• Informacje na temat:

    księżyce półfrancuskie

Przepisy na temat: księżyce półfrancuskie
Artykuły na temat: księżyce półfrancuskie
  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na słoneczną szarlotkę. Ciasto kruche 250 g mąki typu 500 125 g masła 2 jaja 65 g cukru pudru szczypta soli Lody z trawą żubrową ½ l mleka 5 liści ususzonej trawy żubrowej 4 żółtka 350 g cukru 250 ml śmietanki 30% Nadzienie 2 kg jabłek papierówek 1 cytryna ½ kg moreli 50 g masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Mąkę i masło zmiksować. Dodać jajka, cukier puder i sól. Zmieszać,...

  • Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich trwa od 1891 roku. Zwyczaj ten rozpoczął się w Poznaniu, jednak z biegiem lat staje się coraz popularniejszy w całej Polsce, a co roku w samej stolicy rogala świętomarcińskiego tylko 11 listopada konsumuje się aż 250 ton tego specjału. Fot. 123RF/Picsel Jest słodki, pełen pysznego nadzienia, a do tego ma niesamowitą historię. Jego wyjątkowość każdego roku przyciąga do stolicy Wielkopolski tysiące turystów. Rogalami świętomarcińskimi Poznaniacy...

  • Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie. Fot. materiały prasowe Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty....

  • W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować paszteciki w dwóch wersjach. Oto propozycje Tomasza. Paszteciki drożdżowe   Ciasto: 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant) 1 łyżka cukru 250 ml mleka 350 g mąki pszennej ¾ łyżeczki soli 3 żółtka 100 g masła   Nadzienie: 150 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 150 g bułki tartej 2 białka 100 g masła   Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka   Dip: 3 średniej wielkości buraki ½ łyżeczki czarnuszki ½ łyżeczki...

  • Wiele osób myśląc „streetfood” ma przed oczami niezdrowe, masowo przyrządzane jedzenie w sieciowych lokalach typu fastfood. Na szczęście nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Czym naprawdę jest streetfood i dlaczego jest tak popularny? W Polsce dopiero od niedawna jedzenie uliczne przeżywa swój renesans. Coraz więcej osób chwali sobie tego typu posiłki. Dlaczego? To świetny sposób, by spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi, podzielić się nowymi doświadczeniami i jednocześnie nie stracić...

  • Marzy Ci się gotowanie z przyjemnością i jedzenie bez wyrzutów sumienia? Sięgnij po książkę, dzięki której zrozumiesz, dlaczego ludzie mieszkający z dala od zgiełku wielkich miast, żyją zgodnie rytmem natury- fazami Księżyca. Wpływa on m.in. na wzrost roślin, określa optymalną porę zasiewu i żniw. Co ważniejsze, oddziałuje też na człowieka, jego samopoczucie i zdrowie. I tak nów jest idealną porą na oczyszczanie i rzucanie nałogów. A ostatnia kwadra Księżyca najlepsza jest na wszelkie...

  • Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień? Fot. 123RF Od dziecinnych lat w swojej wyobraźni rysujemy sobie postać pucułowatego dziadunia z bujną siwą brodą w czerwonym odzieniu. To skutek komercjalizacji wizerunku postaci biskupa Mikołaja z Miry, żyjącego na przełomie III i IV wieku. Jego osoba, słynąca ze szczodrości...

  • Mogłoby się wydawać, że tak popularny produkt, jak jajka nie może być drogi. Tymczasem na naszym rynku pojawiły się jajka, które kosztują tyle, co składniki na cały obiad. Fot.123RF/PICSEL Podczas gdy zwykłe jajka kosztują kilkadziesiąt groszy za sztukę, na polskim rynku pojawiła się firma, która postanowiła uczynić z nich towar luksusowy. Pod warszawską Halą Mirowską, ze stoiska wartego kilkaset tysięcy złotych, sprzedaje się jajka, których cena zdecydowanie odbiega od dobrze znanej nam...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...