• Informacje na temat:

    kruszonki do mleko

Przepisy na temat: kruszonki do mleko
  • Kołacz z kruszonką

    Sposób przygotowania 1. Spód: do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, jajka, masło, mleko, mąkę, szczyptę soli (rozłóż je równomiernie). Odstaw na 3 godz.  2. Kruszonka: tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj odrobiną masła. Pozostałe masło rozetrzyj palcami z mąką, kokosem i cukrem. Gdy powstaną grudki, włóż kruszonkę do lodówki.  3. Masa: twaróg utrzyj z masłem, cukrem oraz jajkiem. Dodaj proszek...

  • Smaczny pomysł na "Pyszne kruszonki"

  • Makrela pod kruszonką

    To danie zaskoczy cię smakiem

  • Mam książki kucharskie, jednak to z internetu korzystam częściej. Czemu? Może po prostu szybciej, może większy wybór. Jednak tym razem było inaczej. Urzekło mnie zdjęcie, rozbawiła historia – zrobiłam. Przepis wymaga kilku modyfikacji, które zaznaczę poniżej. Pochodzi on z Wielkiej Księgi z Wypiekami wydanej pod patronatem Delecty i Bakallandu. Idea była prosta – zebranie jak największej ilości domowych sprawdzonych przepisów wraz z historiami im towarzyszącymi. To jedna z nich… ;)

  • Placki z kruszonką

    Zrobisz je błyskawicznie i bez wysiłku, a na pewno będą wyśmienite! To zasługa chrupiącej posypki, która nadaje niepowtarzalny smak nawet najprostszemu wypiekowi.

  • Smakuje jak mleko ze sklepu

  • Babka jagodowa z kruszonką

    Sposób przygotowania 1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Banany obierz, rozgnieć, dodaj cukier, masło, twaróg. Zmiksuj. Dodawaj kolejno po jednym jajku, wymieszaj. Stopniowo wsypuj mąkę, wlej mleko i całość wymieszaj. Jagody wymieszaj z 2 łyżkami mąki i dodaj do masy.  2. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Z cukru, mąki i masła zagnieć kruszonkę i posyp...

  • Mleko owsiane

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    Placek wiśniowo-migdałowy Sposób przygotowania 1. Spód: z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, tak jak w przepisie podstawowym. Zamiast skórki z cytryny dodaj likier. Odstaw je w ciepłe miejsce.  2. Dżem wymieszaj z migdałami i likierem. Składniki kruszonki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Blachę (32 x 39 cm) wyłóż...

  • Mleko migdałowe

Artykuły na temat: kruszonki do mleko
  • Truskawkowe ciasto z kruszonką

    ...1.Truskawki rozmrażamy na sitku, by osączyć je z nadmiaru soku. Podgrzewamy 75 ml mleka z 25 g masła, studzimy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, mieszamy. Do miski przesiewamy połowę mąki, dodajemy 4 łyżki cukru, mleko z drożdżami i wyrabiamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałe mleko, jajo i wyrabiamy. Ciasto...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Ciasta z kruszonką

    Smak kruszonki mogą wzbogacić tarte orzechy lub cynamon.

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Drożdżowe muffinki z kruszonką

    ...1. Roztop 50 g masła, dodaj letnie mleko, drożdże, żółtka, 50 g cukru, cukier waniliowy i 230 g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie się kleić, podsyp nieco mąki. Uformuj 10 kul tej samej wielkości. 3. Umieść kule ciasta...

  • Chroni przed osteoporozą, zawałami i jest źródłem cennych witamin. Z drugiej strony przyczynia się do powstania alergii, cukrzycy i raka. Krytykowane i cenione jednocześnie. Wywołuje niekończące się spory wśród naukowców, lekarzy i zwykłych ludzi. Poznaj prawdę o mleku. Fot. 123RF Mleko w Polsce jest produktem uważanym za niemalże święty. Nasze babcie nie wyobrażały sobie śniadania bez szklanki tego białego napoju. Wynika to z rolniczej tradycji Polski, gdzie mleko jest podstawą diety. Nic...

  • Placek z ananasem i kruszonką

    Przygotowanie: Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski przełóż 250 g mąki, 30 g masła, 30 g cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajko. Wlej mleko z drożdżami i zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Stop 170 g masła. Do drugiej miski wsyp resztę mąki, 120 g cukru i wiórki. Wlej masło i rozcieraj składniki palcami na kruszonkę. Wyrośnięte drożdżowe...

  • Po wyroku Trybunału Europejskiego, producenci żywności będą musieli zmienić nazwy niektórych produktów. Fot. 123RF/Picsel Z pewnością wielu z nas zdążyło już przyzwyczaić się do tego, iż Unia Europejska lubi zaskakiwać nas niecodziennymi decyzjami. W ostatnich latach duże kontrowersje budziło chociażby uznanie ślimaków za ryby lub kontrola krzywizny bananów. Niedawno do grona absurdalnych regulacji dołączyła ta, dotycząca mleka kokosowego oraz masła orzechowego. Okazuje się bowiem, iż nazwy...

  • Pięć ciekawostek na temat mleka

    ...- Co się stało, co się stało? Gwałtu, mleko wyleciało! - tymi słowami rozpoczyna się wiersz Jana Brzechwy pt. „Mleko”. Jak kończy się ta historia? Wbrew pozorom, bardzo smakowicie! Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko przekonać się jakie ciekawostki wiążą się z tym z pozoru zwyczajnym produktem spożywczym.

  • Antonówki z mlekiem kokosowym, kawa z kasztanami i pigwa z zieloną herbatą – przedstawiamy niebanalne kompozycje smakowe kojarzące się z jesienią. Jesień wcale nie musi być nudna, wystarczy pokochać jej smaki/Picsel Co prawda po lecie zostały nam już tylko piękne wspomnienia uwiecznione na fotografiach z wakacji, nie oznacza to jednak, że skończył się sezon na świeże smaki. Jesień ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. W ogródku już wyrosły gigantyczne dynie, a w sadach można zbierać jabłka,...