• Informacje na temat:

    krzyżowa mieso

Przepisy na temat: krzyżowa mieso
  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    Gdy tylko nadchodzą ciepłe dni, każdy marzy o pysznych daniach z grilla. Co robić, by wybrane przez nas mięso było zdrowe i dobrej jakości?

  • Mozna serwowac na cieplo i na zimno

  • Hummus

    Legenda głosi, że Hummus został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Dziś, ta pasta z ciecierzycy popularna jest w wielu krajach, a szczególnie cenią ją sobie weganie i wegetarianie.

  • Grillować można nie tylko polędwicę wołową

  • Wołowina po burgundzku - Maciej Kuroń

    ...1 kg wołowiny - rozbratel lub pierwsza krzyżowa; 200 g pokrojonej w paseczki szynki wędzonej; 500 g małych ziemniaków; 100 ml brandy;

  • Tak przygotowane filety z kurczaka ladnie sie prezentuja,sa smaczne i bardzo pozywne.

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    Na zrazy wołowe najlepiej nadaje się pierwsza krzyżowa lub ligawa. Możemy je też zrobić z wołowiny z udźca. To danie zachwyca miękkością mięsa, aromatem i pysznymi dodatkami. Przed laty to było danie popisowe wielu pań domu. Może warto do niego powrócić i wprowadzić je do menu? Do przygotowania zrazów zawijanych potrzebujemy: 10 plastrów wołowiny z pierwszej krzyżowej, 4 ogórki kiszone, najlepiej...

  • latwe w wykonaniu, smaczne i pozywne

  • Zapiekanka ziemniaczana z brokułami

    Zapiekanki to idealne potrawy na obiad czy ciepłą kolację. Jeśli dodamy do nich np. brokuły, dostarczymy organizmowi nie tylko witaminy, ale też sporo cennego błonnika. Łatwa w przygotowaniu zapiekanka ziemniaczano-brokułowa ucieszy domowników.

  • bez bułki tak szybko nie kwasnieje

Artykuły na temat: krzyżowa mieso
  • Niebezpieczne związki

    O tym, że szkodzą nam nie same produkty spożywcze, a ich określone połączenia, wiadomo nie od dziś. I nie chodzi tylko o polane tłuszczem czy podawane ze smażonym (również tłustym) mięsem ziemniaki, które w takim zestawie katastrofalnie wpływają na figurę.

  • Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić? Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.   1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia 2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany   3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak   4. Łopatka - doskonała do pieczenia,...

  • O czym może ostrzegać niska temperatura ciała

    Zwykle dużo bardziej martwimy się, gdy sięga powyżej 36,6 stopni, niż gdy spada poniżej tej normy. Czasem jednak taki spadek to coś więcej niż przejściowe osłabienie.

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Alergia pokarmowa oraz kontaktowa – jakie daje objawy?

    Choroby alergiczne powoli stają się epidemią. Światowa Organizacja Zdrowia uznała alergię za chorobę cywilizacyjną. Coraz większym problemem stają się nie tylko alergeny wziewne, ale również kontaktowe i pokarmowe. Co powinniśmy o nich wiedzieć?

  • Walory zdrowotne mięsa od bardzo dawna są przedmiotem dyskusji i wielu kontrowersyjnych poglądów. Dla jednych to cenne i podstawowe źródło niezbędnych składników odżywczych, inni przypisują mięsu odpowiedzialność za występowanie chorób cywilizacyjnych, a są i tacy, którzy dostrzegają w nim produkt uzyskany z bestialskiego zabijania zwierząt. Fot. 123RF/Picsel Tak czy siak, o mięsie wiemy niestety dość mało - spożywamy tylko niewielką część jego gatunków, a warto pamiętać, że gawron też może...

  • Na pomoc niedoczynnej tarczycy

    Możesz zrobić dla niej więcej niż tylko przyjmować leki normujące poziom hormonów.

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • Antidotum dla wątroby

    Zadbaj o prawidłowe trawienie tłuszczu.

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...