odruchu zwykle wyrzucamy - z liści kalafiora, obierek jabłek, czerstwej bułki, czy resztki białego wina na dnie butelki. Tak gotowały nasze babcie i nasze...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Gotowanie jest przyjemne i proste, jeżeli sięga się po sprawdzone przepisy i kuchenne gadżety. Dzięki akcesoriom do kuchni, potrawy przygotowuje się szybko, a utrzymanie porządku zajmuje niewiele czasu. Fot. Adobe Stock Oto 10 gadżetów, które przydadzą się w małej i dużej kuchni. 1. Silikonowe formy do pieczenia Formy do pieczenia wykonane z silikonu ułatwiają wyjmowanie gorących ciast i pasztetów. Pieczona masa nie przywiera do silikonu spożywczego, dzięki czemu ciasto wyciąga się w całości...

  • Cierpisz na migrenę? Ciężki dzień w pracy sprawił, że nie możesz się zrelaksować? Jak pozbyć się niemiłego uczucia zmęczenia i jak poprawić koncentrację? Możesz to zrobić za pomocą zapachu! Niektóre kuchenne zapachy mogą poprawić nastrój. Fot. 123RF.COM/PICSEL Węch jest jednym ze zmysłów, które ukształtowały się najwcześniej w roku ewolucji. Wcześniej używaliśmy go jako ostrzeżenia przed zagrożeniami lub jako pomoc przy zdobywaniu pożywienia. Często gdy czujemy jakiś zapach, kojarzy nam...