• Informacje na temat:

    kruche ciasto na jablecznik

Przepisy na temat: kruche ciasto na jablecznik
  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania...

  • slinka cieknie...

  • Lukrowany placek z imbirem

    Przepis na to ciasto możesz łatwo zmienić. Wystarczy, że masę jabłkową wymieszasz np. z dżemem pomarańczowym. Szarlotka będzie smakowała nieco inaczej, ale równie dobrze!

  • chrupiace ciasto z jablkami

  • Tak szybkiego w wykonaniu, a pysznego w smaku ciasta, jeszcze nie bylo, wymyslilam go sama, ale jest naprawde swietnym eksperymentem polecam sprobowac !, Skladniki na blaszke o wymiarach 28 x 22 cm

  • SZYBKIE TANIE-SMACZNE

  • Bardzo smaczne i zawsze sie udaje

  • Wyborny placek na nadchodzące święta.

  • Dawno.. A nawet bardzo dawno nic tu się nie pojawiało. Trzeba nadrobić stracony czas i pododawać nowości, które zachwycą niejedno podniebienie :) Na sam początek pomyślałam o czymś słodkim i prostym, a że teraz mamy czas zimowy, to idealnie wpasuje się tu ciasto z dodatkiem cynamonu.. Bo kto nie lubi zapachu jabłek zmieszanych z cynamonem i zapachu pieczonego ciasta, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa? :) Szybko, tanio i akurat na niedzielne popołudnia przy kawce z rodziną czy znajomymi.

  • Ciasto jest niezwykle kruche, kawałki jabłek wprost rozpływają się w ustach a zapach- powalający :D

Artykuły na temat: kruche ciasto na jablecznik
  • Kruchy jabłecznik z migdałami

    ...1. Do mąki wsyp cukier oraz mielone migdały, wymieszaj. Dodaj żółtka i pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na ok(...) migdałowymi i 2 łyżkami cukru. Piecz 45-50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem. Zobacz także:

  • Tematem najbliższego odcinka "Bake Off - Ale Ciacho!" będzie kruche ciasto w najróżniejszych odsłonach. Jak poradzą sobie z nim uczestnicy? Fot. materiały partnera Ostatni odcinek programu „Bake Off - Ale Ciacho!" był prawdziwą gratką zarówno dla miłośników słodkości, jak i wielbicieli wytrawnych wypieków. W pierwszej konkurencji zawodnicy zmierzyli się z mistrzowskim przepisem na panna cottę. Nie był to jednak deser, jaki serwuje się w niemal każdej włoskiej restauracji. W wersji Krzysztofa...

  • Pod bezową pierzynką

    ..., 1-2 łyżkami zimnej wody, mąką, szczyptą soli i cukrem pudrem. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Potem na oprószonej mąką stolnicy(...). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Gotowe ciasto ozdobić kandyzowaną skórką z cytryny. Swojski jabłecznik z bezą owsianą Składniki: 1,2 kg jabłek, sok z 1 cytryny, 25 dag...

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Jabłka w cieście

    Do szarlotki weźmy jabłka kruche i winne, najlepiej antonówki.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Piotr Kucharski "Na słodko. Domowa piekarnia"

    ...esencję z wanilii i mąkę z orzechów. Na naszym stole pojawiają się ciasta biszkoptowe, drożdżowe, kruche i ucierane. A potem jest jeszcze pyszniej: robimy chałkę faszerowaną marcepanem, sernik z czarnym sezamem, bezy z makiem, ciasto czekoladowe z bazylią i "prawdopodobnie najlepszy jabłecznik świata"... "Na słodko. Domowa piekarnia" to kompletny, męski i niezwykle smaczny przewodnik po świecie...

  • Zobacz, jak przygotować ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale jest również niskokaloryczne. Porcja tradycyjnego ciasta czekoladowego to aż 480 kcal, natomiast porcja ciasta zaproponowanego przez prowadzące program "Rewolucja na talerzu" to tylko 350 kcal!   Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska podpowiedziały jakich składników najlepiej używać do ciasta i dlaczego.   Po pierwsze czekolada. Powinniśmy jeść czekolady ‘zdrowe' czyli takie, które nie zawierają w dużej...

  • Dolce Vita

    ...jednak i robię kruche ciasteczka cytrynowo-migdałowe. Na degustację zapraszam przyjaciółki. Ciekawe, czy coś wyczują? Podaję i czekam na reakcję. - Zapomniałaś o cukrze? - pyta Ania. - Doskonałe, bo...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...