• Informacje na temat:

    które kupić filety z karpia

Przepisy na temat: które kupić filety z karpia
  • Wypróbowany przepis na "Zupa z karpia"

  • Według mnie karp jest jedną ze smaczniejszych ryb. Przyrządzałabym go dużo częściej, gdyby nie … ości :/ Dzisiaj prosta i smaczna propozycja: smażony karp z patelni

  • Jabłecznik - ciasto, które zawsze wychodzi

  • Wypróbowany przepis na "Przystawka z karpia"

  • Przepis wart wypróbowania: "Paprykarz z karpia"

  • Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe dzwonka karpia"

  • Mięso marynowane w miodzie,wypełnione słodko pikantnym nadzieniem.

  • Gofry to prawdziwe piękno w swojej prostocie - najlepiej smakują z dżemem, frużeliną lub owocami oraz bitą śmietaną. To jedyny deser, który z czystym sumieniem można zjeść na śniadanie - idealny na leniwe, weekendowe poranki!

  • Zawsze jak coś piekę lub gotuję, to zapisuję sobie składniki, które dodaję w notesie. Tak, żeby później móc odtworzyć dany przepis jeśli był udany lub zapisać go tutaj. To ciasto robiłam tydzień temu ale nie miałam kiedy wcześniej go dodać, a sama też nie pamiętałam już dokładnie jak je robiłam. Nazwałam je "ciasto czekoladowe owsiane" :) no i tak spisuję listę składników, patrzę na nią i szukam kakao, ewentualnie karobu, a tu nic... i rzeczywiście tak było, ciasto w sumie nie jest...

  • Przepis Karola Okrasy

Artykuły na temat: które kupić filety z karpia
  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...zechcemy sięgać po ryby częściej niż dwa razy w tygodniu? – Ryba zawsze jest zdrowsza niż mięso, które też przecież rzadko jest wolne od szkodliwych substancji – zaznacza Ewa Zygmanowska. – Jeżeli chcemy zminimalizować kontakt z zanieczyszczeniami, kupujmy ryby młodsze, które zdążyły wchłonąć ich mniej, lub sięgajmy po chudsze, np. dorsze. Ryba, która budzi obawy Panga ponad 10 lat temu zrobiła...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Co zrobić, by za każdym razem schabowy wychodził nam idealnie? Podstawą jest mięso. Niestety, w sklepach można trafić nawet na produkty szkodliwe dla zdrowia. W sklepie możemy nawet trafić na trujące mięso.   Fot. © 123RF.COM/PICSEL Jak wybrać dobre mięso? Schab można kupić z kością lub bez, chociaż najczęściej poleca się ten z kością. Wykorzystuje się go do duszenia, pieczenia, podawania z sosami, a także – w Polsce przede wszystkim – do smażenia w panierce. Niestety, nie każde mięso...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...