• Informacje na temat:

    kruszonka na spód ciasta

Przepisy na temat: kruszonka na spód ciasta
  • Placki z kruszonką

    ...) wyłóż pergaminem. Składniki ciasta zagnieć. Odłóż 2/3 ciasta, resztę wymieszaj z kakao i zagnieć.  2. Jasne ciasto rozdziel. Jedną część zetrzyj na spód blachy. Posmaruj konfiturą. Na to zetrzyj ciasto(...)Serowiec z borówkami oraz makiem Sposób przygotowania 1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32

  • Hmm . . To nie ma "zalet" , po za tym że jest pyszne i można tym udekorować lub dodać "do smaku" np. do jakiejś bułeczki itp.

  • Keks z kolorową kruszonką

    Sposób przygotowania 1. Spód: biszkopty rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem. Zagnieć i rozłóż na dnie keksówki wy- łożonej pergaminem. Wstaw do lodówki na czas robienia ciasta.  2. Kruszonka: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i posiekanym, lekko miękkim masłem - połącz dłonią w masę o konsystencji grubej kaszy. 2/3 kruszonki wymieszaj z kakao. Trzymaj w lodówce.  3. Masa: masło utrzyj...

  • Ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto. Ciasto pieklam na dużej blasze 25x35cm i jest dość niskie jeśli chcecie wyższe to radzę zrobić z półtorej porcji lub w mniejszej formie

  • Migdałowiec z węgierkami i lekką kruszonką

    Składniki na 10-12 porcji: Spód: 20 dag mąki pszennej 10 dag + 1 łyżka zimnego masła 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli; Nadzienie: 40 dag węgierek 2 łyżki likieru migdałowego 2 łyżki cukru pudru; Kruszonka: 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru...

  • szybko i smacznie

  • Ciasto z kruszonką i owocami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier. Zagnieć ciasto, schłodź. Ugotuj budyń z manną.  2. Część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Owoce (brzoskwinie, jabłka lub inne) pokrój na plastry. Masę budyniową zmiksuj z jajkami i śmietaną. Dodaj brzoskwinie i wymieszaj. Wyłóż ją na spód.  3. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 40

  • Przepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis.

  • Kołacz z kruszonką

    Sposób przygotowania 1. Spód: do miski wkrusz drożdże. Dodaj cukier, jajka, masło, mleko, mąkę, szczyptę soli (rozłóż je równomiernie). Odstaw na 3 godz.  2. Kruszonka: tortownicę (śr. 26 cm(...) budyniowy i likier. Wymieszaj mikserem. Porzeczki oczyść, umyj, osusz. Ciasto drożdżowe przemieszaj. Wylep nim spód formy. Rozsmaruj masę serową. Posyp porzeczkami i kruszonką. Piecz godzinę w 175 st...

  • Przepis na ekspresową kruszonkę

Artykuły na temat: kruszonka na spód ciasta
  • Ciasta z kruszonką

    ...wanilinowego i proszkiem budyniowym. Na podpieczonym spodzie rozłożyć cząstki moreli (by sok nie przeciekał, spód można oprószyć proszkiem budyniowym lub kaszką manną). Zalać je masą śmietanową. Posypać(...) g drobnego cukru, 500 g mąki tortowej, ok. 250 ml mleka, 150 g smalcu, 1,5 kg czarnych jagód (innych owoców), 50 g sucharów. Kruszonka: 200 g masła, 300 g mąki tortowej, 125 g cukru kryształu albo cukru...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Tarta z kruszonką

    Przygotowanie:  Na początek  ¼ ciasta owiń folią i włóż do zamrażarki na ok. 1 godz. Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki formy do tarty. Wstaw do lodówki. Dynię pokrój w małą kostkę. Do 100 ml(...) gotuj ok. 1 min. Zdejmij z ognia, wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj.  Na schłodzony spód wylej masę dyniową. Na wierzch zetrzyj zamrożone ciasto. Piecz 30-40 min w temp. 180°C.  Zobacz także: 

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Crumble, czyli owoce pod kruszonką

    ...cm. Wysmaruj dno masłem i oprósz mąką. Na spód formy wyłóż owoce, a wierzch posyp równomiernie kruszonką. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wstaw owoce pod kruszonką na około 30 minut...

  • Babka orzechowo-migdałowa, babka kawowa oraz faszerowane jajka z pistacjami - takie przepisy na Święta proponuje Lidl. Święta już tuż tuż.... Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, jakie wielkanocne baby przygotują lub nie mają pomysłu na nietypowe podanie świątecznych jaj, mamy garść pomysłów od Lidla w wersji Deluxe! Być może, któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu.   Faszerowane jajka z pistacjami Co kupić?• 8 jajek• 4 łyżki śmietany 30%• 3 łyżki szczypiorku• 3 łyżki oleju...

  • Sernik krakowski z czarną kruszonką

    Sposób przygotowania:  Zrób kruszonkę: stop 200 g masła. Do miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj 200 g cukru, 1 jajko oraz stopione masło. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną spore grudki.  Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg formy wylep około 2/3 przygotowanej kruszonki, dociskając ją palcami do formy. Wylepioną tortownicę oraz pozostałą...

  • Któż z nas nie lubi słodkości? Czasem odmówienie sobie kawałka ciasta, stanowi naprawdę spore wyzwanie. Zwłaszcza, jeśli jest ono przygotowane zgodnie ze wskazówkami naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL Pomimo wysokich temperatur, lato to najlepszy czas na przygotowywanie ciast. Smaczne i tanie owoce dostępne są niemal na każdym straganie. Kiedy się w nie zaopatrzymy, nie potrzeba już wielu dodatków, aby przygotować naprawdę wyjątkowe ciasta. Doskonale wiedzą o tym nasi użytkownicy,...

  • Tarta owocowa z kruszonką migdałową

    ...w kawałkach, resztę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Składniki wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. l Dwie trzecie ciasta przełóż do formy na tartę. Rozprowadź je gładko na dnie i dociśnij, robiąc nieco wyższy brzeg (ok. 2-centymetrowy). l Przygotuj kruszonkę. Migdały posiekaj i wymieszaj z pozostałym ciastem, ugniatając tak, by powstały duże okruchy. l Piecz spód ok. 12 minut w temperaturze...

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...