• Informacje na temat:

    krupnik na ogonach

Przepisy na temat: krupnik na ogonach
  • Jaką zupę pani lubi?

    ...jeszcze 20-30 minut. Rosół odstawić, żeby przestygł, przecedzić przez gęste sito. Podawać z domowym makaronem i pokrojonym w kostkę mięsem kury. Krupnik na podróbkach drobiowych Składniki: • podroby...

  • Bardzo smaczna, sycąca zupa ugotowana na wieprzowym ogonie, taki krupnik lub zupa ogonowa, jak komu pasuje :)

  • Zupa fasolowa ugotowana na ogonach wieprzowych i wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle, że zupy nie potrzeba dosalać.

  • Krupnik to jedna z zup mojego dzieciństwa. Bardzo prosto się ją robi, nie jest droga, a za to bardzo zdrowa dzięki dodatkowi kaszy :)

  • Witajcie moi drodzy!!! Dzisiaj u mnie w kuchni klasyka – na obiad gotuję krupnik z kaszą jaglaną. Coś pysznego i zdrowego.

  • Pyszny krupnik w wersji nieco zmienionej, bo ziemniaki podane są osobno. Tak się je tą zupę u nas w domu od lat.

  • Syta i rozgrzewająca zupa na chłodne jesienne dni. Wspaniały przepis mojej mamy.

  • Bardzo wyśmienita sycąca ,smaczna zupa na wywarze mięsnym lub jarzynowym , szybko się przyrządza .Sprawdza się nie tylko w chłodne, jesienne i zimowe dni . Polecam

  • Zarówno dla dorosłych jak i dla całkiem małych dzieci.

  • Pyszna, rozgrzewająca i syta zupka w chłodne dni:)

Artykuły na temat: krupnik na ogonach
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., krupnik  i zupa-nic Inną tradycyjną, jednak w przeciwieństwie do czosnianki bardzo znaną góralską zupą, jest kwaśnica. To zupa z kiszonej kapusty z dużą ilością soku oraz mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Powszechniejszą jej wersją jest kapuśniak, znany w innych regionach Polski. Krupnik z kolei to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą (krupami...

  • Małe okrągłe ziarenka, beżowe „perełki”, które po zalaniu wodą pęcznieją i już po kilku minutach są gotowe do spożycia – oto kuskus. Ta „ekspresowa” odmiana kaszy już na stale zadomowiła się w naszej kuchni. Fot. 123RF/Picsel Kuskus znany był już 3 tysiące lat temu i po dziś dzień stanowi wyjątkowo istotny składnik dań kuchni afrykańskiej i orientalnej. Ten rodzaj kaszy ma specjalne znaczenie w krajach muzułmańskich - jest symbolem szczęścia i bogactwa, dlatego czyni się go tradycyjnym...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. A jakie zupy warto zaserwować bliskim jesienią? Oto propozycje naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego rosołu. Latem serwujemy chłodniki i zupy owocowe, z kolei jesień oraz zima to czas na nieco bardziej...

  • Wyłoniliśmy zwycięzców konkursu, do których powędruje wspaniała książka Szymona Kubickiego "Facet w kuchni". Jajecznica i rosół. To właśnie, te dwa dania wymienialiście najczęściej, jako przepisy, które każdy facet znać powinien. Sporadycznie pojawiały się również odpowiedzi mówiące o konieczności poznania przez mężczyzn przepisów na rozgrzewające zupy, pizzę i słodkie ciasta. Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń wybraliśmy cztery. Oto laureaci: Pani Anna "Według mnie jest kilka...

  • Drób to jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków mięs. Lubią je zarówno najmłodsi jak i osoby starsze. Jednak czy kurczak może nas jeszcze czymkolwiek zaskoczyć? Okazuje się, że tak. Poznajcie kilka ciekawych i zaskakujących faktów na temat drobiu. Fot. 123RF/Picsel 1. Pod względem genetycznym, kurczaki są podobne do dinozaurów bardziej niż jakiekolwiek inne żyjące zwierzęta. Naukowcy podjęli nawet badania nad przywróceniem im anatomicznych cech, charakterystycznych dla dinozaurów -...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Poza rybami, ciastami i sałatkami, wiele osób przygotowuje na święta również specjalne nalewki i likiery, które umilą rodzinne biesiadowanie. Oto kila sprawdzonych przepisów na tego rodzaju trunki. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam Hipokrates, którego nalewkę na bazie wina i miodu nazwano później hipokrasem. Dzieło greckiego mistrza medycyny kontynuowali średniowieczni mnisi. Produkowane...

  • Mówi się, że w ich przygotowanie trzeba włożyć serce - być może dlatego niegdyś nazywane były kordiałami. Ich walory smakowe i zdrowotne odkryto już w starożytności, a przez długie lata sposób ich przyrządzania owiany był tajemnicą. Wiśniówka, benedyktynka czy krupnik - aromatyczne nalewki do dziś królują na polskich stołach i w domowych spiżarniach. Fot. 123RF/Picsel Tajniki wyrobu nalewek znano już w czasach starożytności. Prekursorem w tej dziedzinie sztuki kulinarnej był ponoć sam...

  • 39 życiorysów restauratorów, ponad 100 przepisów i więcej niż 300 niezwykłych zdjęć- to wszystko w najnowszej publikacji „Najlepsze przepisy najlepszych restauracji“ wydanej pod patronatem Restaurant Week Polska. "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji" to zaproszenie do nieodkrytego dotąd świata najlepszych Restauracji w Polsce Książka ujawnia kulinarne tajemnice Restauratorów i Szefów Kuchnii prowadzi za zamknięte dla publiczności drzwi . W tej wyjątkowejksiążce Szefowie Kuchni nie...

  • Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Po które z nich powinniśmy sięgać, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów? Fot. 123RF/Picsel Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Niestety, bardzo często zdarza się, iż tradycyjne dania kuchni polskiej są niezwykle kaloryczne. Do wielu zup dodaje się kaloryczną zasmażkę lub tłustą śmietanę. Czy na diecie powinniśmy zapomnieć o tego typu daniach? Nic z tych rzeczy! W końcu zupy...