• Informacje na temat:

    królik w słoikach

Przepisy na temat: królik w słoikach
  • Słoiczek pełen smaku

    Sposób przygotowania 1. Pasztet: mięso, wątróbkę i boczek oczyść, umyj i osusz. Mięso z królika możesz zastąpić drobiem, a wątróbkę cielęcą - drobiową. Wszystko pokrój na równe kawałki, wymieszaj(...) st. przez 60 minut. Ostudź.  4. Galaretka: podgrzej sok z octem. Wymieszaj z żelatyną, a gdy zacznie tężeć, wylej ją na pasztet w słoikach. Schłodź do zastygnięcia. Trzymaj w lodówce.

  • Rozpływa się w ustach ;)

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...dziczyzny ●50 dag mięsa z zająca lub królika, ●50 dag podgardla wieprzowego; do gotowania mięsa: 3 listki laur., pieprz, ziele ang. ●50 dag wątróbek ●2 kajzerki ●3 jajka ●10 dag słoniny ●10 dag tartej bułki...

  • Soczyste, miękkie i smaczne.

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...waniliowego, - 450 g śmietany, - 2 łyżki siekanych pistacji, - 6 pomadek marcepanowych, - 1 marcepanowy królik Przygotowanie: Białka z trzema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ubić na sztywną...

  • torcik biszkoptowy z kremem z białej czekolady...

  • Dostałam od Mamy kawałki królika i dzisiaj robiłam go pierwszy raz w życiu. Podałam go z naszymi rodzinnymi buraczkami, które są delikatne i słodkie.

  • Królik może w piwie, może w winie

  • Pyszny i łatwy przepis!

  • Delikatne, smaczne, kruche mięso.

Artykuły na temat: królik w słoikach
  • Chcialam was uraczyc tematem - "oliwki w sloikach" ale cos wena kulinarna mi nie dopisuje. Opowiem wiec o wczorajszej sobocie. W sumie krotko bo jak...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Alergia - jak z nią żyć?

    Nie jesteś przeziębiona, ale ciągle cieknie ci z nosa i oczy masz czerwone jak królik. To mogą być właśnie objawy alergii. Uczulić można się na wiele rzeczy i to w każdym wieku.

  • Z królika można przyrządzić nie tylko pasztet. Przekonaj się sam i zobacz kolejną grillową propozycję Pascala, niecodzienną ale wartą wypróbowania. Do przygotowania szaszłyków z królika potrzebne będą: - comber z królika (comber to najdelikatniejsza część tuszy z królika) - pomidory koktajlowe - szparagi - liście sałaty Marynata: - posiekana szałwia - czosnek - oliwa - sok z cytryny - skórka z cytryny

  • Wszystkie zapracowane. W " dziennikach " nikogo. Na Fb - puchy. Petam sie od jednych po drugie wypatrujac " bratniej duszy "  w nic nie robieniu. Na...

  • Dlaczego tak dużo osób robi wędliny w domu? A dlatego, że w sklepach coraz częściej mamy do czynienia z produktami wędlinopodobnymi. Tyczy się to również konserw w słoikach. Fot. 123RF/Picsel Wędliny, choć wyglądają zachęcająco w sklepach, po kilku dniach spędzonych w lodówce tracą aromat i świeżość. W przypadku konserw w słoikach nie mamy pewności, co tak naprawdę się w nich znajduje. Dlaczego więc nie pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie? To zbyt trudne? Nic bardziej mylnego! Wbrew...

  • Ślimaki świętojańskie

    ...lekkie, np. królika albo kurczaka. Czasami, gdy przyjęcie przedłuża się, gospodarze serwują jeszcze coś prostego i pysznego, np. talerz risotto z młodym zielonym groszkiem albo makaron z sosem ze...

  • W naszych sercach ciągle lato, ale za oknami, na talerzach i w najnowszym wydaniu magazynu PYSZNE już coraz bardziej jesiennie. Na pierwszy ogień wzięliśmy ziemniaki, z których jesteśmy dumni, jak Włosi z oliwek. Pieczemy je w ognisku, smażymy na patelni, gotujemy, trzemy na tarce, doprawiamy z pasją. Po deszczu idziemy na grzyby, a potem znowu pichcimy na potęgę: pizza, tagliatelle, zupa - wszystko okupione niemałym, choć przyjemnym wysiłkiem w postaci porannych wędrówek po lesie. Gdy dopada...

  • Z czosnkową nutą

    Czosnek dobry na wszystko Kulinarne oraz lecznicze zalety czosnku były doceniane już setki lat temu. Wykorzystywany jest do przygotowania wielu potraw głównie mięsnych (mięsa z drobiu, mięsa z królika czy dziczyzny, stosowany jest również do przygotowania potraw z tłustego mięsa wieprzowego i baraniny). Obniża poziom cholesterolu we krwi. Stosowany jest w zaburzeniach jelitowych oraz w leczeniu...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także dziś możemy...